Predstavitvena informacija

Jabolka BONITA, novo zvezdo med jabolki, dobite le v Sparu

Jabolka bonita so nova zvezda slovenskega sadjarstva, kakršne še niste spoznali.
Fotografija: Bonita je izjemno odporna sorta, ki jo lahko pri nas pridelujejo le določeni pridelovalci. FOTO: SPAR Slovenija
Odpri galerijo
Bonita je izjemno odporna sorta, ki jo lahko pri nas pridelujejo le določeni pridelovalci. FOTO: SPAR Slovenija

Odličnega okusa, sladko-kisla, hrustljava, sočna, primerna za skladiščenje in odporna proti boleznim – ta sorta jabolk ponuja vse najboljše. Svoja jabolka bonita lahko ekskluzivno kupite le v Sparu, a pohitite, saj so zaloge omejene.

Zanimivosti o jabolkih bonita je z nami delil Anton Korsič, eden največjih posavskih sadjarjev, ki je bonito k nam tudi pripeljal. S sadjarstvom so se ukvarjali že njegovi starši, od leta 1977 pa se na kmetiji specializirano ukvarjajo z jabolki – pridelujejo vse tipične sorte.

»Zadnja leta je bilo slovensko sadjarstvo na preizkušnji. Najprej sta si sledili dve leti pozebe, zato so bili potrošniki prisiljeni izbirati jabolka iz uvoza, lani pa je bila letina preobilna, količina jabolk iz uvoza pa je kljub temu ostala enako visoka. Posavski sadjarji smo zato ukrepali,« razloge za prehod k odpornejšim sortam, kakršna je bonita, opiše Anton Korsič.

Tri leta pogajanj, da lahko bonito dobimo v Sloveniji
Po letih preizkušenj so posavski sadjarji rešitev videli v pridelavi ene od klubsko zaščitenih sort. To pomeni, da lastnik ene sorte (v tem primeru bonite) da dovoljenje le določeni skupini znanih pridelovalcev v državi. Pogajanja za dovoljenje za saditev so trajala skoraj tri leta.

Bonita je na voljo le pri izbranih ponudnikih. FOTO: SPAR Slovenija
Bonita je na voljo le pri izbranih ponudnikih. FOTO: SPAR Slovenija


Izbrani posavski pridelovalci, ki so se posebej za ta namen združili v zadrugo Tibona, sorto lahko pridelujejo le po vnaprej določeni tehnologiji in jo kontrolirano tržijo. »Bonito tako lahko pri nas zdaj dobite le v trgovinah SPAR in INTERSPAR, pri pridelovalcih doma ali pa na naših stojnicah na tržnici,« to opiše sogovornik.

Izredna odpornost pomeni manj obdelave z zaščitnimi sredstvi
Sorta jabolk bonita se lahko pohvali z veliko prednostmi. Je izredno kakovostna, in ker jo zdaj pridelujejo tudi v Posavju, torej pri nas, v Sloveniji, jabolka niso prepotovala dolgih kilometrov.

»Kar pa bonito najbolj odlikuje, je dejstvo, da gre za izredno odporno sorto,« pove Anton Korsič. Dodaja še, da so vsa slovenska jabolka sicer podvržena številnim kontrolam in tako zares zaupanja vredna.

Lepo, sočno in čvrsto jabolko, ki vas bo navdušilo
Odzivi na novo sorto so naravnost odlični. Seveda, bonita je namreč skorajda »popolno« jabolko. Okusna, čvrsta, sočna, lepa, primerna za ozimnico in odporna. Jabolka so prijetnega sladko-kislega okusa, zaradi česar se odlično obnesejo v slaščičarstvu. Bonita je tako enako okusna surova kot v jabolčnem zavitku ali piti. Naj navduši tudi vas!

Zaloga jabolk je omejena, da vas bo navdušila, pa je dejstvo. FOTO: SPAR Slovenija
Zaloga jabolk je omejena, da vas bo navdušila, pa je dejstvo. FOTO: SPAR Slovenija