Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Kadrovska in prostorska stiska ne dopuščata vrnitve vseh učencev v šole

Kdaj se bodo v vrtce, osnovne in srednje šole vrnili vsi otroci in dijaki, še ni določeno.
Kdaj se bodo v osnovne šole vrnili vsi učenci? In kakšne bodo šole? FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
Kdaj se bodo v osnovne šole vrnili vsi učenci? In kakšne bodo šole? FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
Vojko Urbančič
25. 5. 2020 | 10:55
25. 5. 2020 | 13:26
3:48
Vikend je za nami, na prvi dopoldanski vladni tiskovni konferenci so se vrnili k tistemu, kar je govorec Jelko Kacin napovedal že v petek. Namreč k šolstvu.



V šolske klopi so v novih razmerah prvi sedli učenci prve triade, danes so nadaljevali s šolanjem tudi devetošolci. Med učenci od 4. do 8. razreda pa so se v šole vrnili le tisti z učnimi težavami oziroma negativnimi ocenami. Veliko vprašanj se tako poraja predvsem glede tega, kdaj bo omogočeno šolanje ostalim.





Kot je uvodoma povedal dr. Vinko Logaj, je v Sloveniji v osnovne in srednje šole vključenih okoli 260.000 otrok in dijakov. V vrtce se je vrnilo 56 odstotkov prijavljenih otrok, kar pomeni, da jih je 38.000 ostalo v varstvu doma. Večina šol se je dobro pripravila, meni. Se pa glede priporočil NIJZ pojavljajo nekateri problemi pri izvedbi razširjenega programa, predvsem glede stiske s kadri in prihajanja učencev. Prvi rezultati raziskave o izobraževanju na daljavo Zavoda za šolstvo bodo znani konec junija. Služili bodo kot izhodišče za delo v novem šolskem letu ter za načrtovanje aktivnosti usposabljanja strokovnih delavcev.

V šole se je sicer zaenkrat vrnilo 110.000 šolarjev in dijakov, 150.000 jih je še doma, je povedal. O tem, ali se bodo vsi učenci vrnili v šole še pred iztekom šolskega leta, ni dal jasnih odgovorov. Šole naj bi bile po njegovem na to pripravljene in bi lahko te učence sprejele v nekaj dneh, a je ta odločitev odvisna od zdravstvene stroke. Delo v skupinah, ki bi bile manjše od trenutno obstoječih oddelkov, je sicer nemogoče, ker kadra in prostora ni dovolj, je pojasnil. Na zavodu pričakujejo, da bo odločitev o vrnitvi vseh učencev v šole padla »danes, jutri ali pojutrišnjem«.

Dr. Mario Fafangel je govoril o epidemiološki situaciji v Sloveniji, Evropski uniji in državah, v katerih je ocena situacije primerljiva s Slovenijo, kar je podatek, s katerim na NIJZ pomagajo vladi pri odločitvah. Efektivno reproduktivno število pri okužbah ostaja v Sloveniji pod ena. Znova je ponovil znana pravila o pomenu higiene rok, fizične distance in mask, pri čemer sodi med tiste, ki opozarjajo predvsem na pomen distance. Ta je po njegovem mnenju veliko pomembnejša od uporabe mask. 

Tudi on se glede napovedi vrnitve vseh učencev v šole ni izjasnil. Na novinarsko vprašanje o tem je na splošno opozoril na probleme situacije, ki je nova in iz katere se še učimo. Najbolj pomembna se mu zdi postopnost, s stališča epidemiološke stroke pa je predvsem to, da se vzpostavi stanje, v katerem bodo vsi varni. Glede novih okužb iz zadnjega obdobja je povedal, da so vse znanega izvora. Na območju Slovenije že več kot dva tedna nimajo primera, pri katerem ne bi poznali ozadja. Tudi situacija v domovih starejših občanov se je umirila, je še povedal.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine