Ministrstvo onemogoča glasovanje v domovih za starejše

Pred vsakimi volitvami so stanovalce domov za starejše vprašali, kako se bodo udeležili glasovanja, letos je gradivo prišlo prepozno.
Fotografija: Le dve uri pred rokom za prijavo glasovanja po pošti so domovi dobili navodila po elektronski pošti. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Le dve uri pred rokom za prijavo glasovanja po pošti so domovi dobili navodila po elektronski pošti. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

»Številne prebivalke in prebivalci domov za starejše občane so nas v zadnjih dneh obvestili, da kljub želji in nameri ne bodo mogli oddati refrendumskega glasu, saj v domu ne bo volišča, hkrati pa so izvedeli, da so zamudili rok za priglasitev glasovanja po pošti. Informacije, ki smo jih pridobili čez vikend, kažejo, da je pristojno ministrstvo za delo, družine in socialne zadeve domovom posredovalo navodila za priglasitev glasovanja po pošti le nekaj ur pred iztekom roka za priglasitev,« opozarjajo v Inštitutu 8. marec.

Elektronska pošta, ki so jo pridobili, kaže, da je ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve na elektronske naslove vseh domov za starejše v državi v sredo, 30. junija, ob 11:50 uri poslalo elektronsko sporočilo »o možnosti glasovanja varovancev po pošti v Sloveniji na referndumu o ZV-1G«. V sporočilu je ministrstvo domovom za starejše posredovalo dopis državne volilne komisije, datiran 1. junija, z obvestilom, da volivci, ki so »v priporu, zavodu za prestajanje kazni, v bolnišnici ali v socialnovarstvenem zavodu za institucionalno varstvo lahko glasujejo po pošti«, če to sporočijo okrajni volilni komisiji – a da mora obvestilo prispeti k volilni  komisiji »najpozneje 10 dni pred dnem glasovanja, torej najpozneje 30. junija do 24. ure«. Domovi za starejše so torej informacijo dobili le nekaj ur pred iztekom roka, zaradi česar niso mogli operativno izpeljati vseh dejanj, obvestiti vseh prebivalk in prebivalcev o možnosti in priglasiti glasovanja.

V domove za starejše gradiva za referendum niso prišla pravočasno. FOTO: Inštitut 8. marec
V domove za starejše gradiva za referendum niso prišla pravočasno. FOTO: Inštitut 8. marec


Zato Inštitut 8. marec ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve pod vodstvom ministra Janeza Ciglerja Kralja javno sprašuje, kaj je »vzrok in zlasti cilj opisanega prepoznega, nesistematičnega in nejasnega komuniciranja z domovi za starejše, ki bo, kot kažejo številna pričanja prebivalcev in prebivalk za starejše, pomembno vplivalo na udeležbo v refrendumu«? »Ker je izid referenduma vezan na kvorum (za padec zakona mora biti vsaj 339.729 glasov proti, ne le večina proti), je opisana poteza ministrstva nedopustna! Ali gre za namerno politično motivirano potezo ministrstva, ki ga vodi minister iz vrst stranke Nove Slovenije, torej stranke, ki podpira zakon o vodah?« sprašuje Inštitut 8. marec.

Kot dodajajo, se odpira tudi vprašanje, kako je bilo z obveščanjem o možnosti glasovanja po pošti v vseh drugih zavodih in ustanovah, kjer začasno ali trajno bivajo volivke in volivci.

»Po vseh že videnih potezah vladnih strank, začenši z uvrstitvijo tako ključnega referenduma globoko v poletje, se ne bi čudili novim poskusom oviranja volivcev in volivk, ki se želijo izreči proti škodljivemu zakonu o vodah. So pa v demokratični državi, kjer je pravica do referenduma ena od ustavnih pravic, taki poskusi nedopustni in sprevrženi,« pravijo v inštitutu. Zato državno volilno komisijo, ministrstvo za javno upravo in druge pristojne ustanove pozivajo k ukrepanju, tudi k preučitevi, ali gre za kršitev proste odločitve volivcev iz 151. člena kazenskega zakonika.


Ministrstvo: Nenamerna napaka


Do poznega obveščanja domov za starejše glede glasovanja po pošti na referendumu o noveli zakona o vodah je prišlo »zaradi nenamerne napake v delovnem procesu«, so pojasnili na ministrstvu za delo. Minister Janez Cigler Kralj je zahteval poročilo in predlog rešitev za izogib takim napakam v prihodnje, so sporočili.

Da je pozno obveščanje posledica napake, na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti utemeljujejo tudi z dejstvom, da so že 19. aprila na direktoratu za starejše in deinstitutcionalizacijo vsem socialnovarstvenim zavodom, ki izvajajo institucionalno varstvo, poslali dokumentacijo in obrazce za podporo zakonodajnega referenduma v slovenskem, madžarskem in italijanskem jeziku.

»Tako obžalujemo, da je bilo obvestilo o možnosti glasovanja po pošti poslano šele 30. junija, a šlo je za človeško napako, in nikakor za načrtno ali namerno oviranje referenduma,« so zatrdili.

Preberite še:

Komentarji: