Z igro do manj pingvinov brez ledu

V tekmi za najboljšo evropsko idejo za prehod v nizkoogljično družbo je tudi Zeleni pingvin.
Fotografija: Zeleni pingvin tekmuje za najboljšo idejo v Evropi. FOTO: Iskraemeco
Odpri galerijo
Zeleni pingvin tekmuje za najboljšo idejo v Evropi. FOTO: Iskraemeco

Iskraemeco je zmagal na Climathonu Ljubljana, ki ga je novembra organiziral CER na pobudo MO Ljubljana. Nato je idejo ‛Green Penguin‛ Global Climathon izbral izmed »top 5 most transformative ideas of 2020« med 107 idejami iz vsega sveta. Javno glasovanje za najboljšo idejo se konča v petek zvečer.

Skozi igro in tekmovanje naj bi otroci dosegli zmanjšanje emisij v šoli in potem še doma, prihranki pa se izražajo v drevesih in ledu, ki je bistven za preživetje pingvinov. Iskraemeco bo vse podatke meril, da bodo lahko vrtci in šole tekmovali v Ljubljani in drugod, tudi v tujini. Cilj je vključiti prebivalce in mesto preusmeriti v ogljično nevtralno.


 
Climathon je iniciativa Climate-Kic oziroma inovacijskega vozlišča znotraj EIT (European Institute for Innovation and Technology). »Cilj je biti najboljši, zadostovalo pa bo, če smo med najboljšimi tremi, zdaj smo na drugem mestu, zaostajamo 120 glasov,« pravi Mojca Markizeti, vodja trajnostnega razvoja in regulative v Iskraemecu. Dodaja, da tekmujejo z velikimi mesti, Parizom, Londonom, Stuttgartom, Zürichom in drugimi. Ljubljana je podprla projekt in pozvala h glasovanju.

V projektu sodelujeta Iskraemeco in islandski Klappir. FOTO: Iskraemeco
V projektu sodelujeta Iskraemeco in islandski Klappir. FOTO: Iskraemeco

Preberite še:

Komentarji: