Delo na črno, neplačevanje prispevkov, poslovanje brez računov ...

Zaradi številnih prekrškov je Furs enemu od davčnih zavezancev prepovedal opravljati dejavnost in zapečatil njegova vozila.

Objavljeno
05. december 2018 09.50
Posodobljeno
05. december 2018 10.08
Furs poostreno nadzoruje delovanje taksistov. FOTO: Uroš Hočevar
A. V.
A. V.
Finančna uprava RS (Furs) je poostrila nadzor na taksisti. Ugotovili so številne nepravilnosti, med drugim so enemu davčnemu zavezancu celo prepovedali opravljati dejavnost in zapečatili njegova taksi vozila. Med prekrški tega zavezanca se pojavljajo kršitve s področja davčnega potrjevanja računov, neplačevanje davkov in prispevkov za socialno varnost, zavezanec se sploh ni registriral za davek na dodano vrednost, obenem je še davčni dolžnik.


106 kršitev zakonodaje

 
V obdobju od 2014 do 2016 so v dejavnosti obratovanja taksijev opravili več kot sedemsto nadzorov, nepravilnosti so ugotovili v tretjini primerov, pri čemer so ugotovili 106 kršitev zakonodaje in davčne obveznosti v skupni višini več kot 250.000 evrov.
 
Prav zaradi velikega deleža ugotovljenih nepravilnosti je Furs tudi v zadnjih dveh letih nadaljeval nadzor. Opravljajo ga po vsej Sloveniji, največ nadzorov pa so naredili na območju Ljubljane (polovica).

V letu 2017 so opravili 213 nadzorov, do konca novembra 2018 pa že 442. Nepravilnosti so ugotovili v več kot tretjini nadzorov. Pri tem so obračunali tudi dajatve v skupni višini 307.399 evrov, predvsem zaradi DDV in prispevkov za socialno varnost.

 

Prepoved dejavnosti najhujši ukrep

 
Najpogostejše zaznane nepravilnosti na področju nadzora taksistov so zaposlovanje na črno, tudi delo na črno, nepravilnosti v zvezi z izdajanjem računov, nepredložitev obračunov prispevkov za socialno varnost, nepravilnosti v zvezi z licencami …

Če gre za številne ponavljajoče se kršitve zakonodaje, je treba prepovedati opravljanje dejavnosti in zapečatiti vozila. Prepoved opravljanja dejavnosti je eden od strožjih ukrepov po zakonu o finančni upravi, ki ga Furs uporablja v primerih, ko je to nujno potrebno zaradi dokazovanja, zavarovanja dokazov in preprečitve nadaljnjih kršitev. Namen ukrepa je dosežen, ko zavezanec preneha izvajati kršitve in odpravi nepravilnosti, navedene v odločbi.