Golob med podpisniki Macronovega predloga za novo evropsko zavezništvo

Novo zavezništvo povečalo Macronov vpliv v evropski politiki, obenem pa bi pomenilo konec za Alde kot samostojne politične skupine.
Fotografija: Med podpisniki je tudi Robert Golob. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Med podpisniki je tudi Robert Golob. FOTO: Leon Vidic/Delo

Slovenski premier Robert Golob je po pisanju bruseljskega spletnega portala Politico med podpisniki predloga stranke francoskega predsednika Emmanuela Macrona za oblikovanje novega sredinskega zavezništva v evropski politiki. Združevalo bi Macronove politične zaveznike, stranko evropskih liberalcev (Alde) in še nekatere druge sredinske stranke.

To bi po pisanju Politica povečalo Macronov vpliv v evropski politiki, obenem pa bi pomenilo konec za Alde kot samostojne politične skupine.

Macronovo zavezništvo in poslanci Alde sicer že tvorijo skupino v Evropskem parlamentu, imenovano Renew.

image_alt
Slovenija potrebuje trden in stabilen center

Stranka Alde, ki je bila ustanovljena pred več kot 40 leti in predstavlja več kot 70 liberalnih strank v Evropi, je tretja največja evropska politična stranka, za desnosredinsko Evropsko ljudsko stranko (EPP) in evropskimi socialdemokrati (PES).

Predlog za oblikovanje novega evropskega sredinskega zavezništva je predstavljen v pismu vodstvu Alde, ki so ga med drugim podpisali vodja skupine Renew v Evropskem parlamentu Stephane Sejourne, bolgarski premier Kiril Petkov in novi slovenski premier Robert Golob, piše Politico.

Kot še piše Politico, je Macronovo zavezništvo ideološko blizu Alde in francoski predsednik se je udeležil več rednih sestankov Alde v Bruslju pred srečanji Evropskega sveta. Obenem pa se je izogibal polnemu članstvu v Alde.

Golobova stranka Gibanje Svoboda, ki je bila ustanovljena tik pred nedavnimi parlamentarnimi volitvami v Sloveniji, še ni članica kakšnega evropskega političnega zavezništva. Po pričakovanjih naj bi se pridružila Alde, ker se tesno povezuje s strankama LMŠ in SAB, ki sta članici Alde.

Preberite še:

Komentarji: