Premik v desno lahko ohromi podnebno politiko

Tretjina desničarskih strank zanika podnebne spremembe, še več jih dvomi v človekovo vlogo pri njih.
Fotografija: Kurjenje premoga in promet sta med poganjalci podnebnih sprememb, a ne za vse. FOTO: Borut Tavčar/Delo
Odpri galerijo
Kurjenje premoga in promet sta med poganjalci podnebnih sprememb, a ne za vse. FOTO: Borut Tavčar/Delo

Eurobarometer ugotavlja, da bodo desničarske in evroskeptične stranke v Evropskem parlamentu po evropskih volitvah zasedle več kot 150 sedežev, kar pomeni 22 odstotkov. Analiza berlinskega adelphija kaže, da se bodo s tem povečali pritiski na evropsko podnebno in energetsko politiko.

Desne populistične stranke sodelujejo v vladajočih koalicijah sedmih držav EU. Najmočnejših 21 strank sta analizirala Stella Schaller in Alexander Carius, preverila sta tako njihove volilne programe kot izjave in volilno obnašanje. Ugotovila sta, da desne populistične stranke izražajo dvom v podnebne spremembe.

Dva od treh desničarskih populistov v Evropskem parlamentu redno glasujeta proti podnebnim in energetskim ukrepov. V edinem evropskem neposredno izvoljenem telesu, polovico vseh glasov proti podnebnim in energetskim odločitvam prispevajo desničarji. Med njimi zlasti nemški AfD, francoska Nacionalna fronta, italijanska Liga, britanski UKIP in nizozemski PVV vedno glasujejo proti podnebnim predpisom. V sedmih od 21 desničarskih strank zanikajo podnebne spremembe, človekov vpliv in negativne posledice.
 
Desničarske populistične parlamentarne skupine pridobivajo več vpliva tudi v povezavi s pravicami sodelovanja v parlamentu, kot so več časa za razprave, več virov financiranja, predsedovanje odborom in podobno. »S povečevanjem vpliva desničarskih populistov se povečuje tudi nezaupanje v demokratične ustanove, kritično javnost, podnebno znanost, neodvisno novinarstvo in neodvisno sodstvo,« pravi Carius, soustanovitelj in direktor adelphija.
 
Populistične stranke prikazujejo podnebno politiko kot poskus zaščite interesov ekonomske elite, saj ta politika prinaša višje cene energije, to pa bo preobremenilo gospodinjstva z nižjimi prihodki in podjetja. Nobena od teh strank pa ne omenja posledic podnebnih sprememb in ekstremnih dogodkov.

Študijo Prijetna resnica bodo predstavili danes v Berlinu in jutri v Bruslju.

Preberite še:

Komentarji: