Predstavitvena informacija

5 razlogov, da peč na olje končno zamenjate za plinsko peč!

Zamenjava starejših ogrevalnih naprav ob razumnem finančnem vložku prinaša finančne koristi in okoljske učinke.
Fotografija: Oskrba s plinom v zadnjih letih dobiva vedno več pozornosti potrošnikov, saj sodobne plinske naprave omogočajo njegovo učinkovito izrabo z nadpovprečnimi izkoristki. FOTO: GIZ DZP
Odpri galerijo
Oskrba s plinom v zadnjih letih dobiva vedno več pozornosti potrošnikov, saj sodobne plinske naprave omogočajo njegovo učinkovito izrabo z nadpovprečnimi izkoristki. FOTO: GIZ DZP

Zato se bomo osredotočili na dejstva o ogrevalnih sistemih in poudarili prednosti, ki jih gospodinjstvom prinaša preklop na zemeljski plin. Gre za ugoden in okolju prijazen energent, plinska peč pa je naložba, ki se v primerjavi z ogrevanjem na druge energente, povrne v najkrajšem času.  

Sezona ogrevanja je lahko dolga


Ogrevanje v Sloveniji predstavlja pomemben strošek gospodinjstev. Zneski, ki jih namenijo ogrevanju, pa so zelo različni, zato je na dolgi rok pomembno, da izberete visoko učinkovit ogrevalni sistem. Energetsko manj učinkoviti energenti in ogrevalni sistemi, kot so kotli za kurilno olje, peči za lesne sekance in polena ali električni radiatorji, so postavljeni na tehtnico v primerjavi s sodobnejšimi ogrevalnimi tehnologijami. Oskrba s plinom pa v zadnjih letih dobiva vedno več pozornosti potrošnikov, saj sodobne plinske naprave omogočajo njegovo učinkovito izrabo z nadpovprečnimi izkoristki.
 

Razlogi, zakaj je ogrevanje na plin boljša izbira


Zemeljski plin je vsestranski energent, primeren za gospodinjstva, uporaben tudi v industriji, cestnem in ladijskem prometu ter pri soproizvodnji toplotne in električne energije. Pomemben je njegov ekološki doprinos, saj njegova uporaba ne onesnažuje zraka s prašnimi delci, izpusti CO2 pa so minimalni.
 

1. Vsestranskost

Pomembna prednost zemeljskega plina je vsestranska uporaba v gospodinjstvu. Plinske peči se najpogosteje uporabljajo za ogrevanje in za pripravo tople sanitarne vode, vse pogosteje pa se do okolja prijazen energent izkorišča tudi za hlajenje prostorov in za kuhanje.
 

2. Dostopnost

V Sloveniji gospodinjstvom kar 84 občin ponuja možnost priklopa na plinovodno omrežje. Kot uporabniku pa vam energenta ne bo treba skladiščiti, saj ga distributer dobavlja sproti po ceveh plinovodnega omrežja, ki je skrito pod zemeljsko površino.
 

3. Zmogljivost plinske peči

Toplotna moč plinskih peči se z nižanjem zunanje temperature ne zmanjša, kar je velika prednost v primerjavi z ogrevanjem s toplotno črpalko. Plinska peč je tako primerna tudi za vgradnjo v starejše objekte, ki se ogrevajo z radiatorji. V teh objektih je potrebna večja toplotna moč in višja temperatura ogrevalne vode, ki se steka v radiatorje.
 

4. Boljši izkoristek

Plinsko ogrevanje s kondenzacijsko tehnologijo veliko bolje izkoristi dovedeno gorivo kot konvencionalni ogrevalni kotli in deluje z manjšimi izgubami. Sodobna plinska kondenzacijska peč skoraj v celoti izkoristi toploto iz dimnih plinov in jo pretvori v ogrevalno toploto.2
 

5. Zanesljivost

Kondenzacijska plinska peč se namesti kamorkoli v vašem domu in zahteva zelo malo vzdrževanja. Naprava deluje tiho, ima majhno porabo energije, je zanesljiva in ima dolgo življenjsko dobo.

FOTO: Getty Images
FOTO: Getty Images

 

Kako hitro se povrne naložba v plinsko peč?


Ko se boste odločili za zamenjavo energenta in ogrevalnega sistema, boste preverili stroške, ki jih prinaša naložba v nov ogrevalni sistem, in stroške, ki jih bo treba letno nameniti za gorivo.
Vsako gospodinjstvo stremi k najnižji naložbi pri nakupu in montaži ogrevalnega sistema. Pa boste verjeli, da lahko prihranek znaša kar do 11.000 EUR v 10 letih delovanja novega ogrevalnega sistema (pri izračunu so upoštevani tudi začetni stroški za novo plinsko peč)? To dokazuje študija ekonomičnosti ogrevalnih sistemov, ki so jo izvedli na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani. Primerjalna analiza je bila narejena za enodružinski hiši velikosti 180 m2, energijskih razredov C in E, študijo investicije zamenjave sistema za ogrevanje stavbe in tople sanitarne vode je opravil dr. Boris Vidrih.
 

Prihranki pri različnih ogrevalnih sistemih


Gospodinjstva, ki zamenjajo peč na kurilno olje z novejšim kondenzacijskim kotlom na kurilno olje, se soočajo z dokaj dolgo dobo vračanja naložbe. Prihranki so v desetih letih delovanja sistema dokaj nizki ali pa jih sploh ni.
Za še boljšo predstavo:
  • Prihranki so bistveno nižji, če ohranite peč na olje, namesto, da bi se odločili za vgradnjo kondenzacijske peči ali kotla na lesno biomaso.
  • V primeru izbire kotla na lesno biomaso je doba vračanja naložbe krajša kot pri kondenzacijskem kotlu na kurilno olje ali ob namestitvi toplotne črpalke, daljša pa v primerjavi z naložbo v peč na plin.
  • Doba vračanja naložbe pri toplotni črpalki je prav tako daljša kot pri kondenzacijskem plinskem kotlu ali kotlu na pelete, a je krajša kot pri kondenzacijskem kotlu na kurilno olje.
Analiza Fakultete za strojništvo je pokazala, da kondenzacijska plinska peč predstavlja naložbo, s katero se zares veliko prihrani, doba vračanja investicije pa je najkrajša med vsemi ogrevalnimi sistemi, še posebej v primerjavi s pečmi na olje.

Zakaj bi torej odlašali?
 

Preprosto do uporabe zemeljskega plina


Če je vaš dom že opremljen s plinovodnim priključkom, ga lahko začnete uporabljati takoj. Če priključka še nimate, vam bodo strokovnjaki pri operaterju sistema v vaši občini pomagali s strokovnimi nasveti in dali vse potrebne informacije za izvedbo postopka pridobitve priključka. Pri tem boste do priključka prišli enostavneje in ceneje kot si mislite, ker je v letu 2020 na tem področju začela veljati nova zakonodaja.

V pomoč naj vam bo seznam operaterjev zemeljskega plina, ki skrbijo za delovanje plinovodnega omrežja v slovenskih občinah.
 

Naročnik oglasne vsebine je GIZ DZP