Svojci prepričani, da je bil Cakić usodnega dne napaden

Po izpovedbah njegovih najbližjih se je Stefan Cakić precej spremenil po prihodu iz tujske legije.
Fotografija: Stefan Cakić po mnenju družine ni bil istospolno usmerjen. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Stefan Cakić po mnenju družine ni bil istospolno usmerjen. FOTO: Marko Feist

Ljubljana – Na sojenju Stefanu Cakiću, ki je obtožen uboja Gašperja Tiča, so zaslišali Stefanovega očeta Nenada Cakića in prebrali izpovedbi matere Drage Cakić in brata iz preiskave. Vsi trije so dejali, da Stefan ni bil problematičen vse do prihoda iz tujske legije, ko se je zapletel v nekatere konflikte. Prepričani so, da je bil usodnega dne napaden.

Cakićeva mama in brat sta danes izkoristila možnost, da ne pričata, hkrati pa sta izrazila željo, da se prebere njuno zaslišanje iz preiskave.

Brat je v preiskavi povedal, da je bil Stefan pred odhodom v tujsko legijo, to je zaupal samo njemu, prijazen in čustven fant, znan kot dober športnik in prijatelj, čisto drugačen pa je postal, ko se je vrnil. Takrat je začel čezmerno piti alkohol in jemati kokain. V stanju opitosti ali pod vplivom kokaina »je bil čisto druga oseba«, je dejal.

Ko je izvedel, kaj je naredil Stefan, je bil šokiran. Izrazil je prepričanje, da je Tiča ubil, ker je bil napaden.

»Ni bil istospolno usmerjen«


Da se Cakić ne bi odzval tako, kot se je, če ne bi bil prej napaden, je v preiskavi opozorila tudi njegova mama. Tudi ona je povedala, da je sin po prihodu iz tujske legije, kamor je menda odšel zaradi avanture, začel veliko hoditi ven in čezmerno piti alkohol. Doma so mu želeli pomagati in ga peljati tudi na pregled k psihologu, a je to zavračal. O tujski legiji ni hotel govoriti.
Je pa na vprašanja danes odgovarjal Cakićev oče, varnostnik, potem ko je sodišče prebralo njegovo izpovedbo iz preiskave. Povedal je, da je sin, s katerim prej niso imeli nobenih težav, po prihodu iz tujske legije postal konflikten, na kar so ga opozorili tudi kolegi varnostniki. Tako se je enkrat sprl s stricem, spet drugič pa je v enem izmed ljubljanskih lokalov grozil s samomorom in šel z nožem nad policiste. Po tem dogodku so ga odpeljali na pregled k psihiatru, kjer so tudi ugotovili, da jemlje kokain. »Zdelo se mi je, da pred nečim beži, pri čemer je rešitev iskal v alkoholu in mamilih,« je dejal.

Sina so, kot je povedal, vzgajali v strpnosti do istospolno usmerjenih in tudi sicer Stefan ni imel ničesar proti njim. To je bil po njegovem mnenju tudi vzrok, da je usodnega jutra s Tičem odšel v njegovo stanovanje: »Po mojem je šel zaradi zaupanja, da se ne bo spustil v njegov intimni prostor. Po mojem je bilo samo zaupanje, da gresta nekaj spit in da vzameta še nekaj mamil,« je dejal Nenad Cakić.

Vsi trije Cakićevi najbližji sorodniki do danes izpovedali, da ni bil istospolno usmerjen. Rad je imel dekleta in se je z njimi tudi srečeval, ni pa imel resne zveze, so povedali.

Z današnjim narokom je ljubljansko okrožno sodišče izčrpalo seznam ljudi, ki jih je želelo zaslišati. Če se senat ne bo odločil, da je treba dopolniti izvedensko mnenje o krvnih sledeh, kar sicer predlaga obramba, bi lahko glavno obravnavo sklenili že na prihodnjem naroku, čez teden dni.

Stefanu Cakiću, ki na sodbo čaka v priporu, tožilstvo očita uboj igralca Tiča v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti 18. junija lani v Ljubljani.