Evropska komisija in ustavno sodišče zanikata navedbe Janše in Zvera

Prvak SDS in evropski poslanec obtožila evropsko komisarko vmešavanja v notranje in ustavnopravne zadeve. Ustavno sodišče in evropska komisija navedbe zanikata.
Fotografija: Dolgoletni evropski poslanec Milan Zver je navedel, da si do dokumentacije prizadeva priti že več kot eno leto in da ga ne vodijo predvolilni nameni. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Dolgoletni evropski poslanec Milan Zver je navedel, da si do dokumentacije prizadeva priti že več kot eno leto in da ga ne vodijo predvolilni nameni. FOTO: Matej Družnik/Delo

Predsednik SDS Janez Janša in evropski poslanec Milan Zver sta na podlagi zabeležk ob lanskem dvodnevnem obisku evropske komisarke Věre Jourove, ki so jih zahtevali v SDS, zatrdila, da se je ta vmešavala v notranje in ustavnopravne zadeve Slovenije. Menita, da je vplivala na odpravo zadržanja novele zakona o RTV Slovenija, ki se je zgodila tri mesece po njenem obisku.

Tako Jourová kot predsednik ustavnega sodišča Matej Accetto sta sicer že ob njenem obisku zatrdila, da o tej odprti zadevi nista govorila.

Enako so sporočili z ustavnega sodišča danes in z ostrimi besedami »to preprosto ne drži« zanikali, da bi evropska komisarka skušala vplivati na ustavne sodnike. »Predsednik Accetto in evropska komisarka Jourová se nista pogovarjala o t. i. zadevi RTV, kakor tudi ne o katerikoli drugi zadevi, ki je še odprta pred ustavnim sodiščem. Zadeva RTV je bila omenjena zgolj in samo v tem kontekstu, torej, da se o njej ne bosta pogovarjala,« so še sporočili. Njen obisk pa, da je bil vljudnostne narave in izvedeno na njeno pobudo v okviru njenega dvodnevnega obiska v Sloveniji, saj gre za predsednika pristojnega nacionalnega sodišča, ki se ukvarja tudi z vprašanji, ki se tičejo primarnosti prava Evropske unije.

Enako potrjujejo tudi v Bruslju in izpostavljajo, da Jourová v okviru svojih funkcij redno srečuje s predsedniki ustavnih sodišč – poleg Slovenije še Romunije, Češke, Poljske, Španije, Nemčije ...

Evropska komisarka Věra Jourová je po oceni SDS na dvodnevnem obisku marca v Sloveniji vplivala na zakonodajni proces. Jože Suhadolnik/Delo
Evropska komisarka Věra Jourová je po oceni SDS na dvodnevnem obisku marca v Sloveniji vplivala na zakonodajni proces. Jože Suhadolnik/Delo

A v SDS jih je zmotilo, da jim je Jourová šele po posredovanju ombudsmanke Emily O'Reilly posredovala dokumentacijo, še vedno pa je počrnjena tretja alineja opomnika pred pogovori s predsednikom ustavnega sodišča Accettom. »Kaj imajo skrivati, da je ta točka počrnjena?« se je spraševal Janša, ki v tem vidi dokaz za vmešavanje. Dvomi pa, da bi se to na primer pokazalo tudi v dokumentaciji ustavnega sodišča.

Zver je pri tem napovedal, da bo poskušal razkriti, kaj se skriva za počrnitvijo s tožbo na sodišču EU.

In kako zakrite dele v dokumentaciji pojasnjujejo pri evropski komisiji? Počrnjeni so deli, ki se ne našajo na zahtevo evropskega poslanca, oziroma se niso nanašali na srečanje s predsednikom ustavnega sodišča.

»Kaj imajo skrivati, da je ta točka počrnjena?« se je vprašal Janša.
»Kaj imajo skrivati, da je ta točka počrnjena?« se je vprašal Janša.

Janšo in Zvera pa so vznemirile tudi številne nepočrtnjene navedbe v opomniku Jourove pred srečanji v Sloveniji – predvsem tiste, ki so zadevale SDS in ta, da je bila odločitev ustavnega sodišča, da delno zadrži izvajanje novele, »kontroverzna«, saj lahko postopek imenovanja novih struktur teče naprej, vendar imenovanja še ne bodo začela veljati do dokončne odločitve. S tem sta v praksi obstajali dve vodstveni strukturi.

Kot rečeno, so začasno zadržanje izvajanja dela novele zakona o RTV Slovenija ustavni sodniki s tesno večino in po dolgotrajnem zasedanju lani nato odpravili in ob tem razkrili so, da so celo dosegli soglasje glede končne odločitve, a je nato prišlo do revotacije. Na vidiku pa ni bilo nove večine, kar je pripomoglo k tej odločitvi. Kako intenzivno jo (še) iščejo, trenutno ni jasno. 

image_alt
V SDS o obisku kot nedopustnem političnem pritisku

Preberite še:

Komentarji: