Erjavec dobil podporo za bdenje nad »hrbtenico države«

Predsedniku Desusa zelena luč pristojnega odbora za ponovno vodenje obrambnega resorja.
Fotografija: Erjavec se bo ob 15. uri predstavil odboru za obrambo. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Erjavec se bo ob 15. uri predstavil odboru za obrambo. FOTO: Jure Eržen/Delo

Ljubljana – Po vodenju zunanjega in okoljskega ministrstva se bo predsednik Desusa Karl Erjavec vrnil na mesto, kjer se je njegovo 14-letno ministrovanje pravzaprav začelo – na obrambni resor. Tudi tokrat bo ena prvih nalog nakup osemkolesnih oklepnih vozil.

Odbor DZ za obrambo je predstavitev kandidata za obrambnega ministra po več kot šestih urah razprave z osmimi glasovi za in šestimi proti ocenil kot ustrezno. Erjavec se je zavzel predvsem za izboljšanje položaja vojakov, tudi z zvišanjem plač in dodatkom za prepoved stavke.

V aferi Patria, ki je pred več kot desetletjem dodobra razburkala politični prostor, jo je tedaj vodilni mož in podpisnik pogodbe za nakup patrij v vrednosti 278 milijonov evrov odnesel brez praske. Ljubljansko okrožno sodišče je odločilo, da ni kriv nevestnega dela v službi, ki ga mu je zaradi nakupa neopremljenih oklepnikov očitalo tožilstvo. Kot je znano je vojska, namesto 135, na koncu dobila le 35 vozil.

Erjavcu po desetih let ponovno diši obrambni resor. FOTO: Matej Družnik/Delo<br />
 
Erjavcu po desetih let ponovno diši obrambni resor. FOTO: Matej Družnik/Delo
 

 
V teh dneh končuje svoj šestletni mandat kot vodja diplomacije, kjer je preživel obdobje druge Janševe vlade, vlade Alenke Bratušek in Cerarjeve vlade.


Vojska še vedno šepa


Ena osrednjih nalog prihajajočega mandata, bo tudi zdaj nakup oklepnikov. V prvi fazi naj bi vojska nakupila 56 vozil boxer, ki bodo kar dvakrat dražja od patrij (cena ene je okrog dva milijona evrov). S tem se bo pričelo opremljanje vojske za nacionalno obrambo države, ki bo predvidoma trajalo prihodnjih 35 let in za katero bo treba odšteti vsega skupaj 1,2 milijarde evrov. V prihodnjih letih ta predvideva oblikovanje dveh bataljonskih skupin ter nakup 166 novih osemkolesnikov.

Ljubica Jelušič je obrambni resor vodila v času Pahorjeve vlade, zdaj predava na katedri za obramboslovje na FDV. FOTO: Ljubo Vukelić/Delo
Ljubica Jelušič je obrambni resor vodila v času Pahorjeve vlade, zdaj predava na katedri za obramboslovje na FDV. FOTO: Ljubo Vukelić/Delo


Pred Erjavcem bo še izboljšanje opremljenosti vojske. Kot zadnja leta ugotavlja predsednik republike in njen vrhovni poveljnik Borut Pahor, ta zadnja leta med drugim ne dosega zadostne stopnje pripravljenosti za delovanje v vojni.

Andreja Katič. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Andreja Katič. FOTO: Mavric Pivk/Delo




Ocena za lansko leto je sicer nekoliko boljša kot za leto poprej, saj so se obrambni izdatki malce povečali, s čimer so v vojski zagotovili več opreme in streliva, več usposabljanja in vojaških vaj ter vzdrževanje vojaške tehnike. Vendar je Pahor spomladi opozoril, da se vojska še vedno sooča s kadrovsko stisko ter da je položaj njenih varovancev še vedno neurejen. Erjavec je že lani naglas razmišljal o ponovni uvedbi rednega služenja vojaškega roka, ki bi potekala največ tri mesece.

Vojska do konca leta išče 200 štipendistov za poklicno delo v študijskem letu 2018/19, s čimer bo skušala zapolniti svoje vrste.

Gvido Novak. FOTO: Brane Piano/Delo
Gvido Novak. FOTO: Brane Piano/Delo


Slovenska vojska, natančneje bataljonska bojna skupina 72. brigade, ki jo sestavlja 820 pripadnikov stalne sestave, je letos dobila klofuto iz tujine.



Koalicijska pogodba povečanje obrambnih izdatkov, ki so od leta 2014 na kritični ravni, predvideva v skladu z zmožnostmi države. Ena ključnih zadev iz tega dokumenta je ohranitev Slovenije kot varne države in primerna ureditev sistemov nacionalne varnost.



Koalicijski partnerji so se zavezali še, da bodo tehnične ovire z državne meje odstranili takoj, ko jim bodo to dopuščale razmere.
 

V minulem mandatu številni pretresi


Odhajajoča obrambna ministrica Andreja Katič, ki se v Šarčevi vladi poteguje za mesto pravosodne ministrice, je sicer za reševanje položaja slovenske vojske pripravila predloga zakonov o obrambi in službi v vojski, vendar nista dobili zelene luči poslancev. Katičeva je sicer na položaju nasledila Janka Vebra, ki je poskrbel za eno največjih afer v zgodovini resorja. Marca 2015 so trije poslanci iz komisije za nadzor nad varnostnimi in obveščevalnimi službami na ministrstvu opravili nepovedan nadzor in ugotovili, da je obveščevalcem naročil analizo posledic državne prodaje Telekoma. Mandat so zaznamovale še slabe ocene pripravljenosti slovenske vojske, slabe opreme, ki so jo uporabljali, in deloma tudi prisluškovalna afera, v katero sta se v arbitražni aferi ujela slovenska predstavnika, zaradi katere je Erjavec ponudil odstop z mesta vodje diplomacije.  

Komentarji: