V pekarni Grosuplje eksplodiral plin, poškodovanih sedem oseb (FOTO)

Po prvih podatkih je eksplodiralo v skladiščnem delu, zato stroji za proizvodnjo kruha menda niso poškodovani.
Fotografija: O škodi še ni podatkov. FOTO: Gašper Kozlevčar
Odpri galerijo
O škodi še ni podatkov. FOTO: Gašper Kozlevčar

 V Pekarni Grosuplje je zaradi eksplozije izbruhnil požar, je potrdil direktor občinske uprave Grosuplje Dušan Hočevar. Po njegovih prvih informacijah je poškodovanih več ljudi, a večinoma lažje. Nastala je tudi materialna škoda.

Po prvih podatkih je eksplodiralo v skladiščnem delu, zato stroji za proizvodnjo kruha menda niso poškodovani. Eksplozijo pa so okoliški prebivalci čutili kot nekakšen potres, navaja STA.



»Eksplodiral je plin v objektu,« je za Delo potrdil predsednik PGD Grosuplje Iztok Vrhovec. Dodal je, da je bila eksplozija precej močna in da se jo je slišalo daleč naokrog. Poškodovanih je več ljudi, od teh menda eden huje. Po do zdaj znanih podatkih je zagorela peč, je še dejal Vrhovec. 

Eksplodiralo je malo po 14. uri. FOTO: Gašper Kozlevčar
Eksplodiralo je malo po 14. uri. FOTO: Gašper Kozlevčar


Po podatkih poveljnika PGD Grosuplje Jošta Kadunca, ki je tudi vodil intervencijo, je bil požar do popoldneva že pod nadzorom. Kakšna bo materialna škoda, še ni znano, bo pa zagotovo velika. V intervenciji je sodelovalo 16 gasilcev PGD Grosuplje.


Poškodovanih sedem ljudi


S Policijske uprave (PU) Ljubljana so medtem sporočili, da so bili o eksploziji obveščeni nekaj minut po 14. uri. Po prvih podatkih je bilo telesno poškodovanih sedem oseb, a niso življenjsko ogrožene. Preostali zaposleni v proizvodnji so bili evakuirani iz objekta. Na kraju so še vedno interventne službe, ki izvajajo svoje aktivnosti.

Požar so pogasili gasilci PGD Grosuplje. FOTO: Gašper Kozlevčar
Požar so pogasili gasilci PGD Grosuplje. FOTO: Gašper Kozlevčar


Zaradi obsežnosti in zahtevnosti ogleda bodo policisti ogled kraja lahko opravili šele jutri, ko bodo razmere pod nadzorom, je sporočila Nataša Pučko s PU Ljubljana. Tako bo tudi vzrok eksplozije predvidoma znan po opravljenem ogledu. So pa policisti kraj dogodka že zavarovali.

Pekarna Grosuplje sicer zaposluje okrog 200 delavcev in je ena največjih domačih pekarn v Sloveniji. Letno proizvedeno količino pekovskih izdelkov merijo v milijonih kilogramov. Izdelujejo več kot petdeset vrst kruha in pekovskega in ducat finega peciva. 

Na kraj dogodka je takoj prispela policija. FOTO: Gašper Kozlevčar
Na kraj dogodka je takoj prispela policija. FOTO: Gašper Kozlevčar


V Miklavških pekarnah škode kar za 1,2 milijona evrov


Zadnji velik požar v pekarnah se je zgodil junija letos, ko je ogenj v Miklavških pekarnah v celoti uničil proizvodne prostore in opremo. Uprava se je kasneje odločila celo za zaprtje podjetja. Kot so pojasnili, je bil požar tako uničujoč, da nadaljnje delovanje ni bilo ni mogoče. Po takratnih ocenah je požar povzročil za okoli 1,2 milijona evrov škode, so navedli pri STA.

Večina od okoli 40 zaposlenih je delo dobila v konkurenčnem pekarskem podjetju Hlebček, ki je družinskemu podjetju bratov Andreja in Vladimirja Lešnika takoj po požaru tudi priskočilo na pomoč. Poleg zaposlenih so prevzeli tudi 13 prodajnih mest pekarne v Mariboru z okolico, ki so jih in jih še bodo pod lastno blagovno znamko odpirali postopoma.