Drugi val pljuska tudi po domovih starejših

Ukrepi v domovih morajo biti sorazmerni in premišljeni, o splošnem zapiranju še ni govora, zaprtja domov so tako za zdaj v rokah direktorjev.
Fotografija: Nekateri domovi so že zdaj omogočali obiske večinoma na prostem. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Nekateri domovi so že zdaj omogočali obiske večinoma na prostem. FOTO: Leon Vidic/Delo

Ljubljana – Vipavski Center starejših Pristan, kjer so včeraj našteli okuženih devet stanovalcev in sedem zaposlenih, je nov primer, kako hitro se okužba v domu lahko razširi. V Pristanu so po navedbah pristojnih dobro poskrbeli za osamitev okuženih, v nekaterih domovih po državi pa so že zaprli vrata za obiskovalce.

Minister Janez Cigler Kralj je dejal, da se je že dvakrat obrnil na vodstva domov. »Posebej sem jih pozval, naj upoštevajo, da je morebitno omejevanje obiskov že realno, in naj ga uporabijo, če v posvetu z lokalnim epidemiologom in drugimi kolegi medicinske stroke ugotovijo, da bi bil to ustrezen ukrep. Splošno zapiranje domov ni v pristojnosti ministrstva za delo, sva pa z ministrom Tomažem Gantarjem v stiku. Če bo treba, lahko ministrstvo za zdravje pripravi ustrezne pravne podlage, da bi z bolj represivnimi ukrepi stanovalce domov ustrezno zaščitili. Vzpostavljene morajo biti pravne podlage, ukrep mora biti sorazmeren in dobro premišljen.« Domovi so v primerjavi s prvim valom vsaj bolje opremljeni, po podatkih Skupnosti socialnih zavodov Slovenije naj bi imel vsak dom za približno osem dni opreme.

Vladni govorec Jelko Kacin je bil jasen: »Pravočasno moramo vse domove razglasiti za ogrožena območja in poskrbeti, da se bodo tega zavedali tako zaposleni, posebno mlajši, kot tudi vsi stanovalci.« Očitno se v nekaterih domovih grožnje novega koronavirusa zelo zavedajo. Zadnjih nekaj dni je namreč po državi več domov za starejše občane ponovno zaprlo vrata za obiskovalce. Odločitve so v rokah direktorjev, ki se morajo posvetovati z epidemiologi. Mnenja so deljena, domski zdravnik v Kamniku Igor Muževič pravi, da bi bilo treba domove po državi zapreti, varuh človekovih pravic Peter Svetina pa, da naj bodo obiski kvečjemu omejeni. Vsi se strinjajo le, da je treba obolele takoj umakniti iz domov, a kot opozarja Skupnost socialnih zavodov Slovenije, ustreznih lokacij za to ni.

FOTO: Tomi Lombar
FOTO: Tomi Lombar



»Nov pojav okužb s koronavirusom v domu za starejše smo pričakali brez sistemske ureditve, ki bi zagotavljala nujno potrebno hitro osamitev vseh obolelih stanovalcev izven doma. Ministrstvo za zdravje kljub nenehnim opozorilom, da večina domov nima niti osnovnih pogojev za izvajanje popolne osamitve, ni zagotovilo ustrezne lokacije ali več lokacij za osamitev izven domov za starejše, od teh pa še naprej zahteva vzpostavitev treh ločenih con, kar v večini primerov ni izvedljivo,« so pojasnili v Skupnosti socialnih zavodov Slovenije.

V vipavskem Pristanu, kjer imajo po zadnjih podatkih devet okuženih stanovalcev, so sicer za osamitev dobro poskrbeli, je dejal pristojni minister. Včeraj si je po poročanju STA ureditev v domu ogledala strokovna skupina za obvladovanje bolnišničnih okužb iz šempetrske bolnišnice in ugotovila, da rdeča cona v domu ustreza vsem merilom in standardom. V Skupnosti socialnih zavodov opozarjajo, da je osamitev v samem domu v nasprotju z zakonodajo, zadrževanje obolelih v domu pa bi »lahko ogrozilo zdravje in kršilo pravice zdravih stanovalcev«.

FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo


 

Spet vsi v osamo?


Direktorji so začeli domove spet zapirati, potem ko so jih šele dobro odprli. Praksa po državi je očitno zelo različna. Po prvi novi okužbi v občini je domski zdravnik v Kamniku Igor Muževič predlagal takojšnje zaprtje doma, a ni bil uslišan: »Mislim, da je noro puščati odprto. Ampak še vedno nismo dobili dovoljenja za zapiranje. Tisti domovi, ki so se zaprli, sklepam, da imajo ali druge epidemiologe ali pa ne upoštevajo njihovih navodil oziroma se ne posvetujejo z njimi. Glede na navodila ministrstva je jasno, da če dom zaprete brez dogovora z epidemiologom, se lahko vsak svojec odloči za sodne postopke, če do svojca ne bi prišel.«

V. d. sekretarja Skupnosti socialnih zavodov Denis Sahernik pravi, da je odločitev o zaprtju v pristojnost direktorja glede na epidemiološko sliko. Za obiske so, denimo, v celoti zaprli dom v Laškem, čeprav tam sploh nimajo nobene nove okužbe, že v prvem valu pa so imeli le tri obolele v celi občini. Mariborski Dom Danice Vogrinec po večjem številu novih okužb po priporočilih NIJZ ne dovoljuje več niti izhodov stanovalcev. V šmarskem domu, kjer je bilo daleč največ okuženih stanovalcev, so izhode zgolj odsvetovali, obiskov v hiši pa sploh še ni bilo, je povedala direktorica Gordana Drimel: »Obiski so le zunaj, na prostem. Še vedno morajo imeti vsi maske, nujno je razkuževanje. Stanovalce, ki odhajajo ven, smo prosili, da naj raje ostajajo v domu. Prepovedati jim ne moremo.«

FOTO: osebni arhiv
FOTO: osebni arhiv



Varuh človekovih pravic Peter Svetina je včeraj opozoril, da naj bodo obiski kvečjemu omejeni, izhodi stanovalcev pa so lahko prepovedani le z odločbo. Že v petek pa je dejal, da novih zaostrovanj ne moremo več šteti za začasno ukrepanje: »Treba je zagotoviti rešitve, ki bodo manj drastično posegale v človekove pravice in temeljne svoboščine in ki bodo primerne za ukrepanje na daljši rok.«

Preberite še:

Komentarji: