Svetovalna skupina podpira obvezno cepljenje za starejše od 50 let

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: Svetovalna skupina se zavzema za obvezno cepljenje. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Svetovalna skupina se zavzema za obvezno cepljenje. FOTO: Blaž Samec/Delo

20.40 Svetovalna skupina želi obvezno cepljenje za starejše od 50 let

Vodja svetovalne skupine Mateja Logar je poudarila, da strokovna svetovalna skupina podpira obvezno cepljenje, zlasti za starejše od 50 let in za vse, ki imajo pridružene bolezni, poroča TVS. »Tukaj je definitivno, strokovno gledano, povsem upravičena odločitev za obvezno cepljenje,« je dejala. Infektologinja Bojana Beović pa je dodala, da bi bilo tudi obvezno cpeljenje proti covidu smiselno urediti po modelu otroških cepljenj.

image_alt
Pahor se bo osebno zavzel za obvezno cepljenje, če bo zanj stroka

FOTO: Ricardo Moraes/Reuters
FOTO: Ricardo Moraes/Reuters

19.30 V Italiji rekordnih več kot 78.000 novih okužb

V Italiji so v zadnjih 24 urah potrdili več kot 78.000 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ v enem dnevu doslej. Dan pred tem so jih potrdili skoraj 31.000, a so opravili tudi precej manj testov. V zadnjem dnevu sta umrla še 202 covidna bolnika, kažejo podatki italijanskega zdravstvenega ministrstva.

V slovenski zahodni sosedi so v zadnjem dnevu opravili več kot 1.034.000 testov na novi koronavirus. Pozitivnih jih je bilo 78.313 oziroma 7,6 odstotka. Dan prej pa so opravili skoraj 344.000 testov na koronavirus in potrdili 30.810 novih okužb. Pozitivnih je bilo 8,9 odstotka izvidov testov. V zadnjem dnevu sta umrla še 202 covidna bolnika, dan pred tem pa 142, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

V Furlaniji - Julijski krajini omikron predstavlja tretjino vseh novih ugotovljenih okužb, v študiji ugotavlja profesor Pierlanfranca D'Agara, poroča Primorski dnevnik.

18.45 V Grčiji največ okužb s koronavirusom doslej

V Grčiji so danes zabeležili več kot 21.000 okužb z novim koronavirusom, kar je skoraj dvakrat več kot v ponedeljek. Doslej so sicer v državi, ki ima okoli enajst milijonov prebivalcev, beležili med 3000 in 5000 novih primerov dnevno, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Najbolj se okužbe širijo v Atenah, kjer so jih zabeležili kar polovico, pri okoli 70 odstotkih pa gre za različico omikron, je poročala grška televizija.

18.15 Na Nizozemskem in v Švici omikron prevladujoča različica

Omikrom je postal prevladujoča različica novega koronavirusa na Nizozemskem in v Švici, so danes sporočile zdravstvene oblasti v obeh državah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Čeprav so na Nizozemskem danes poročali o 2000 manj okužbah z novim koronavirusom kot v ponedeljek, ko jih je bilo 11.495, je nacionalni inštitut za javno zdravje (RIVM) opozoril, da bo ta zelo kužna različica »v prihodnjih dneh vodila v nove okužbe,« zaradi česar bo naraslo število bolnikov s covidom v bolnišnicah. Da bi zaustavili širjenje omikrona so v državi pred desetimi dnevi do najmanj 14. januarja ustavili javno življenje. Zaprte so vse nenujne trgovine, gostinski lokali, kinematografi, muzeji in gledališča. Šole pa naj bi ostale zaprte do najmanj 9. januarja.

Tudi iz Švice so danes sporočili, da je omikron prevladujoča različica. Okoli 55 odstotkov vseh okužb je sedaj z omikronom, pričakujejo pa, da bodo kmalu predstavljale skoraj vse okužbe, so sporočile zdravstvene oblasti.

17.47 Pfizer bi lahko cepivo proti omikronu razvil do pomladi

Iz farmacevtskega podjetja Pfizer so sporočili, da bi lahko cepivo, prilagojeno različici omikron, razvili do pomladi prihodnje leto, poroča več mednarodnih medijev, ki se sklicujejo na intervju voditeljice tega podjetja v Švici Sabine Bruckner za portal Blick.

»A še ne vemo, če bo to potrebno,« je dodala, in sicer v kontekstu dveh aktualnih strategij tega podjetja. Po eni strani v Pfizerju še vedno preučujejo, v kolikšni meri pri zaščiti pred novimi različicami ščiti njihovo aktualno cepivo, po drugi strani pa raziskujejo možnosti sprememb, v kolikor bi se morali zanje odločiti.

Brucknerjeva je izpostavila, da tretji, poživitveni odmerek Pfizerjevega cepiva odrasli populaciji omogoča 25-krat večjo zaščito proti covidu, še zlasti pri preprečevanju resne oblike bolezni.

16.00 Finska prepovedala vstop necepljenim

Finska vlada je sporočila, da necepljenim tujcem od danes ne bo več dovolila vstopa v državo. Cepljeni in preboleli bodo lahko vstopili le z negativnim testom na novi koronavirus, ki ni starejši od 48 ur. Ukrepi bodo v veljavi naslednje tri tedne, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tiskovni predstavnik mejne policije je potrdil, da bodo necepljene tujce zavrnili, razen če so na seznamu izjem, kot so osebe s stalnim prebivališčem na Finskem, delavci in diplomati. Med izjemami so tudi zdravstveno in transportno osebje, osebe, ki potrebujejo humanitarno pomoč, ter nekateri prebivalci obmejnih občin na Švedskem in Norveškem.

Na hrvaškem razmišljajo o o skrajšanju samoizolacije za okužene osebe. FOTO: Antonio Bronic/Reuters
Na hrvaškem razmišljajo o o skrajšanju samoizolacije za okužene osebe. FOTO: Antonio Bronic/Reuters

15.30 Hrvaška spreminja pravila za karanteno

Na Hrvaškem cepljenim s poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu, cepljenim prebolevnikom in tistim, ki so bolezen preboleli v zadnjih treh mesecih, v primeru stika z okuženim z različico omikron ni treba v karanteno, je danes sporočil hrvaški zavod za javno zdravje (HZJZ). Hrvaške oblasti medtem ne načrtujejo zaostrovanja omejitvenih ukrepov.

Hrvaški zavod za javno zdravje je danes objavil spremembe pravil za karanteno za tiste, ki so bili v stiku z osebo, okuženo z novo koronavirusno različico omikron. Tistim, ki so cepljeni proti covidu-19 s poživitvenim odmerkom, ki so to bolezen preboleli v zadnjih 90 dneh ali pa so bili po preboleli bolezni cepljeni, ni treba v karanteno.

V ponedeljek so opravili 5334 PCR-testov in potrdili 1813 okužb z novim koronavirusom. FOTO: Jure Eržen/Delo
V ponedeljek so opravili 5334 PCR-testov in potrdili 1813 okužb z novim koronavirusom. FOTO: Jure Eržen/Delo

12.05 WHO: Cilj 40-odstotne svetovne precepljenosti ne bo dosežen

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) bo zgrešila svoj cilj, da bi do konca leta proti covidu-19 precepili 40 odstotkov prebivalstva v vsaki državi. Zaostanek je še posebej velik v Afriki. WHO krivdo pripisuje kopičenju cepiv v razvitih državah, kjer že cepijo s poživitvenimi odmerki, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Od 194 držav članic WHO jih približno polovica ne bo dosegla zastavljenega cilja. V okoli 40 državah ni bilo cepljenih niti 10 odstotkov prebivalstva.

Po vsem svetu je bilo do danes razdeljenih več kot 8,6 milijarde odmerkov cepiva proti covidu-19, vendar večinoma v razvitih državah, ki so imele dovolj sredstev za sklenitev lastnih pogodb s proizvajalci cepiv. Med tem so številni drugi odvisni od zalog globalne pobude Covax, ki cepiva posreduje revnim državam.

9.40 V ponedeljek 1813 okužb z novim koronavirusom

V ponedeljek so opravili 5334 PCR-testov in potrdili 1813 okužb z novim koronavirusom. Po ocenah NIJZ je v Sloveniji 16.191 aktivnih primerov okužb oz. 97 več kot dan prej. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 1112, kar je 37 več kot dan prej, 14-dnevna pojavnost okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev pa znaša 766, kar je štiri več kot dan prej.

V ponedeljek so opravili tudi 114.263 hitrih testov, katerih pozitivne rezultate še preverjajo s PCR-testi. Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ cepljenih 1.248.409 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.187.280 ljudi.

9.29 V Velenju namesto silvestrovanja Silvestrske podoknice

Festival Velenje je zaradi aktualnih ukrepov, povezanih s covidom-19, odpovedal tradicionalno silvestrovanje na prostem, tako za najmlajše kot tudi za odrasle. Organizatorji bodo namesto tega pripravili Silvestrske podoknice s krajšim kulturnim programom in presenečenjem za občane na različnih lokacijah v središču Velenja.

V osmih nemških zveznih deželah so danes začela veljati strožja pravila za zajezitev pandemije covida-19. FOTO: Giovanni Isolino/AFP
V osmih nemških zveznih deželah so danes začela veljati strožja pravila za zajezitev pandemije covida-19. FOTO: Giovanni Isolino/AFP

9.20 Po vsej Nemčiji v veljavi strožji protikoronski ukrepi

V osmih nemških zveznih deželah so danes začela veljati strožja pravila za zajezitev pandemije covida-19, kakršna so že pred tem uveljavili v preostalih delih Nemčije. Nemške oblasti se namreč trudijo čim bolj upočasniti peti val pandemije, ki ga prinaša nova, občutno bolj nalezljiva koronavirusna različica omikron.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, so nova pravila od danes v veljavi v deželah Bavarska, Berlin, Hesse, Severno Porenje-Vestfalija, Posarje, Saška, Schleswig Holstein in Turingija.

Znanstveni svetovalec predsednika ZDA Anthony Fauci je v ponedeljek podprl zamisel o uvedbi obveznega cepljenja proti covidu-19 za letalske potnike v notranjem prometu. FOTO: Kevin Lamarque/Reuters
Znanstveni svetovalec predsednika ZDA Anthony Fauci je v ponedeljek podprl zamisel o uvedbi obveznega cepljenja proti covidu-19 za letalske potnike v notranjem prometu. FOTO: Kevin Lamarque/Reuters

6.50 Fauci podprl zamisel o obveznem cepljenju potnikov v zračnem prometu

Znanstveni svetovalec predsednika ZDA Anthony Fauci je v ponedeljek podprl zamisel o uvedbi obveznega cepljenja proti covidu-19 za letalske potnike v notranjem prometu. V ZDA krepitev pandemije covida-19 povzroča težave v zračnem prometu že več dni zapored. Hkrati so v ZDA skrajšali obdobje karantene na pet dni.

Ameriški center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) je v ponedeljek skrajšal priporočeno obdobje, ki je potrebno za karanteno oziroma osamitev oseb s pozitivnim testom na okužbo z novim koronavirus, z desetih na pet dni, če oseba več nima simptomov in je pripravljena nositi zaščitno masko še dodatnih pet dni, ko je v bližini drugih ljudi.

Novoletni koncert na Dunaju ne bo potekal pred polno dvorano. FOTO: Dieter Nagl / Wiener Philharmoniker
Novoletni koncert na Dunaju ne bo potekal pred polno dvorano. FOTO: Dieter Nagl / Wiener Philharmoniker

5.00 Novoletni koncert na Dunaju pred največ 1000 poslušalci

Zaradi novih omejitev, ki veljajo v Avstriji zaradi koronavirusa, novoletni koncert na Dunaju ne bo potekal pred polno dvorano. Število poslušalcev so zmanjšali na največ 1000, 700 imetnikom vstopnic pa bodo omogočili rezervne sedeže za prihodnji koncert 1. januarja 2023, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Avstrijska vlada je prejšnji teden sprejela nova pravila za dogodke zaradi nove različice koronavirusa omikron. Veljati so začela v ponedeljek in določajo, da morajo pri več kot 1000 gledalcih vsi udeleženci dogodka imeti popolno osnovno imunizacijo, poživitveni odmerek in negativni test PCR.

Komentarji: