Žalna slovesnost izumrlim vrstam

Na pogrebu izumrlih vrst so se zbrali, da bi pritegnili pozornost k začetku velikega izumrtja.
Fotografija: Žalna slovesnost za izginule vrste. FOTO: Borut Tavčar
Odpri galerijo
Žalna slovesnost za izginule vrste. FOTO: Borut Tavčar

»Zbrali smo se, da bi počastili spomin na vse tiste, ki smo jim s svojimi nepremišljenimi dejanji družno pomagali na pot brez povratka. Da bi se spomnili tistih, ki jih ni več med nami, tistih, ki smo jih v svoji človeški sebičnosti, pohlepu in namišljeni vsemogočnosti brezobzirno poteptali in zavrgli kot ničvredno blago, kot nebodigatreba, kot oviro v našem hlepenju po neskončni rasti naših dobičkov, po nebrzdani težnji po obvladovanju divjine in njenem udomačevanju, po brezobzirnem izkoriščanju naravnih virov in neskončnih zahtev globalnega kapitalističnega sistema po stalni rasti in z njo povezani vse večji potrošnji. Pri tem smo pozabili na kolateralno škodo, na vse druge prebivalce tega še vedno čudovitega planeta, ki smo jih zaradi naših ozkih interesov poslali v pogubo, v pogubo kamor počasi, a očitno dokaj zanesljivo pošiljamo tudi sebe,« so na današnji žalni slovesnosti uvodoma poudarili predstavniki gibanja Mladi za podnebno pravičnost.

V sklopu priprav za prihajajoči podnebni štrajk so mladi na sobotno dopoldne priredili žalno slovesnost izumrlim vrstam. S krsto so se v spremstvu performerk iz uličnega gledališča sprehodili vzdolž Slovenske ceste pri podhodu Ajdovščina ter opozarjali na nujnost sprejetja ustrezne podnebne politike. Na pogrebu izumrlih vrst so se zbrali, da bi pritegnili pozornost k začetku velikega izumrtja, katerega gonilo je pred vsem človeštvo, ki s trenutnim družbenim sistemom, potiska zemeljske ekosisteme onkraj zmogljivosti, ki še omogočajo življenje, pravijo.



»Takšen odnos do narave nas je pripeljal v situacijo, kjer vrste izumirajo deset do tisočkrat hitreje kot v zadnjih desetih milijonih letih. Približno četrtina vrst je ogroženih in več kot milijonu grozi izumrtje,« je po današnji žalni slovesnosti poudaril predstavnik gibanja mladih ter dodal, da je samo od leta 1970 do danes populacija vretenčarjev padla za kar 60 odstotkov. 

»Tu smo se zbrali, da se dostojno poslovimo od vseh vrst, ki so izumrle zaradi današnjega nevzdržnega ravnanja s tem svetom,« so še poudarili pred pričetkom žalne slovesnosti ter opozorili, da smo sredi šestega masovnega izumrtja. Nov podnebni protest, ki se mu bodo pridružili tudi delavke in delavci, bo 27. septembra ob 11. uri na Trgu republike.



Kot nujen del procesa obnavljanja narave in zagotovitve sonaravnega bivanja v Sloveniji so mladi na vlado naslovili tudi dve zahtevi: prvič naj vlada sprejme ukrepe za prehod v sonaravno kmetijstvo ter pospešen prehod na večinoma rastlinsko, ekološko, čim bolj lokalno in polnovredno prehrano. Z drugo zahtevo pa na zakonodajalce apelirajo, naj ustavijo trenutno in nadaljnje slabljenje Zakona o ohranjanju narave ter njegovo dosledno in strokovno izvajanje, s ciljem preprečitve v človeški zgodovini še nevidenega upadanja populacij, izumiranja vrst in izgube biodiverzitete.

Žalna slovesnost za izginule vrste. FOTO: Borut Tavčar
Žalna slovesnost za izginule vrste. FOTO: Borut Tavčar


Žalna slovesnost izumrlim vrstam Foto Nejc Trampuz
Žalna slovesnost izumrlim vrstam Foto Nejc Trampuz

Komentarji: