Izginotje strupene zemlje iz vrtca

Ne na občini ne izvajalca nočejo povedati, kje je končala zastrupljena zemlja vrtca Hudinja, inšpektorji pridejo morda šele avgusta
Fotografija: Deponija zemlje iz vrtca Hudinja v stari Cinkarni je izginila, nihče noče povedati, kam. FOTO: Brane Piano/Delo
Odpri galerijo
Deponija zemlje iz vrtca Hudinja v stari Cinkarni je izginila, nihče noče povedati, kam. FOTO: Brane Piano/Delo

Celje – S težkimi kovinami zastrupljena zemlja iz vrtca na Hudinji, ki je bila od jeseni deponirana na območju stare Cinkarne, je izginila. Nihče noče povedati, kam. Na Mestni občini Celje se izgovarjajo na prevzemnika, podjetji VOC Celje in CEP, ti pa molčita. Kje je končalo 1400 kubičnih metrov zastrupljene zemlje? Kako je okoljski inštitut Erico 1350 kubičnih metrov zemlje z novo oceno odpadka spremenil v nenevarno?

Vseh odgovorov, ki bi potrjevali, da so z zemljo ravnali pravilno, tako nismo dobili. Na občini pravijo, da so odstranitev (domnevno) nenevarne zemlje naročili družbi VOC Celje, zemljo, ki je klasificirana kot nevaren odpadek, pa podjetju CEP Celje. Obe družbi sta vpisani v seznam zbiralcev oziroma posrednikov odpadkov pri Arsu. VOC je za odstranitev od občine dobil 24.477 evrov, CEP pa 16.655 evrov.


Preimenovanje odpadkov


Po podatkih inšpektorata za okolje in prostor (Irsop) je bilo v stari Cinkarni deponiranih 1355 kubičnih metrov nenevarne zemlje ter 50,7 kubičnega metra nevarnega zemeljskega izkopa iz enote Vrtca Tončke Čečeve na Hudinji. Kako je lahko večji del od več kot 1400 kubičnih metrov postal nenevaren, ni mogoče razumeti.

Avgusta 2017 so zemljo z igrišča vrtca na Hudinji začeli odvažati. FOTO: Špela Kuralt/Delo
Avgusta 2017 so zemljo z igrišča vrtca na Hudinji začeli odvažati. FOTO: Špela Kuralt/Delo


Ko so lani v staro Cinkarno dovažali zemljo z igrišča vrtca na Hudinji, je bilo z njo treba ravnati kot z nevarnim odpadkom – jo močiti, voziti s pokritimi tovornjaki in na začasni deponiji pokriti z neprepustno folijo. Toda kasneje se je inšpektorat očitno zadovoljil z oceno Erica, da večina zastrupljene zemlje nenadoma ni več nevaren odpadek.

Inšpektorat je Mestni občini Celje izdal odločbo, da mora izkope, ki so nastali pri sanaciji otroškega igrišča na Hudinji in so deponirani v stari Cinkarni, oddati zbiralcu gradbenih odpadkov ali izvajalcu obdelave odpadkov. Ali so MO Celje, VOC in CEP to izvedli pravilno, na inšpektoratu ne vedo: »Rok iz odločbe poteče avgusta, inšpekcijski nadzor glede izvršitve odločbe še ni bil izveden, zato podatkov o ciljnih destinacijah prevzetih odpadkov oziroma nadaljnjem ravnanju Irsop še nima.«


Molk organa


Na občini, ki ji županuje Bojan Šrot, so nas po odgovore, kam je bila zemlja prepeljana, napotili na obe podjetji. A Urban Majcen, direktor družbe CEP, ni hotel povedati, kam so nevarne odpadke prepeljali: »V nadaljnje ravnanje smo jih predali prevzemniku, ki ima dovoljenja za ravnanje s tovrstnimi odpadki. Poslovni partnerji pa so naša poslovna skrivnost.« Mimogrede, CEP je podjetje, ki je z občino letos menjalo manj vredna zemljišča v Medlogu za parcelo pri Dvorcu Lanovž, v lasti pa ima tudi večino zemljišč v Straži pri Novem mestu, kjer je lani zgorela predelovalnica odpadkov družbe Ekosistemi iz Celja.

Deponija zemlje iz vrtca na Hudinji na območju stare Cinkarne pozimi.FOTO: Brane Piano/Delo
Deponija zemlje iz vrtca na Hudinji na območju stare Cinkarne pozimi.FOTO: Brane Piano/Delo


Tudi direktor VOC Roman Moškotevc na naša vprašanja ni odgovoril. Odgovore je skupaj s pravnikom (!) pripravil Uroš Apotekar iz povezanega podjetja VOC Komunala: »Podjetje VOC Celje je zemljino in kamenje oddalo pooblaščenemu odstranjevalcu, ki ima okoljevarstveno dovoljenje.« VOC torej celo za domnevno nenevarnih 1355 kubičnih metrov zemlje iz vrtca Hudinja noče pojasniti, kje je končala.


Sumi ostajajo


Že lani je MO Celje hotela zemljo iz vrtca prepeljati na nasip oziroma gradbišče severne vezne ceste v Celju, kjer bi Erico izdelal novo oceno zemlje, o kateri je bilo že v vrtcu ugotovljeno, da je odpadek z večkrat preseženo kritično vsebnostjo težkih kovin. Šele po opozorilu ljubljanske biotehniške fakultete v medijih so si na občini premislili in zemljo deponirali v stari Cinkarni.
Akrobacije s predpisi in okoljskimi ocenami ter dejstvo, da tako na občini kakor v obeh podjetjih skrivajo, kam so strupene odpadke prepeljali, kažejo na še eno sumljivo ravnanje na račun celjskega okolja, zdravja prebivalcev in naročanje del pri tistih zasebnih podjetjih, ki bodo tiho.

Komentarji: