Promet zaradi poplavljene infrastrukture ohromljen

Ponekod je zaradi poplavljenih železniških prog ustavljen železniški promet.
Fotografija: Številne ceste so neprevozne. FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Številne ceste so neprevozne. FOTO: Dejan Javornik

Zaradi močnega deževja in poplav so po državi zaprte številne ceste in nekateri odseki avtocest. Razmere se močno spreminjajo, poplavljena so nova območja, navaja prometnoinformacijski center. Voznike prosijo, naj spremljajo razmere na cestah in prilagodijo način vožnje.

Zaradi posledice neurja, poplav, nanosov peska in blata ter zemeljskih plazov je na gorenjski avtocesti zaprt priključek Lesce proti Karavankam in priključek Brnik proti Ljubljani. Štajerska avtocesta je zaprta med Celjem zahod in Šentrupertom proti Ljubljani ter od Šentruperta do Šempetra proti Celju. Na priključku Šempeter je možen uvoz na avtocesto proti Mariboru.

Trenutno je zaradi poplav in številnih zaprtih cest promet na gorenjski avtocesti med Kranjem in priključkom Ljubljana Brod dovoljen tudi za vozila brez vinjete. Prometnoinformacijski center voznikom svetuje previdnost, tam, kjer je večja količina vode na vozišču, naj omejijo hitrost.

Na Koroškem in Štajerskem so zaprte glavne in regionalne ceste Dravograd–Maribor pri Ožbaltu, v Boštjanu in Gortini, Dravograd–Ravne na Koroškem, Velenje–Mislinja v Hudi luknji, Velenje–Škale, Dravograd–Slovenj Gradec v Otiškem vrhu čez Mislinjo, cesta Celje–Laško pri Laškem, Laško–Breze–Šentjur, podvoz v Laškem, Spodnja Selnica–Duh pri Ostrem Vrhu, Žalec–Šempeter–Šentrupert, Letuš–Šentrupert in Gorenje–Rečica–Letuš ter Šoštanj–Črna na Koroškem.

Voda je poplavila tudi avtocesto med Ljubljano in Mariborom, ki je zato popolnoma zaprta. Kot poroča Dars, je štajerska avtocesta zaradi poplavljenega vozišča zaprta med Žalcem in Šentrupertom proti Ljubljani ter od Šentruperta do Šempetra proti Celju, na priključku Šempeter je možen uvoz na avtocesto proti Mariboru.

Na Gorenjskem so zaprte ceste na območju Kokrice, cesta Tržič–Kokrica, Škofja Loka–Gorenja vas, predor Sten, Škofja Loka–Železniki pri Studenem, Zbilje–Vodice, Zgornje Jezersko–Spodnje Jezersko, območje Most pri Komendi, Jezero–Stara Fužina, Medvode–Ljubljana in most čez Soro in Tržič–Ljubelj.

Cesta med Ljubljano in Dobrovo FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Cesta med Ljubljano in Dobrovo FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Na Severnem Primorskem so zaprte ceste Trebija–Žiri, Marof–Žiri, Rovte–Žiri pri Brekovici, Tolmin–Idrija–Logatec pri Dolenji Trebuši, med Spodnjo Idrijo in Idrijo in pri Marofu, Dolenja Trebuša–Spodnja Idrija ter Podbrdo–Petrovo Brdo.

Na kamniškem in savinjskem območju so zaprte ceste Kamnik–Gornji Grad, Luče–Ljubno na mostu v Lučah ter območje Mozirja in Nazarij.

V osrednji Sloveniji je zaprta cesta Dobrova–Polhov Gradec–Ljubljanica ter območje Dolgega mostu v Ljubljani ob Malem Grabnu.

Ponekod ustavljen železniški promet

Neurje še naprej povzroča tudi motnje v železniškem prometu. Proga Ljubljana-Jesenice je zaprta, na relaciji je organiziran nadomestni avtobusni prevoz. Ta medtem zaradi zaprte ceste ni možen na relaciji Ljubljana-Škofja Loka, so sporočili iz Slovenskih železnic (SŽ).

Zaradi posledic neurja in posledično zaprte proge je med postajama Ljubljana Vižmarje in Jesenice do nadaljnjega organiziran nadomestni avtobusni prevoz za vse vlake.

Prekinjena je tudi železniška povezava med Ljubljano in Škofjo Loko. Ker je zaprta tudi cesta Medvode-Škofja Loka, pa na tej relaciji ni možen niti avtobusni prevoz.

Cesta med Ljubljano in Dobrovo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Cesta med Ljubljano in Dobrovo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Prav tako so zaprti železniška proga in različni odseki vzporednih cest med postajama Jesenice in Anhovo. Tudi na tem območju ni nadomestnega prevoza.

Nadomestni prevoz prav tako ni mogoč med Rušami in Pliberkom ter med Rimskimi Toplicami in Celjem.

Med postajama Šmartno ob Paki in Šoštanj so na voljo nadomestni prevozi.

SŽ so odpovedale tudi nadomestni prevoz med postajama Ljubljana in Litija. Namesto tega vozijo vlaki po prilagojenem voznem redu.

Kot so dodali, se razmere prevozov sproti spreminjajo glede na prevoznost cest in padavine.

SŽ opozarjajo, da lahko pri nadomestnih prevozih nastajajo zamude.

Brez elektrike 16.000 odjemalcev

Na območjih z močnim deževjem in poplavami nastajajo tudi prekinitve pri preskrbi z elektriko. Trenutno je najhuje na Koroškem in v Zgornji Savinjski dolini, na območju Elektra Celje je brez elektrike skoraj 12.000 odjemalcev. Več kot 4000 jih je brez elektrike tudi na območjih Škofje Loke, Medvod in Kamnika.

Na območju od Ravn na Koroškem do Črne na Koroškem je celotno območje brez električne energije. Prav tako je območje od Nazarij proti Logarski dolini brez električne energije, je objavilo Elektro Celje.

Največja nevarnost trenutno preti stikališču RTP Dravograd, ki je pod vodo, vendar je objekt pod napetostjo. V primeru naraščanja vode bodo objekt odklopili od 110-kilovoltnega omrežja. Pod vodo je tudi stikališče RP Nazarje.

Komenda FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
Komenda FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice

Na distribucijskem omrežju Elektra Celje, ki zajema Koroško, savinjsko-šaleško območje, Celjsko in Posavje, je brez napajanja trenutno nekaj manj kot 11.900 odjemalcev, od tega na območju Nazarij 6700, Raven na Koroškem 2300, Polzele 1200, Vuzenice 1000, Slovenj Gradca 400 in Velenja 200.

Elektro Celje uporabnike obvešča, da na območjih, kjer so razlite reke in ceste neprevozne, zaradi varnosti selekcije okvar ne izvajajo. Opozarjajo jih, naj se izogibajo poškodovanim področjem ter naj se ne dotikajo vodnikov in naj z napravami ravnajo, kot da so pod napetostjo.

Na območju Elektra Ljubljana je bilo okoli 10. ure brez elektrike okoli 3100 odjemalcev, in sicer na območju Gorenje vasi in Poljan nad Škofjo Loko ter na širšem območju Kamnika, kaže spletna stran družbe.

Po podatkih Elektra Gorenjska je trenutno brez elektrike približno 1200 uporabnikov na območjih Škofje Loke, Medvod, v vaseh pod Krvavcem na območju proti Kamniku in v Podljubelju.

Na območju Elektra Primorska doslej večjih izpadov niso imeli. Trenutno je brez napajanja 16 transformatorskih postaj in okoli 250 odjemalcev na področju Šentviške planote na Tolminskem in Gornjega Lokovca nad Čepovanom. Poškodbe na distribucijskem omrežju so nastale sinoči zaradi padcev dreves ob prehodu prve nevihtne fronte, so za STA povedali v družbi.

Kot pravijo v Elektru Gorenjska, so ekipe na terenu in poskušajo vzpostavljati zasilno preskrbo z električno energijo. Zaradi oteženega dostopa zaradi poplavljenih in zaprtih cest pričakujejo, da bodo ponekod lahko nastajale daljše prekinitve s preskrbo. Uporabnike prosijo za razumevanje in jih pozivajo, naj se ne približujejo napravam.

Na območju Elektra Maribor trenutno večjih težav ne zaznavajo, so povedali za STA.

Motnje v delovanju telekomunikacijskih storitev

Zaradi posledic obilnih padavin prihaja tudi do motenj v delovanju telekomunikacijskih storitev. Ekipe operaterjev so na terenu in skušajo težave odpraviti, a so ponekod razmere še prezahtevne.

Kot so sporočili iz Telekoma Slovenije, zaradi razlitja vodotokov, zemeljskih plazov, pretrganih mostov in ponekod izpada električnega napajanja do motenj v delovanju telekomunikacijskih storitev zaenkrat prihaja predvsem v severnem in zahodnem delu Slovenije.

»Ekipe Telekoma Slovenije in družbe GVO, ki so nenehno na terenu, se z vsemi močmi trudijo, da bi uporabnikom na prizadetih območjih čim prej zagotovile čim bolj nemoteno delovanje tako mobilnih kot fiksnih storitev,« so zapisali.

Poplave v Šmarci pri Kamniku, 4. avgust 2023 Foto Leon Vidic/delo
Poplave v Šmarci pri Kamniku, 4. avgust 2023 Foto Leon Vidic/delo

Poudarili so, da vse ekipe na terenu delajo v izredno zahtevnih razmerah: »Dostop do nekaterih lokacij je ponekod popolnoma onemogočen ali pa smrtno nevaren.« Na terenu bodo nenehno, celovito sanacijo omrežja pa bodo začeli takoj, ko bodo to omogočale vremenske in varnostne razmere, so dodali.

Podobno so za STA navedli v družbi A1. »Območja, kjer je najhuje, so predvsem brez mobilnih storitev. Na terenu imamo praktično vse ekipe, pomagajo nam tudi zunanji sodelavci,« so izpostavili. Sodelujejo tudi z elektrodistribucijskimi podjetji, po pričakovanjih pa bodo kmalu začeti pomagati tudi civilni zaščiti in podobnim službam.

Manj težav medtem beležijo pri Telemachu. »Ponekod prihaja do izpadov, a gre za težave manjšega obsega,« so pojasnili za STA. Največ težav imajo v Medvodah, kjer se zaradi naraslih voda ne morejo prebiti do telekomunikacijske infrastrukture.

Preberite še:

Komentarji: