Vizjak: Inšpekcija v primeru ljubljanskega Zaloga v izvršbo

Inšpekcija je podjetju ML Surovine naložila sanacijo območja v Zalogu. Podjetju ML Surovine grozi odvzem okoljevarstvenega dovoljenja.
Fotografija: FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen/Delo

Inšpekcija za okolje in prostor je v primeru neustreznega skladiščenja odpadkov v ljubljanskem Zalogu sprožila postopek izvršbe, je danes povedal minister za okolje in prostor Andrej Vizjak. Podjetju ML Surovine grozi tudi odvzem okoljevarstvenega dovoljenja.

Inšpekcija je podjetju ML Surovine naložila sanacijo območja v Zalogu, je poudaril Vizjak. »Odpadki in komunalno blato so skladiščeni na neustrezen način. Povzročitelj je dobil odločbo, a roka ni spoštoval, zato je šla inšpekcija v izvršbo,« je dejal ob robu obiska vlade v Podravju.

image_alt
Temnih lis je preveč za zeleno Slovenijo


Inšpekcija je na Agencijo RS za okolje (Arso) podala tudi predlog za odvzem okoljevarstvenega dovoljenja povzročitelju, je povedal Vizjak. »Prizadeval si bom, da bo ta postopek končan čim prej,« je dodal.
 

Neustrezna pravna podlaga


Obenem je minister izpostavil neustrezne pravne podlage. V primerih, kot je zaloški, je namreč potrebna hitra intervencija. Interesent, ki bi stanje v Zalogu saniral, se je že javil, a je treba najti še pravno podlago, je pojasnil.

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo


Ustreznejše postopke naj bi prinesel novi zakon o varstvu okolja, ki je po Vizjakovih besedah »tik pred sprejetjem na vladi«. Tako v prihodnje ne bo več različnih tolmačenj predpisov in podobnega dogajanja, ukrepanje pa bo lahko hitrejše, je sklenil.
V četrtni skupnosti Polje in Civilni iniciativi proti nepravilnemu skladiščenju odpadkov so v začetku tedna od pristojnih organov zahtevali, da se z odlagališča podjetja ML Surovine odstranijo vsi odpadki, ki negativno vplivajo na zdravje krajanov Zaloga. Ti so že od aprila lani opozarjali na nevzdržne razmere zaradi smradu, ki naj bi ga z nepravilnim skladiščenjem elektrofiltrskega pepela in mulja ter drugih odpadkov povzročalo omenjeno podjetje.

V ML Surovine so isti dan sporočili, da so sredi pogajanj za odvoz z registriranimi prevzemniki v Sloveniji. »Naš poslovni partner čaka že več kot leto dni na dovoljenje za izvoz, prek katerega bi blato predali v predelavo v tujino,« so še navedli.

Preberite še:

Komentarji: