Andrej Čuš in Zeleni Slovenije na volitve v enoti Ljubljana Center

Po odločitvi vrhovnega sodišča bo stranka Andrej Čuš in Zeleni Slovenije lahko kandidirala v enoti center, a brez kandidatke Milene Babič.
Objavljeno
13. maj 2018 11.26
Posodobljeno
13. maj 2018 15.07
Vrhovno sodišče je ugodilo pritožbi stranke Andrej Čuš in Zeleni Slovenije in odločilo, da se njihovo kandidatno listo v enoti Ljubljana Center potrdi, a brez kandidatke Milene Babič, je sporočil Andrej Čuš. FOTO: Roman Šipić/Delo
Ti. L., STA
Ti. L., STA
Ljubljana - Vrhovno sodišče je ugodilo pritožbi stranke Andrej Čuš in Zeleni Slovenije in odločilo, da se njihovo kandidatno listo v enoti Ljubljana Center potrdi, a brez kandidatke Milene Babič, je sporočil Andrej Čuš.

Državna volilna komisija (DVK) je v celoti zavrnila njihovo kandidatno listo v volilni enoti Ljubljana Center, potem ko se je izkazalo, da sta tako omenjena stranka kot stranka SD na kandidatno listo uvrstili isto kandidatko, Mileno Babič. SD je Babičevo uvrstila med kandidate v volilni enoti Ptuj, Čuševa stranka pa v volilni enoti Ljubljana Center.

Zakonodaja kandidiranja na različnih listah in v različnih volilnih enotah ne dovoljuje, po zakonski določbi pa se v tem primeru šteje za veljavno tista kandidatura, ki je bila določena prva. DVK je ugotovila, da je kandidatne liste prva potrdila SD, zato je sklenila, da je kandidatura Babičeve na listih Zelenih neveljavna.

Z neveljavnostjo kandidature Babičeve pa se je spremenila sestava celotne kandidatne liste Andreja Čuša in Zelenih, saj potem lista ni več izpolnjevala zakonskih zahtev glede spolnih kvot.

Vodstvo stranke Andrej Čuš in Zeleni Slovenije se je na to odločitev DVK pritožilo na vrhovno sodišče, saj je po njihovem mnenju DVK ravnala neustavno in prekoračila svoja pooblastila.
Andrej Čuš
vesel je nad odločitvijo vrhovnega sodišča, ki je sledilo njihovim stališčem in mnenjem. »Sodišče je jasno povedalo, da je bila naša lista vložena v skladu z zakonom, pravočasno. Državna volilna komisija je tukaj krepko prekoračila svoja pooblastila, pristojnosti in kršila ustavo in vso veljavno zakonodajo,« meni Čuš. Ob tem je dejal, da so prepričani, da se s tem vračajo v igro za preboj v DZ.

Se pa ne more znebiti »občutka, da so štirje člani DVK glasovali politično«. Po njegovem je nesprejemljivo, da politične stranke glasujejo o drugih kandidatnih listah. Zato njih in direktorja službe DVK Dušana Vučka poziva, naj se vsem kandidatom liste Andrej Čuš in Zeleni Slovenije opravičijo. Po njegovem mnenju je šlo namreč pri odločitvi DVK za poskus onemogočanja, da bi zopet prišli v DZ.