Gradbene parcele v Črni za enajst tisočakov

 Občina jih želi prodati mladim družinam, ne nujno le iz domače občine.
Fotografija: V zaselku Šmelc graditelje čaka osem komunalno opremljenih parcel. FOTO: Arhiv občine
Odpri galerijo
V zaselku Šmelc graditelje čaka osem komunalno opremljenih parcel. FOTO: Arhiv občine

Črna na Koroškem – V soseski Šmelc v Podpeci črnjanska občina prodaja osem parcel za stanovanjsko gradnjo, ki jih je mogoče kupiti že za enajst tisočakov. Prednost pri nakupu imajo mlade družine, ne nujno iz Črne.

Najmanjša gradbena parcela je velika 947 kvadratnih metrov in je brez polovice komunalnega prispevka, ki stane med tri in štiri tisočake, na prodaj za dobrih osem tisočakov, za največjo, površine 1053 kvadratnih metrov, pa bo kupec moral odšteti devet tisoč evrov. »Prednost pri nakupu imajo mlade družine, v katerih ne glede na starost otrok zakonska ali zunajzakonska partnerja nista starejša od 35 let ali pa 38 let, pri čemer vsaj en otrok še ni dopolnil 15 let,« pove črnjanska županja Romana Lesjak. Na občini, ki ponudbe za nakup zbira do konca meseca, opozarjajo, da lahko prijavitelj kupi le eno parcelo. S pogodbo se bo zavezal, da bo eno- ali dvostanovanjsko hišo začel graditi v dveh letih po nakupu.


 

Preprodaj ne bo


Da bi se izognili špekulativnim nakupom in preprodaji zemljišč, bo kupec v pogodbi jamčil, da nepremičnine ne bo prodal, v primeru izrednih razmer pa jo bo lahko vrnil občini, ta pa njemu kupnino. »Če nam parcel ne bo uspelo prodati mladim, jo bodo lahko kupili tudi drugi zainteresirani kupci, a po višji ceni,« pravi Lesjakova, ki si prizadeva, da bi občina z različnimi ukrepi zadržala mlade doma in spodbudila priseljevanje. Če bo za parcele, ki so od središča Črne oddaljene kakšne štiri kilometre, veliko zanimanje in se bo za eno potegovalo več kupcev, ga bodo določili z žrebom. Vrstni red žrebanja bo odvisen od tega, kdaj je ponudba za nakup prispela na občino.

Poleg parcel za stanovanjsko gradnjo mladim v Črni ponujajo nakup ali najem občinskih neprofitnih stanovanj. Teh imajo veliko, kar okoli 90, zato je vedno kakšno na voljo. Povprečna cena za kvadratni meter znaša okoli 600 evrov.

Na Ravnah na Koroškem mladim subvencionirajo stroške obresti pri najetju stanovanjskega posojila. FOTO: Shutterstock
Na Ravnah na Koroškem mladim subvencionirajo stroške obresti pri najetju stanovanjskega posojila. FOTO: Shutterstock

 

Subvencije za mlade


Na Ravnah na Koroškem pa mladim pomagajo drugače. Subvencionirajo jim stroške obresti pri najetju stanovanjskega posojila. Enkrat letno lahko subvencijo v višini do 500 evrov uveljavljajo mladi do 29. leta, pri čemer ni pomemben njihov materialni ali socialni položaj. Občini morajo predložiti le dokazila o najetju posojila za nakup stanovanja, stanovanjske hiše ali gradnjo stanovanjskega objekta na območju Raven na Koroškem. Zakonska ali zunajzakonska partnerja lahko oddata le eno vlogo.

Najdražje so gradbene parcele za individualno stanovanjsko gradnjo v Slovenj Gradcu. Za občinsko parcelo, veliko od 700 do 1100 kvadratnih metrov, morajo kupci odšteti od 24 do 39 tisočakov.

Komentarji: