Z anketo proti smradu

Občanom Vrhnike je na voljo aplikacija za javljanje smradu, na MOP pravijo, da je dobrodošla.
Fotografija: Občane na Vrhniki smrad moti že več desetletij, pridružile pa so se posledice požara v Kemisu. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Občane na Vrhniki smrad moti že več desetletij, pridružile pa so se posledice požara v Kemisu. FOTO: Leon Vidic/Delo

Vrhnika – Župan Danijel Cukjati je vse občane povabil, da si naložijo brezplačno aplikacijo, v kateri z enim klikom označijo intenziteto smradu. Na ministrstvu za okolje pravijo, da je aplikacija dobrodošla, a ne rešuje težav.

Vrhniška občina je uvedla brezplačno aplikacijo »občinski NOS« za spremljanje smradu v občini. »S pomočjo aplikacije bo vpliv smradu na Vrhniki sistematično evidentiran. V primeru kršitev bo zagotovljena tudi prijava na pristojne ustanove,« pravijo na občini.

Vrhniški župan Daniel Cukjati vabi občane, da si naložijo brezplačno aplikacijo. FOTO: Facebook/Daniel Cukjati
Vrhniški župan Daniel Cukjati vabi občane, da si naložijo brezplačno aplikacijo. FOTO: Facebook/Daniel Cukjati
Cukjati ob tem poudarja, da bo komunikacija s pristojnimi državnimi organi ob zadostnem številu klikajočih podprta z realnim opisom stanja. Prijavo smradu lahko odda anonimni ali registrirani uporabnik, priporočajo pa, da to stori registrirana oseba, saj bo s tem zagotovljena večja verodostojnost prijav in zaključnih poročil. Programska oprema omogoča, da se poleg časa in lokacije pripišejo vremenski podatki z meteorološke postaje Arsa na Vrhniki.
 


S smradom se je težko boriti


»V zvezi z aplikacijo, ki so jo uvedli na Vrhniki za namen spremljanja smradu, pojasnjujemo, da je ministrstvo za okolje in prostor v sodelovanju z veterinarsko fakulteto izdelalo Strokovne podlage za vzpostavitev sistema za obvladovanje obremenjenosti zunanjega zraka z neprijetnim vonjem, objavljene so tudi na spletni strani,« pravijo na MOP.

Center za ravnanje z odpadki je tudi vir neprijetnih vonjav. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Center za ravnanje z odpadki je tudi vir neprijetnih vonjav. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Aplikacije so v teh strokovnih podlagah uvrstili v skupino anket. Bistvo ankete je ugotoviti obremenjenost ljudi z motečim vonjem, zato anketne vprašalnike pogosto sestavljajo vprašanja, vezana na kriterije ocenjevanja vonjav, to so intenziteta, hedonični ton, pogostost pojavljanja in čas dneva, v katerem se pojavljajo »epizode« vonja. Okolje velja za obremenjeno z motečimi vonjavami, ko več kot petina anketirancev potrdi moteči vonj.


Nepristranska presoja


»Anketa je najcenejša in najpreprostejša metoda ocenjevanja obremenjenosti z motečimi vonjavami, vendar je žal težko izločiti nepristransko presojo anketirancev,« še opozarjajo na MOP. To je tudi glavni razlog, da opozorila iz različnih delov države o nevzdržnem smradu nimajo pričakovanega odziva. Anketiranje je sicer primerno predvsem v urbanem okolju, z nekaterimi omejitvami pa ga lahko izvajamo tudi na podeželju.

Kompostiranje bioloških odpadkov je težava marsikje v državi. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Kompostiranje bioloških odpadkov je težava marsikje v državi. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


»Ministrstvo ni bilo seznanjeno z razvojem aplikacije na Vrhniki, vsekakor pa podpiramo trud in aktivnosti lokalnih skupnosti pri obravnavanju problematike vonja. Če so bili razvijalci aplikacije seznanjeni s strokovnimi izzivi na področju urejanja vonja in to znanje tudi uporabili pri njenem razvoju, je aplikacija dobrodošla,« še pravijo na MOP.

Preberite še:

Komentarji: