Gregor Bezenšek odstopa od kandidature

Od kandidature za predsednika je, kot je pojasnil, odstopil zaradi groženj.
Fotografija: Gregor Bezenšek odstopa od predsedniške tekme. FOTO: Osebni arhiv
Odpri galerijo
Gregor Bezenšek odstopa od predsedniške tekme. FOTO: Osebni arhiv

Glasbenik Gregor Bezenšek, ki je kot prvi kandidat 13. septembra 2022 uradno vložil kandidaturo za predsednika republike, je danes od nje tudi odstopil. Razlog za svojo odločitev je pojasnil na izredni tiskovni konferenci pred Državno volilno komisijo ob 10. uri.

Pojasnil je, da je bil zaradi kandidature deležen izjemnih pritiskov, sovražnih sporočil in groženj. »To se močno dotika tudi moje družine. Zadnji teden sem deležen posrednih in neposrednih groženj. Na tem mestu je zame meja jasno prekoračena. Doma imam ženo, hčerko in trimesečnega sina in nikakor ne morem dovoliti, da se sovraštvo na kakršen koli način vmeša v pore našega družinskega življenja,« je dejal.

Kakšne so te grožnje, ni želel konkretizirati, a naj bi šlo za fizično nasilje in tudi grožnje z »eliminacijo«. V štabu bodo po prejemu vseh groženj »ustrezno ukrepali tudi prek uradnih institucij, če bo to potrebno.«

Slabša uvrstitev na javnomnenjskih lestvicah tako ni razlog za odstop. »Zanj je zmaga že to, da se je odločil za kandidaturo in da je zbral 6000 podpisov. Zanj je vsak glas in vsak odstotek zmaga. Rezultati so bili več čas kampanje podobni, zato to ni razlog,« pojasnjujejo v štabu. 

V volilno tekmo se je podal kot neodvisni kandidat. Med ključnimi prioritetami svojega programa je navajal politično sodelovanje in zavzemanje za ranljive skupine prebivalstva.

Bezenšek ustvarja in nastopa pod umetniškim imenom SoulGreg Artist, širši javnosti pa je znan kot ustanovitelj društva Viljem Julijan, ki sta ga z ženo Nino ustanovila leta 2018 po rojstvu sina z redko neozdravljivo boleznijo. Njun Viljem Julijan je pri starosti dveh let in pol umrl.

Kandidati za predsednika republike, ki jih je že potrdila Državna volilna komisija (DVK), lahko samo še danes umaknejo soglasje h kandidaturi. Z odstopom Bezenška v igri za najvišjo funkcijo v državi ostaja sedem kandidatov: poslanec NSi Janez Cigler Kralj, kočevski župan in kandidat Vesne Vladimir Prebilič, poslanec SDS, ki sicer kandidira s podpisi volivcev, Anže Logar, pravnica Nataša Pirc Musar, poslanec Levice Miha Kordiš, evropski poslanec, sicer skupni kandidat SD in Gibanja Svoboda, Milan Brglez in ginekologinja, kandidatka Resni.ce Sabina Senčar.

Volitve bodo 23. oktobra.

Preberite še:

Komentarji: