Poslanci kljub pozivom protestnikov sprejeli sporni amandma

Več sto zagovornikov narave se je zbralo pred parlamentom in poslance pozvalo h glasovanju za naravo in proti škodljivemu amandmaju. Ti so jih preslišali. 
Fotografija: Glas za naravo so oddali tudi pasji ljubljenci. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Glas za naravo so oddali tudi pasji ljubljenci. FOTO: Voranc Vogel

Narave ne damo (z občasnim dodatnim vzklikom v gradbeno jamo), je odmevalo iz nekaj sto ust posameznikov, ki so se zbrali pred parlamentom pred začetkom seje odbora za infrastrukturo, okolje in prostor, na kateri so poslanci odločali o amandmaju na zakon o ohranjanju narave, ki radikalno zaostruje pogoje za sodelovanje nevladnih organizacij v javnem interesu na področju ohranjanja narave v upravnih in sodnih postopkih. 

S transparenti pa jih očitno niso streznili. Poslanci v odboru so predlagani amandma sprejeli z 12 glasovi za in s sedmimi proti, prav tako so enako glasovali za predlagane spremembe zakona o ohranjanju narave v celoti.

Okoljski aktivist Rok Rozman, prvi obraz gibanja Balkan River Defence, v katerem so prek spletnih družbenih omrežij pozvali, naj ljudje pred parlamentom (ob upoštevanju vseh zaščitnih ukrepov pred širjenjem koronavirusa) izrečejo podporo naravi, se je ob polnjenju Trga republike vozil naokoli s kolesom s transparentom Goloseki, akumulacije, fracking ali bujni gozdovi, divje reke in rodovitna polja. Pozneje je na seji odbora tudi nagovoril 19 poslancev, ki so glasovali o amandmaju. Povedal jim je, da je prišel v imenu narave, vendar ga skrbi, da tega koncepta ne razumejo. Potrkal jim je na vest, naj pomislijo na metulje, drevesa in ribe, če ne gre, pa na otroke ali vnuke. »Bi se jih radi sramovali ali bi bili ponosni nanje,« je dejal.

Več transparentov je izrekalo nezaupnico okoljskemu ministru Andreju Vizjaku. Foto Voranc Vogel
Več transparentov je izrekalo nezaupnico okoljskemu ministru Andreju Vizjaku. Foto Voranc Vogel


V gibanju, v katerem se zavzemajo za prosto tekoče reke brez velikih hidroelektrarn, so nekaj dni prej sprožili tudi kampanjo z množičnim pošiljanjem e-sporočil poslancem, naj glasujejo proti amandmaju, škodljivem za naravo. Do včeraj dopoldne je bilo po njihovih navedbah poslano prek 8.000 e-sporočil. Amandma na zakon o ohranjanju narave je prejšnjo sredo vložila Slovenska nacionalna stranka (SNS), po trditvah krovne mreže slovenskih nevladnih organizacij CNVOS v dogovoru z ministrom za okolje in prostor Andrejem Vizjakom, vendar na okoljskem ministrstvu zanikajo dogovarjanje z SNS.

Poslanci so na seji z dodatnimi amandmaji, ki omiljujejo pogoje za nevladne organizacije, popravljali določbe iz predlaganega amandmaja, saj je več koalicijskih poslancev napovedalo, da amandmaja v obliki, kot ga je predlagala SNS, ne bodo podprli. Pripombe k predlogu sprememb zakona o ohranjanju narave so podale tudi organizaciji Focus in Amnesty International Slovenija ter več drugih posameznikov.

Vizjaku in prvaku SNS Zmagu Jelinčiču je bilo namenjenih več transparentov, ki so jih nosili protestniki vseh starosti, od otrok do upokojencev, pasji ljubljenci, pa tudi mitološka bitja, med njimi Zeleni Jurij: Zmago, tokrat boš spet izgubil; Vizjak, minister za uničevanje okolja; Nisi dovolj VizJAK, če nas ustaviš … Več protestnikov je izražalo podporo delovanju nevladnim organizacijam, ki se zavzemajo za ohranjanje narave: Brez NVO narave več ne bo; Roke stran od narave; Rek ne damo, svobode ne damo; Gledamo vas in ne bomo pozabili; Če boste umazali zadnjo reko, boste spoznali, da se z denarjem ni mogoče odžejati; Smrt korupciji, svoboda naravi; Narava ni vaš poligon.

Med transparenti pa so bili tudi takšni, ki so izražali nezaupnico vladi na splošno. Občasno je bilo izpod množice pisanih dežnikov in transparentov slišati vzklika lopovi in banda.

Protest naravovarstvenikov pred DZ, Ljubljana, 12. 5. 2020 Foto Voranc Vogel
Protest naravovarstvenikov pred DZ, Ljubljana, 12. 5. 2020 Foto Voranc Vogel


Varstvena ornitologinja Katarina Denac iz Društva za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije, ki je stala ob robu množice, blizu policistov, ki so pozorno, a mirno stali pred protestniki, je povedala: »Če bodo sprejeli amandma, to pomeni, da je narava popolnoma nezaščitena. Vsi mehanizmi, ki so varovali pred nepremišljenimi posegi, ki sledijo zgolj kapitalu, dobičku in kvazi razvoju, so odstranjeni. Sezona lova se odpre brez omejitev. To ni prav, ker narava ni samo naša, je tudi od drugih živih bitij, predvsem pa zanamcev.« Prav tako bi ob sprejetju amandmaja vse delo, ki ga opravljajo nevladne organizacije, kot je njihovo društvo, izgubilo smisel in učinek, je poudarila.

Protest naravovarstvenikov pred DZ, Ljubljana, 12. 5. 2020 Foto Voranc Vogel
Protest naravovarstvenikov pred DZ, Ljubljana, 12. 5. 2020 Foto Voranc Vogel


Rok Stravs v dolgem dežnem plašču in z zaščitno masko prek obraza je nosil transparent z napisom Naša narava ni vaš peskovnik. »Nemoralno je, da vlada med epidemijo spreminja zakone, ki tako pomembno vplivajo na naše življenje in bodo imeli večji vpliv na prihodnje generacije, kot si predstavljamo,« je dejal. Skupinica kajakašev, vajenih vode, ki je z neba zalivala Trg republike, je prišla podpret kolega kajakaša Roka Rozmana in naravo. »Načeloma nisem proti spremembam, če je dokazano, da jih potrebujemo. Da si uničujemo naravo za to, da bi vanjo zlili ne vem koliko betona in si bo nekdo v žep zbasal več milijonov, pa se mi zdi nepotrebno. Poglejte Soško dolino, od koder prihajam. Zgornji del Soče je lep, poln turistov, kjer je zajezena, pa ni turizma, le umazano jezero,« je izza maske govoril Iztok.

Nevladne organizacije so glas, ki ga narava nima. FOTO: Voranc Vogel
Nevladne organizacije so glas, ki ga narava nima. FOTO: Voranc Vogel


Skupinica mladih z bojnimi črtami blata na licih, s kostanjevimi cvetovi v laseh in smrekovimi vejicami v rokah je povedala, da prihajajo »iz istega plemena«. »Vsi mi smo narava. Skrbeti moramo zanjo kot skrbimo zase, čeprav tudi zase ne skrbimo dovolj,« so dejali otroci narave.

Ana je s svojim transparentom sporočala, da je Narava naš največji kapital. »Danes sem tu, ker se sprejema amandma, ki obravnava tematiko, ki je v tem času ni nujno reševati, s tem pa je civilni družbi odvzet glas pri varovanju narave v projektih, ki vplivajo na našo prihodnost. Za tem, kar se danes sprejema, se skrivajo interesi kapitala. Nekatere poznamo, drugih ne, in teh me je najbolj strah. Če bo amandma sprejet, bodo odobreni projekti, ki bodo uničili reke, gozdove, travnike, ki jih potrebujemo.« Kot smučarska vodnica in turistična vodička Ana ogromno časa preživi v naravi. »Brez ohranjene narave na mojem področju nimam kaj početi. Brez narave tudi ne bomo preživeli.«

Protest Foto Voranc Vogel
Protest Foto Voranc Vogel

Preberite še:

Komentarji: