Svojega bratranca ustrelil, ker ni dočakal opravičila

Robert Robavs je zaradi sporov v zvezi z dediščino streljal na svojega bratranca Aleša Dovča in ga ubil pred očmi njegovega otroka.
Fotografija: Na sprehajalni poti ob Savi je pod streli umrl 48-letnik. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Na sprehajalni poti ob Savi je pod streli umrl 48-letnik. FOTO: Marko Feist

Ljubljana – Mati domnevnega morilca, ki je ustrelil svojega bratranca, nam je potrdila, da je v ozadju usodnega spora, zaradi katerega je umrl 48-letni Aleš Dovč, dediščina po njeni sestrični in teti. Pravi namreč, da je ostala prikrajšana za nujni delež, a da se sama s tem ni ukvarjala. A to je očitno še kako resno vzel njen sin, ki je po njenih besedah psihično »bolj rahlega zdravja«.

V Stožicah je ob sprehajalni poti ob reki Savi na območju, kjer je več športnih objektov, v petek prišlo do streljanja: po sporih med dvema družinama, katerih člani so sosedi, je 48-letni Aleš Dovč v petkovem večeru kolesaril s svojim otrokom, ko ga je zadelo več krogel, ki jih je vanj izstrelil njegov bratranec Robert Robavs. »Več strelov se je slišalo zelo glasno, pet ali šest. Najprej trije, po premoru pa spet dva, tri,« je dan po dogodku opisoval eden od blizu prizorišču obračuna stanujočih. Dogodka ni videl le otrok žrtve, ampak tudi deček, ki je takrat na sprehod peljal psa: »Ko je videl, kaj se dogaja, se je obrnil, stekel proti domu ter jokal po telefonu.« Obema otrokoma je bila pozneje zagotovljena psihološka pomoč.

Robavs je najprej pobegnil s prizorišča, lov za njim, med katerim so si pomagali tudi s helikopterjem, pa se je kmalu končala v bližini njegovega bivališča. Ob aretaciji se tudi ni upiral. Policija ni razkrila morilskega orožja ali drugih podrobnosti streljanja, na kraju umora pa sta se kmalu pojavila tudi preiskovalni sodnik in dežurna tožilka.

Žrtev in storilec sta otroka dveh sester in tudi soseda v Stožicah, smo izvedeli. »Po do zdaj zbranih obvestilih, je bil motiv za dejanje dalj časa trajajoči spor med sorodniki,« je zapisal Tomaž Tomaževic v poročilu ljubljanske policijske uprave, ki navaja tudi, da Robavs nima prazne kazenske evidence: »V preteklosti je bil že obravnavan za kazniva dejanja s področja prepovednih drog in premoženjske kriminalitete.« Nato so Robavsa v nedeljskem dopoldnevu privedli pred preiskovalnega sodnika, ki ga je po zaslišanju poslal v pripor.

Podrobnosti spora nam je torej razkrila mati storilca, ki pravi, da gre za zadevo, katere začetek je bil smrt dveh njenih sorodnic. Vrelišče so zadeve dosegle teden dni pred dogodkom, ko je Robavs začel pričakovati pisno opravičilo sorodnikov, ki naj bi ga razžalili in mu grozili. A mati žrtve nam je povedala prav nasprotno: »Nismo mu mi grozili, ampak on nam. Rekel je, da bo ustrelil oba sinova.«

Resnico o grožnjah ter drugih okoliščinah bodo zdaj poskušali izbrskati preiskovalci. Robavsova mati je povedala, da je njen sin vsak dan v tednu pred dogodkom preverjal poštni nabiralnik: »Spraševal je, ali je prišla pošta. Čakal je en teden, pa se niso opravičili.« Zdaj bo o Robavsovi nadaljnji usodi odločalo sodišče oziroma morda tudi zdravniška stroka: če ga bodo spoznali krivega umora »iz morilske sle, koristoljubnosti, brezobzirnega maščevanja ali iz kakšnih drugih nizkotnih nagibov«, lahko pričakuje od 15 do 30 let zapora, če je bil v času dejanja prišteven.

Preberite še: