Še Šarec naj zagotovi, da je Mura varna pred jezovi

Razrešeni Jure Leben je zagotovil, da jezov na Muri ne bo, zdaj skoraj 130 organizacij to pričakuje tudi od Marjana Šarca.
Fotografija: Mura zdaj teče znotraj nasipov, vendar brez jezov, lesene pragove je odneslo. FOTO: Borut Tavčar
Odpri galerijo
Mura zdaj teče znotraj nasipov, vendar brez jezov, lesene pragove je odneslo. FOTO: Borut Tavčar

Ljubljana – »Prva priložnost, da vlada pod vodstvom Marjana Šarca izpolni obljube iz koalicijske pogodbe, je že ta četrtek na redni seji vlade,« pravijo predstavniki organizacij, ki zahtevajo Muro brez hidroelektrarn.
 
Rok za oddajo pripomb na osnutek uredbe o prenehanju veljavnosti uredbe o koncesiji za rabo vode za proizvodnjo električne energije na delu Mure od Sladkega vrha do Veržeja se je iztekel že 27. februarja, ugotavljajo varuhi Mure. Podporo razveljavitvi uredbe za gradnjo osmih hidroelektrarn na reki Muri je izkazalo sto znanstvenikov in več kot sto organizacij iz Slovenije in Evrope. »Glede na to, da je Mura z okolico razglašena za biosferno območje, je razveljavitev uredbe nujen in logičen naslednji korak,« pravijo. Podporniki prostotekoče Mure ne glede dogajanje na političnem odru pričakujejo takojšnjo razveljavitev uredbe ter trajno zaščito reke Mure brez nadaljnjega slepomišenja in nepotrebnega odlašanja.

Uredbe sicer še ni med javnoobjavljenimi gradivi za sejo vlade.
 
»Večina političnih strank je v anketi pred volitvami nedvoumno zavzela stališče, da so proti gradnji hidroelektrarn na Muri. Vladne stranke so to zapisale celo v koalicijsko pogodbo. Upam, da bo predsednik vlade storil vse, da se reka Mura, imenovana tudi ledvica Prekmurja in Prlekije, trajno zaščiti in s posebnim zapisom izvzame iz vseh dokumentov za energetsko izrabo. Upravičeno pričakujemo, da bo premier s svojo avtoriteto pripomogel k izpolnitvi obljube in s tem dokazal, da koalicijska pogodba ni bila podpisana s figo v žepu,« pravi Samo Tuš, predsednik Zveze društev Moja Mura.

Če je vode veliko, se napolnijo tudi nekdanje gramoznice in mrtvice. FOTO: Borut Tavčar
Če je vode veliko, se napolnijo tudi nekdanje gramoznice in mrtvice. FOTO: Borut Tavčar

 
»Reka Mura skupaj z Dravo in Donavo tvori več kot tisoč kilometrov še prosto tekočih rečnih žil. Predstavlja dom kar 51 domorodnim vrstam rib, kar jo uvršča na sam vrh po številu ribjih vrst na nacionalni ravni. Upravičeno jo imenujemo kraljica biotske raznovrstnosti, ki pa ima celo velik potencial za izboljšanje ekološkega stanja – revitalizacijo. Zadnji čas je, da vlada konča več kot tridesetletno bitko za reko Muro in ta naravni biser trajno zaščiti,« je povedala Andreja Slameršek, predsednica Društva za proučevanje rib Slovenije.

Večinoma je Mura široka in precej mirna. FOTO: Aleš Cipot
Večinoma je Mura široka in precej mirna. FOTO: Aleš Cipot

 
»Predsednika vlade Marjana Šarca držimo za besedo in zahtevamo, da Muro takoj uvrsti na sejo vlade in razveljavi koncesijo za gradnjo osmih hidroelektrarn. Prav tako pričakujemo, da bo novi minister za okolje in prostor brez nadaljnjega nadaljeval postopke za dokončno in trajno rešitev Mure ter prebivalcem od Šentilja do hrvaške meje pomagal pri vzpostavitvi razmer za zdravo življenjsko okolje in razvoj zelenega turizma,« dodaja še Sonja Bezjak, vodja Muzeja norosti, Trate.

Pod poziv se podpisuje 101 organizacija iz Slovenije, 16 organizacij iz Avstrije, šest organizacij iz Hrvaške ter po ena iz Nemčije in Madžarske.

Preberite še:

Komentarji: