Tretji odmerek v rokah članic EU, Moderna se bogati

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju zdravstvenih razmer v zvezi s covidom-19.
Fotografija: Države članice EU bodo samostojno odločale o tretjem odmerku. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Države članice EU bodo samostojno odločale o tretjem odmerku. FOTO: Blaž Samec22.45 V Italiji covidno potrdilo jeseni tudi za učitelje in potnike v javnem prometu

Učitelji, profesorji in študenti bodo morali v Italiji od jeseni predložiti potrdilo o izpolnjevanju pogojev PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Covidno potrdilo bo zahtevano tudi za potnike na medkrajevnih vlakih in avtobusih, trajektih in na letalih. Nove zahteve je danes sprejela italijanska vlada. Če učitelji ne bodo predložili potrdila o izpolnjevanju pogojev PCT, bodo po petih dneh suspendirani.

Minister za izobraževanje Patrizio Bianchi je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP na novinarski konferenci pojasnil, da je cepljenih več kot 86 odstotkov šolnikov in da se ta številka približuje 90 odstotkom. Italijanski minister za zdravje Roberto Speranza je družine pozval, naj cepijo otroke, starejše od 12 let. Sicer bodo za mladostnike testi na okužbo z novim koronavirusom cenejši, po navedbah italijanskih medijev naj bi stali osem evrov, za vse ostale pa 15 evrov. Italijanska vlada je večkrat zavrnila možnost brezplačnih testov za učence in študente, češ da bi jih s tem odvrnili od cepljenja.

Od 1. septembra bo covidno potrdilo obvezno tudi na notranjih poletih, na medkrajevnih vlakih in na nekaterih trajektih. V Italiji se število novih primerov okužb s covidom-19 znova povečuje. Od petka bo izpolnjevanje pogoja PCT že obvezno za vstop v zaprte prostore, kot so restavracije in kulturne ustanove, ter na množične dogodke. Potrdilo morajo Italijani predložiti za vstop v notranje prostore gostinskih lokalov, športne dvorane, muzeje, kinematografe in gledališča, igralnice, bazene ter za obisk športnih dogodkov in koncertov ali za kongrese. Izjema velja za mlajše od 12 let in tiste, ki se iz zdravstvenih razlogov ne morejo cepiti.

Covidno potrdilo lahko dobijo že po prvem odmerku cepiva proti covidu-19, prav tako ga prejmejo tisti, ki so to bolezen preboleli, in tisti, ki imajo negativen izvid testa na novi koronavirus.

19.45 Kitajska želi zagotoviti dve milijardi odmerkov cepiva proti covidu

Kitajska namerava v letošnjem letu po svetu zagotoviti dve milijardi odmerkov cepiva proti covidu-19, je danes napovedal kitajski predsednik Xi Jinping. Poleg tega bo mednarodni pobudi za pravično razdelitev cepiv Covax namenila 100 milijonov ameriških dolarjev.

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijian je sicer pretekli teden dejal, da je Kitajska od začetka leta drugim državam zagotovila več kot 700 milijonov odmerkov.

Xi je danes napovedal še, da bo Kitajska mednarodni pobudi za pravično razdelitev cepiv Covax namenila 100 milijonov ameriških dolarjev.

Kitajski predsednik je pomoč napovedal, medtem ko se tudi njegova država sooča s porastom okužb zaradi koronavirusne različice delta. Zabeležili so jo v več mestih po državi, širjenje okužb pa skušajo zajeziti z množičnim testiranjem prebivalstva.

18.45 Moderna v drugem četrtletju na račun cepiva proti covidu-19 povečala dobiček

Moderna je v drugem četrtletju letošnjega leta izgubo iz enakega četrtletja lani spremenila v dobiček, pričakovanja analitikov pa je presegla tudi z rastjo prihodkov. Vse to po zaslugi cepiva proti covidu-19, ki je v uporabi v več kot 50 državah sveta.

Cepivo proti covidu-19 je praktično edini komercialni proizvod Moderne, ki se trenutno posveča še razvoju cepiv proti navadni gripi in drugim virusom, kot sta zika in HIV. Testira tudi dodaten tretji odmerek cepiva proti covidu-19 in začenja študijo naslednje generacije cepiva proti tej bolezni; novo cepivo naj bi bilo lažje hraniti in distribuirati.

Moderna je imela v drugem četrtletju lani izgubo v višini 117.000 dolarjev, v drugem četrtletju letos pa dobiček v višini 2,78 milijarde dolarjev ali 6,46 dolarja na delnico. Prihodki so narasli na 4,35 milijarde dolarjev, razmerje med dobičkom ter prihodki pa kaže, kako dober posel je cepivo proti covidu-19.

Kljub temu so se delnice Moderne po objavi rezultatov še pred odprtjem borz pocenile in nato nadaljevale drsenje navzdol. Sredi dneva so izgubile 1,33 odstotka vrednosti; kotirale so pri 413,48 dolarja. Ne glede na to so delnice Moderne danes še vedno štirikrat dražje kot v začetku leta.

Moderna namerava do konca meseca ameriško Upravo za hrano in zdravila (FDA) zaprositi za redno potrditev uporabe njenega cepiva proti covidu-19. To si želijo tudi drugi proizvajalci, kot sta Pfizer in Johnson & Johnson, ki svoja cepiva trenutno prodajajo na podlagi izrednega dovoljenja.

Moderna je ob objavi poslovnih rezultatov za drugo četrtletje sporočila tudi, da je njeno cepivo proti covidu-19 93-odstotno učinkovito še šest mesecev po drugem odmerku.

Moderna je za letos podpisala pogodbe o prodaji cepiva v vrednosti 20 milijard dolarjev, v letu 2022 pa namerava prodati za 12 milijard dolarjev z opcijo za dodatnih osem milijard dolarjev. Letos namerava proizvesti med 800 milijonov do milijarde odmerkov cepiva proti omenjeni bolezni.

18.30 Polemika glede tretjega odmerka cepiva, odločitev v rokah članic EU

Načrti Francije za začetek cepljenja s tretjim, osvežitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19 v septembru sprožajo vrsto vprašanj. Eno od teh je, ali je to skladno z načelom globalne solidarnosti, k čemur prisega EU. V Evropski komisiji so danes poudarili, da je odločitev o tretjem odmerku v rokah članic EU.

Francija je za september napovedala začetek cepljenja s tretjim odmerkom cepiva, in sicer naj bi s tem osvežitvenim odmerkom cepili najstarejše in najranljivejše.

Na ravni EU ni za zdaj sprejetega nikakršnega priporočila v povezavi s tretjim odmerkom cepiva. Odločitev o tem je v rokah članic, komisija pa vselej spodbuja odločitve na podlagi znanstvenih dognanj, je danes poudarila govorka komisije Arianna Podesta.

Ob tem je spomnila na sredino sporočilo Evropske agencije za zdravila (Ema), v katerem agencija po njenih besedah potrjuje, da »polno cepljenje« pomeni dva odmerka cepiv BioNTecha in Pfizerja, Moderne in AstraZenece ter en odmerek cepiva družbe Janssen. Nasvet Eme torej za zdaj ne vključuje tretjega odmerka.

Polno cepljenje po navedbah Eme zagotavlja visoko raven zaščite proti hudi obliki bolezni in smrti zaradi covida-19, tudi proti različicam virusa, kot je delta. Največja raven zaščite se doseže v sedmih do 14 dneh po zadnjem odmerku.

Na vprašanja, ali je odločitev za cepljenje s tretjim odmerkom primerna glede na nizko precepljenost v številnih državah v Evropi in širše ter glede na dejstvo, da cepiv v svetu ni dovolj, pa v komisiji odgovarjajo, da igra EU pri zagotavljanju globalnega dostopa do cepiv vodilno vlogo.

EU je izvozila polovico cepiv, proizvedenih v Evropi, in dejavno sodeluje v prizadevanjih za pravičen dostop do cepiv. Njene pogodbe s farmacevtskimi podjetji, tudi nedavno odobrena pogodba z družbo Novavax, vključujejo možnost posredovanja cepiv revnim državam, so še izpostavili v komisiji.

18.00 Francoski ustavni svet potrdil zakon o covidnem potrdilu in obveznem cepljenju

Francoski ustavni svet je danes odobril zakon, ki uvaja uporabo covidnega potrdila v kavarnah in restavracijah ter obvezno cepljenje zdravstvenih delavcev. Določene dele zakona je sicer zavrnil, med drugim uvedbo obvezne desetdnevne izolacije okuženih z novim koronavirusom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Najvišji francoski upravni organ je potrdil del zakona, ki določa, da bodo morali Francozi od ponedeljka covidno potrdilo predložiti tudi za notranje letalske polete, potovanja z medkrajevnimi vlaki, restavracije, kavarne in določene trgovske centre. Predložiti jih bodo morali tudi nenujni bolniki v zdravstvenih ustanovah ter obiskovalci tovrstnih ustanov in domov za ostarele.

Do 30. septembra mladostnikom, starim od 12 do 17 let, covidnega potrdila ne bo treba predložiti. Z njim sicer dokazujejo, da so cepljeni proti covidu-19, da so to bolezen preboleli ali pa da imajo negativen izvid testa na novi koronavirus.

Ustavni svet, ki je zakon obravnaval na zahtevo poslancev iz levih strank, je ugotovil, da pri uporabi covidnega potrdila obstaja ravnovesje med svoboščinami in varovanjem zdravja.

Francozi morajo sicer že od 21. julija tovrstno potrdilo predložiti za vstop v kulturne ustanove, na športna tekmovanja in vse druge dogodke oziroma kraje, kjer se zbere več kot 50 ljudi. To je z dekretom določil francoski predsednik Emmanuel Macron, parlament pa je nato uporabo potrdila razširil.

Najvišji francoski upravni organ je danes potrdil tudi del zakonodaje, ki določa obvezno cepljenje proti covidu-19 za zdravstvene delavce in negovalno osebje. Glede prekinitve delovnega razmerja s tistimi, ki se ne bodo cepili, je določil, da to lahko delodajalec stori zgolj v primeru zaposlenih za nedoločen čas. Zaposlenih za določen čas ne smejo odpustiti.

Zavrnil je tudi določilo o obvezni desetdnevni izolaciji oseb, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom. Ta je po mnenju članov sveta nepotrebna in nesorazmerna.

Zakon o uporabi covidnega potrdila in obveznem cepljenju je sicer naletel na ostro nasprotovanje med Francozi, ki se ob koncih tedna zbirajo na ulicah francoskih mest. Minuli konec tedna jih je na ulice prišlo več kot 200.000.

Digitalno potrdilo naj bi olajšalo prehod meje ... FOTO: Leon Vidic/Delo
Digitalno potrdilo naj bi olajšalo prehod meje ... FOTO: Leon Vidic/Delo


16.00 Tudi Francija bo starejšim in ranljivim ponudila tretji odmerek cepiva

Francija bo septembra starejše in ranljive začela cepiti s tretjim odmerkom cepiva proti covidu-19, je danes napovedal francoski predsednik Emmanuel Macron. S tem se bo pridružila več drugim državami, vključno z Nemčijo, ki se zlasti v luči širjenja bolj nalezljive različice novega koronavirusa delta odločajo za ta korak.

Načrte v tej smeri je razgrnil že minuli mesec, ko je dejal, da bodo dodatnega odmerka deležni tisti, ki so v začetku leta med prvimi prejeli prvi odmerek - zlasti starejši od 80 let in tisti z resnimi zdravstvenimi težavami. Trenutno je tretji odmerek na voljo ljudem z oslabljenim imunskim sistemom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Cepljenje s tretjim odmerkom, in sicer starejših od 60 let je že začel Izrael, da bo s tem začela septembra, pa je minuli teden napovedala tudi Nemčija.

Prav v sredo je sicer Svetovna zdravstvena organizacija pozvala države, naj počakajo s tretjim odmerkom vsaj do konca septembra, da bi tako zmanjšali drastično neenakost pri porazdelitvi cepiv med bogatimi in revnimi državami.

15.00 Vladni odlok o PCT prepuščen ustavnemu sodišču

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik bo prekinila inšpekcijski postopek in vprašanje ustreznosti odloka PCT, s katerim vlada določa obdelavo osebnih podatkov, prepustila v presojo ustavnemu sodišču. Kot navaja, razume epidemiološke razmere in nujnost ukrepov, a poudarja, da lahko v skladu z ustavo obdelavo osebnih podatkov določa le zakon.

Vlada je namreč v sredo sprejela odlok o načinu ugotavljanja izpolnjevanja pogojev prebolevnosti, cepljenosti in testiranja (PCT) v zvezi z nalezljivo boleznijo covid-19. Če bo izpolnjevanje pogojev potekalo z odčitavanjem kode QR v aplikaciji, bosta v skladu s tem uporabniku na vpogled osebno ime in letnica rojstva preverjane osebe.

Informacijska pooblaščenka je v današnjem sporočilu za javnost poudarila, da razume nujnost sprejemanja ukrepov za zajezitev širjenja virusa ter izraža skrb za javno zdravje, a obenem opozarja na 38. člen ustave.

»Ker vsaka obdelava podatkov pomeni poseg v z ustavo zagotovljeno človekovo pravico, v Sloveniji obdelave podatkov zaradi zagotavljanja pravne varnosti državljanov ni dopustno urejati z vladnimi odloki - pri sprejemanju slednjih namreč ni mogoče dosegati take stopnje demokratičnega procesa odločanja kot v DZ, saj odražajo le odločitev vsakokratne izvršilne veje oblasti,«
je pojasnila.

Ustava torej po njenih navedbah zasleduje to, da se glede posegov v zasebnost zagotovi čim širša splošna in strokovna razprava ter doseže čim širši družbeni konsenz sprejetega zakona, česar pa po naravi stvari izvršilna veja oblasti sama ne more zagotavljati.

Ker je obdelava osebnih podatkov pri ugotavljanju izpolnjevanja pogojev PCT od danes določena z odlokom vlade, bo informacijska pooblaščenka skladno s svojo zakonsko pristojnostjo, ki jo ima v primerih nastanka vprašanja ustavnosti ali zakonitosti v odprtem inšpekcijskem postopku, tega prekinila in odlok v presojo dala ustavnemu sodišču. »Ugotovitev ustavnosti odloka je še toliko bolj pomembna, saj gre pri obdelavi podatkov v okviru ugotavljanja izpolnjevanja pogojev PCT za množično obdelavo in obdelavo podatkov v zvezi z zdravjem,« je navedla.

Dodala je, da nedvomna pravna podlaga za uporabo EU covidnih potrdil trenutno obstaja le za namene prehajanja meje. Uredba Evropskega parlamenta in Sveta s 14. junija 2021 o digitalnem covidnem potrdilu EU za olajšanje prostega gibanja med pandemijo Covida-19 namreč določa, da morajo države članice, če tega želijo uporabljati tudi za druge namene, sprejeti ustrezno nacionalno pravno podlago. Ta mora biti skladna s pravom EU o varstvu podatkov ter z načeli učinkovitosti, nujnosti in sorazmernosti ter mora vsebovati določbe, s katerimi jasno določa področje uporabe, obseg in namen obdelave, kdo lahko preverja potrdilo ter ustrezne zaščitne ukrepe za preprečevanje diskriminacije in zlorab.

Glede na določbe slovenske ustave pa tako ustrezno pravno podlago po navedbah Prelesnikove lahko zagotovi le zakon. V izogib vsakršnim nejasnostim in zaradi zaščite posameznikov bo zato o ustreznosti pravne podlage odločalo ustavno sodišče.

Med glavnimi razlogi, zakaj se osebe ne nameravajo cepiti proti covidu-19, prevladuje zaskrbljenost zaradi neželenih učinkov po cepljenju (73,6 odstotka), skrb za dolgoročni vpliv na zdravje (63 odstotkov) in zaskrbljenost, da cepivo ni varno (52,4 odstotka). FOTO: Jure Eržen/Delo
Med glavnimi razlogi, zakaj se osebe ne nameravajo cepiti proti covidu-19, prevladuje zaskrbljenost zaradi neželenih učinkov po cepljenju (73,6 odstotka), skrb za dolgoročni vpliv na zdravje (63 odstotkov) in zaskrbljenost, da cepivo ni varno (52,4 odstotka). FOTO: Jure Eržen/Delo


13.30 Raziskava NIJZ: Velik delež oseb z vsaj eno zdravstveno težavo po prebolelem covidu-19

NIJZ v 14. valu spletne raziskave o vplivu pandemije covida-19 na življenje zaznava doslej najnižji delež oseb, ki menijo, da so omejitve za zajezitev virusa močno pretirane. Med razlogi, da se nekdo ne namerava cepiti, prevladuje zaskrbljenost zaradi neželenih učinkov. Velik je delež oseb z vsaj eno zdravstveno težavo po preboleli okužbi.

Raziskavo Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) o vplivu pandemije covida-19 na življenje ljudi v Sloveniji SI-PANDA izvajajo na vzorcu oseb, starih med 18 in 74 let, ki so člani spletnega panela, poteka pa od 4. decembra, v devetnajstih ponovitvah. 14. val raziskave je potekal od 6. do 9. julija 2021 na vzorcu 1019 odraslih oseb.

Največ zaupanja, da ustrezno obvladujejo pandemijo, imajo osebni zdravniki (povprečje 5,1 na sedemstopenjski lestvici), ki jim sledi zaupanje v bolnišnice s povprečjem 4,9. FOTO: Jure Eržen/Delo
Največ zaupanja, da ustrezno obvladujejo pandemijo, imajo osebni zdravniki (povprečje 5,1 na sedemstopenjski lestvici), ki jim sledi zaupanje v bolnišnice s povprečjem 4,9. FOTO: Jure Eržen/Delo


Tokrat je 50,6 odstotka oseb menilo, da so veljavne omejitve za preprečevanje in obvladovanje širjenja virusa močno pretirane, kar je skoraj 14 odstotnih točk manj kot v desetem valu raziskave (od 9. do 12. aprila), ko je bil ta delež oseb največji. V 14. valu raziskave je 67,3 odstotka oseb podpiralo odprtje gledališč in kinodvoran ter 57,7 odstotka ogled športnih dogodkov v živo ob upoštevanju pogoja PCT. Dobra polovica oseb podpira uvedbo digitalnega zelenega potrdila in nadzora nad izvajanjem karantene na domu.

Največ zaupanja, da ustrezno obvladujejo pandemijo, imajo osebni zdravniki (povprečje 5,1 na sedemstopenjski lestvici), ki jim sledi zaupanje v bolnišnice s povprečjem 4,9. Osebe, ki so bile cepljene z dvema odmerkoma cepiva proti covidu-19, značilno bolj zaupajo navedenim osebam oziroma inštitucijam.

Raziskava kaže na velik delež oseb, ki so še najmanj en mesec po prebolelem covidu-19 imele vsaj eno zdravstveno težavo. Delež oseb, ki so imele eno zdravstveno težavo, se v zadnjih štirih valovih raziskave giblje med 49,6 do 58 odstotkov. Dve težavi je imelo med 12,5 in 17,2 odstotka oseb, pet ali več težav pa okoli deset odstotkov. Najpogosteje navajajo slabo počutje, utrujenost ter pomanjkanje energije.

Število aktivnih primerov se še naprej povečuje - včeraj za 68 primerov - in zdaj znaša 1292. Za 5,6 odstotka se je povečala tudi 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev, ki se giblje okoli 61. FOTO: Denis Lovrovic/AFP
Število aktivnih primerov se še naprej povečuje - včeraj za 68 primerov - in zdaj znaša 1292. Za 5,6 odstotka se je povečala tudi 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev, ki se giblje okoli 61. FOTO: Denis Lovrovic/AFP
Ob tem narašča delež oseb, ki so prejele oba odmerka cepiva proti covidu-19. Teh je tokrat 43,5 odstotka, medtem ko se delež oseb, ki se ne nameravajo cepiti, giblje od 27,5 do 35,3 odstotka. Največji delež oseb, ki se ne namerava cepiti, je v starostnih skupinah od 18 do 29 let in od 30 do 49 let. Kar 44 odstotkov jih je navedlo, da se ne nameravajo cepiti, kar je največji delež doslej. Po drugi strani pa je v 13. in 14. valu raziskave v navedenih starostnih skupinah opazen precejšen porast deleža precepljenih oseb z enim oziroma obema odmerkoma cepiva proti covidu-19.

Med glavnimi razlogi, zakaj se osebe ne nameravajo cepiti proti covidu-19, prevladuje zaskrbljenost zaradi neželenih učinkov po cepljenju (73,6 odstotka), skrb za dolgoročni vpliv na zdravje (63 odstotkov) in zaskrbljenost, da cepivo ni varno (52,4 odstotka). Dobra petina anketiranih oseb je navedla, da po njihovem mnenju novi koronavirus ne predstavlja tveganja za njihovo zdravje.

V primerjavi s podatki iz 13. vala so deleži oseb, ki so poročali o vsakodnevnem ali pogostem doživljanju stresa, v 14. valu raziskave nekoliko nižji. Petina anketiranih oseb je stres doživljala vsakodnevno ali pogosto, najpogosteje v skupini od 18 do 29 let. Stres pogosteje doživljajo ženske kot moški. Najpogostejši razlog so obremenitve na delovnem mestu, zaskrbljenost zaradi morebitnih ukrepov in zaradi neresničnih informacij glede virusa. Osebe z višjo izobrazbo so pogosteje občutile stres zaradi obremenitev na delovnem mestu in slabih odnosov s sodelavci, tisti s srednješolsko in nižjo izobrazbo pa stres zaradi slabih materialnih pogojev.

11,4 odstotka anketiranih oseb je imelo simptome zmerne ali hude anksioznosti, največ v starostni skupini od 18 do 29 let.

11.35 Avstralska Viktorija se znova zapira, v Sydneyju rekordno število okužb

Oblasti v avstralski zvezni državi Viktorija so danes zaradi novih primerov okužb z novim koronavirusom razglasile že šesto zaprtje od začetka pandemije covida-19. V Novem Južnem Walesu, kjer prav tako veljajo strogi omejitveni ukrepi, pa so danes potrdili največ okužb v enem dnevu doslej – našteli so jih 262.

V skladu z novimi pravili v Viktoriji, ki bodo od drevi veljali sedem dni, bodo lahko prebivalci domove zapuščali le za nujne opravke, kot so nakupi hrane. Nove omejitve bodo ljudi doletele le teden dni po odpravi predhodnih.

V zadnjem dnevu so v Novem Južnem Walesu potrdili celo največ okužb doslej, 262 - skoraj vse so odkrili v Sydneyju. FOTO: Brendon Thorne/AFP
V zadnjem dnevu so v Novem Južnem Walesu potrdili celo največ okužb doslej, 262 - skoraj vse so odkrili v Sydneyju. FOTO: Brendon Thorne/AFP


Premier zvezne države Daniel Andrews je ob tem izrazil veliko razočaranje, a kot je dodal, mu zaradi majhnega števila cepljenih tako z enim odmerkom cepiva proti covidu-19, kaj šele dvema, ne preostane drugega. Skrbi jih potrditev osmih novih okužb, za katere ne poznajo vira, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Z uveljavitvijo strogih ukrepov za zamejitev širjenja virusa v Viktoriji bodo ti veljali že za več kot polovico od 25 milijonov prebivalcev Avstralije.

V Sydneyju in še nekaterih delih zvezne države Novi Južni Wales ukrepi veljajo že več tednov, a imajo tudi zaradi pretežno necepljenega prebivalstva le omejen uspeh. V zadnjem dnevu so v Novem Južnem Walesu potrdili celo največ okužb doslej, 262.

Skoraj vse so sicer odkrili v Sydneyju, a je zaradi določenega števila primerov v drugih okrožjih premierka Gladys Berejiklian omejitvene ukrepe – na čelu z navodilom, naj ljudje čim bolj ostajajo doma – razširila na še dodatna območja. Zaradi petih primerov v mestu Newcastle s 320.000 prebivalci so, denimo, oblasti tam za teden dni zaprle šole.

V Avstraliji so doslej z vsemi potrebnimi odmerki proti covidu-19 cepili le 20 odstotkov prebivalcev, kar je posledica tako pomanjkljive dobave cepiv kot oklevanja mnogih pred cepljenjem, še piše AFP.

image_alt
NIJZ danes ali v petek z novo aplikacijo za preverjanje PCT


11.00 NIJZ v teh dneh z novo aplikacijo za preverjanje pogojev PCT

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pojasnjujejo, da bodo danes ali v petek objavili novo aplikacijo za preverjanja izpolnjevanja pogojev PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Aplikacija sledi odloku o načinu ugotavljanja izpolnjevanja pogojev PCT, ki je začel veljati danes.

Aplikacija sledi odloku o načinu ugotavljanja izpolnjevanja pogojev PCT, ki je začel veljati danes. FOTO: Leon Vidic/Delo
Aplikacija sledi odloku o načinu ugotavljanja izpolnjevanja pogojev PCT, ki je začel veljati danes. FOTO: Leon Vidic/Delo
Vlada je namreč v sredo zvečer sprejela odlok o načinu ugotavljanja izpolnjevanja pogojev PCT. V skladu z njim se bo v primerih, ko se kot dokazilo o izpolnjevanju pogoja PCT predloži evropsko digitalno covidno potrdilo v digitalni ali papirnati obliki, opremljeno s QR-kodo, izpolnjevanje pogoja ugotovilo z aplikacijo, ki jo bo zagotavljal in jo upravljal Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Aplikacija bo z odčitavanjem QR-kode uporabniku posredovala podatek o izpolnjevanju pogoja PCT, pri čemer iz podatka ne sme biti razvidno, katerega od pogojev izpolnjuje oseba, za katero preverja izpolnjevanje pogojev. Odčitalo se bo tudi osebno ime in letnica rojstva osebe, kar je nujno zaradi ugotovitve, da se potrdilo nanaša na osebo, ki ga je predložila.

Aplikacija pa ne sme omogočati hrambe ali druge obdelave navedenih osebnih podatkov in se ne sme povezovati z nobeno zbirko podatkov, še določa odlok.

10.00 Ob 1610 testih, 138 novih okužb, delež pozitivnih 8,6-odstoten

Včeraj je bilo opravljenih 1610 PCR-testov, med temi je bilo potrjenih 138 novih okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je znašal 8,6 odstotka. Opravljenih je bilo 20.804 hitrih antigenskih testov.

V državi se je znova povečalo število aktivnih primerov – včeraj za 68 primerov – in zdaj znaša 1292. Za 5,6 odstotka se je povečala tudi 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev, ta se giblje okoli 61. Dobrih pet odstotkov višje je tudi povprečje novih primerov zadnjih sedem dni; to zdaj znaša 114.7.45 Slovenija po novem na zelenem potovalnem seznamu Anglije

Britanska vlada je pozno v sredo posodobila pogoje vstopa v državo in v tem okviru več držav, med njimi Slovenijo, uvrstila na zeleni seznam. Od nedelje zjutraj bo tako med drugim za potnike iz Slovenije za vstop v Anglijo potreben le negativni test na novi koronavirus, ne glede na cepilni status osebe, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po novem so se na zeleni seznam poleg Slovenije uvrstile še Avstrija, Nemčija, Slovaška, Latvija, Romunija in Norveška. Potniki iz teh držav ne potrebujejo več potrdila o cepljenju, morajo pa v vsakem primeru opraviti test na novi koronavirus pred vstopom v Anglijo in po njem.

Po novem so se na zeleni seznam poleg Slovenije uvrstile še Avstrija, Nemčija, Slovaška, Latvija, Romunija in Norveška. FOTO: Jon Nazca/Reuters
Po novem so se na zeleni seznam poleg Slovenije uvrstile še Avstrija, Nemčija, Slovaška, Latvija, Romunija in Norveška. FOTO: Jon Nazca/Reuters


V okviru spremembe je Anglija dodatno sprostila omejitve za Francijo. Čeprav je bila država že pred tem na rumenem seznamu, kar omogoča vstop v Anglijo brez karantene za cepljene, je za Francijo veljala izjema. Zdaj pa bo tudi za potnike iz Francije možen vstop v Anglijo brez karantene, če bodo predložili dokazilo, da so bili cepljeni s cepivom, odobrenim v ZDA ali Evropski uniji, ter se bodo testirali pred in po prihodu v Anglijo.
Sprememba glede Francije je sledila po kritiki iz Pariza, češ da je odločitev diskriminatorna.

Britanska vlada v Londonu lahko določa zdravstvene in potovalne omejitve za Anglijo. Za Škotsko, Wales in Severno Irsko odločitve s teh področij sprejemajo tamkajšnje oblasti, a pogosto pri tem sledijo odločitvam Anglije.
Velika Britanija je v zadnjih tednih postopoma odpravljala omejitvene ukrepe, saj se ob večanju števila cepljenih manjša število hospitalizacij covidnih bolnikov. Prvi odmerek cepiva proti covidu-19 je doslej prejelo okoli 88,7 odstotka vseh odraslih, 73,2 odstotka pa oba odmerka.

7.40 ZDA se pripravljajo na odprtje meja za polno cepljene tuje državljane

ZDA, ki so ob nastopu pandemije covida-19 za dobršen del sveta zaprle meje, načrtujejo postopno odpiranje za polno cepljene tuje državljane, je v sredo sporočil predstavnik Bele hiše. Administracija predsednika Joeja Bidna želi državo ob zavedanju pomena mednarodnih potovanj odpreti na »varen in vzdržen način«, je dodal.

Vlada tako po besedah predstavnika Bele hiše pripravlja pristop v več fazah, v skladu s katerim bodo – ob določenih izjemah – morali biti potniki v ZDA iz vseh držav polno cepljeni.

ZDA so zaprle meje za velik del sveta, zdaj načrtujejo postopno odpiranje za polno cepljene tuje državljane. FOTO: Andrew Craft/Reuters
ZDA so zaprle meje za velik del sveta, zdaj načrtujejo postopno odpiranje za polno cepljene tuje državljane. FOTO: Andrew Craft/Reuters
Časovnega okvira za uvajanje sprememb predstavnik po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ni navedel, je pa dodal, da delovna skupina pripravlja »dosleden in varen« nov sistem za vstopanje mednarodnih potnikov za takrat, ko bo to mogoče.

ZDA so zaradi pandemije covida-19 pred več kot letom dni močno omejile vstop v državo za potnike iz EU, Velike Britanije, Kitajske in Irana, kasneje pa dodale še več držav, vključno z Brazilijo in Indijo.

Vstop s teh območij je tako rekoč prepovedan, obstaja pa več izjem, med katerimi so, denimo, ameriški državljani ter tisti z dovoljenjem za delo in bivanje v ZDA, pa tudi študenti, novinarji, profesorji in poslovneži.
Evropska unija je že junija odprla meje za potnike iz ZDA, ki za to potrebujejo bodisi potrdilo o cepljenju bodisi negativni test.

7.30 Na igrah v Tokiu novo rekordno število okužb s koronavirusom

Potem ko so organizatorji olimpijskih iger v Tokiu v sredo poročali o rekordnem številu 29 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, se je danes ta številka še zvišala. Tokrat so med udeleženci, novinarji in sodelujočimi pri izvedbi dogodka našteli 31 okužb, med njimi je en športnik.
Skupno število okužb, povezanih z olimpijskimi igrami, se je od 1. julija povzpelo na 353. FOTO: Clodagh Kilcoyne/Reuters
Skupno število okužb, povezanih z olimpijskimi igrami, se je od 1. julija povzpelo na 353. FOTO: Clodagh Kilcoyne/Reuters


Skupno število okužb, povezanih z olimpijskimi igrami, se je tako v času od 1. julija povzpelo na 353.
Organizatorji so doslej opravili že več kot 500.000 testiranj na novi koronavirus, med pozitivnimi je bilo 29 športnikov.

Zadnji primer je še ena grška sinhrona plavalka, potem ko so v sredo poročali o štirih, zaradi česar so karanteno odredili celotni grški ekipi v tem športu, ta pa je že zapustila olimpijsko vas ter se preselila v poseben hotel.

V času iger, ki so se začele 23. julija, so v japonski prestolnici razglašene izredne razmere, tekmovanja pa potekajo pred praznimi tribunami.

Preberite še:

Komentarji: