Kadrovskih menjav v bolnici še ni konec

SMC zaradi odstopa predsednika išče novega kandidata. Lavre zavit v molk. Čaka na soglasje vlade.
Fotografija: Strokovna direktorica Jana Makuc (na sliki desno) ne bo sodelovala z Janezom Lavretom, če bo dobil soglasje vlade za direktorja. Kako bo s predstojniki, bo znanu kmalu. FOTO: Mateja Kotnik
Odpri galerijo
Strokovna direktorica Jana Makuc (na sliki desno) ne bo sodelovala z Janezom Lavretom, če bo dobil soglasje vlade za direktorja. Kako bo s predstojniki, bo znanu kmalu. FOTO: Mateja Kotnik

Dan po seji sveta zavoda, na kateri je večinsko podporo za direktorja dobil Janez Lavre in ne Bojan Vujkovac, je v koroški regijski bolnišnici vse po starem. Strokovna direktorica Jana Makuc je še vedno v funkciji, prav tako vseh sedemnajst predstojnikov.

Tako naj bi po zagotovilih Makučeve bilo vse do potrditve direktorja na vladi. Jana Makuc se bo s tistim dnem umaknila s položaja, z njenim odstopom bodo prenehali mandati tudi vsem predstojnikom oddelkov in enot. Ali bo kdo izmed njih nadaljeval delo v Lavretovi ekipi, bo jasno šele po tem, ko jo bo predstavil. To naj bi se zgodilo takoj, ko bo uradno prevzel dolžnosti, do takrat pa izjav za medije ne daje. Na predstavitvi kandidature je zatrdil le, da ekipo ima in da se brez nje na razpis sploh ne bi prijavil.

Po ponedeljkovih fotografijah, na kateri je pred medije stopila strokovna direktorica Jana Makuc, obkrožena s predstojniki oddelkov, se je v javnosti ustvaril vtis, da v regijski bolnišnici vladajo izredne razmere. A vseh 940 zaposlenih bitka za direktorsko mesto ne vznemirja enako. Številni pravijo, da morajo opraviti svoje delo ne glede na to, kdo je direktor. Makučeva, ki vodi tudi krizni štab za obvladanje covida-19 v bolnišnici, je po nastopu prejela veliko odzivov podpore iz številnih zdravstvenih ustanov. »Kolegi so mi čestitali za pogum in pokončno držo,« je povedala.
 

Išče se novi predsednik


Lavre podpore v svetu zavoda ne bi dobil, če ne bi ustanovitelj še pravočasno menjal njegove sestavo; Danico Repas (Desus) je nadomestil Štefan Šumah (SDS). Devetčlanski svet zavoda, ki se je o obeh kandidatih za direktorja izrekel tajno, naj bi pet glasov namenil Lavretu, dva sta bila vzdržana. Ustanovitelj pa je že pred novo kadrovsko nalogo; poiskati bo moral novega predsednika sveta zavoda. Dosedanji Simon Jevšinek je odstopil. Rekel je, da iz osebnih razlogov, pritiskov nanj v zvezi z glasovanjem pa ni želel komentirati. Predsedniški položaj pripada SMC, ki se mu ni pripravljena odpovedati, zato že iščejo primernega kandidata. V javnosti kroži več imen, med njimi nekdanji koroški državnozborski poslanec Ivan Škodnik, Samo Januška in Ksandi Javornik, ki že ima izkušnje z vodenjem sveta.
 

Megalomanska gradnja


Janez Lavre ni novinec na direktorskem položaju, zato za prevzem poslov ne bo potreboval nobenega uvajanja. Bolnišnico je vodil od leta 2007, razen v obdobju od 2016 do 2017, ko ga je takratna ministrica Milojka Kolar Celarc poslala na čelo UKC Maribor. Njegove izkušnje pri vodenju naj bi bile ključne pri realizaciji večmilijonskih naložb, ki jih država načrtuje na področju zdravstva v regiji. Najbolj megalomanska je napoved gradnje nove, 300 milijonov evrov vredne bolnišnice, na novi lokaciji v bližini tretje osi.

Janez Lavre je sicer že konec februarja lani pred urgentni center bolnišnice namestil bivalnik za obravnavo bolnikov s covidom-19 in nabavil vso potrebno zaščitno opremo za zaposlene. Po odstopu z direktorskega mesta od aprila lani, ko so ga odnseli žaljivi tviti - med drugim je novinarju Blažu Zgagi tvitnil, da ne bo šel na ventilator, podobno je zabrusil tudi Urošu Jauševcu - dela kot zdravnik na internem oddelku.

Preberite še:

Komentarji: