Karl Erjavec kupuje za več kot pet milijonov evrov obutve

Minister za obrambo je podpisal sporazum o nakupu škornjev in čevljev. Dobavitelj ostaja enak kot doslej.
Fotografija: Slovenska vojska bo nabavila več kot 12.000 parov obutve. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Slovenska vojska bo nabavila več kot 12.000 parov obutve. FOTO: Jure Eržen/Delo

Ministrstvo za obrambo je izvedlo postopek javnega naročila za nakup obutve. Največji del posla dobave škornjev in čevljev je tudi tokrat dobilo slovensko podjetje Alpina Žiri. Kot je razvidno iz dokumentacije, je bila ta gospodarska družba v določenih sklopih tudi edini ponudnik, ki se je odzval na razpis oziroma bo dobil glavnino posla.

Alpina bo letos dobavila 12.850 parov obutve, prihodnje leto sledi še dodatna dobava, skupaj vredna 5,3 milijona evrov. En par škornjev stane od 114 do 115 evrov z DDV. Sporazum o ceni, rokih in kraju dobave med obrambnim ministrom Karlom Erjavcem in direktorjem Alpine Gregorjem Krajncem je že podpisan, iz dokumentov pa je razvidno, da bo največji del posla predstavljala dobava nekaj več kot dvanajst tisoč parov škornjev iz različnega materiala in barv.



Sporazum med drugim vsebuje tudi tako imenovano protikorupcijsko klavzulo, po kateri je posel ničen, če kdo v imenu ali na račun ministrstva ali Alpine ali pa predstavniku organa iz javnega sektorja obljubi, ponudi ali da kakšno nedovoljeno korist. Od posla je mogoče odstopiti tudi, če bi Alpina postala insolventna ali če bi bila med drugim v prislini poravnavi ali stečaju, če bo z dobavo blaga zamudila več kot 30 dni in če svojih obveznosti ne bo izpolnila na dogovorjeni način.

Igor B. Mekjavič z Instituta Jožef Stefan je vojaške škornje razvijal v obdobju 2004 do 2007.  FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Igor B. Mekjavič z Instituta Jožef Stefan je vojaške škornje razvijal v obdobju 2004 do 2007.  FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Nakup škornjev in čevljev je sicer razdeljen na šest sklopov, v katerih so navedene različne vrste obutve, ki jih kupuje obrambno ministrstvo. Iskanje pirotehničnih škornjev je bilo neuspešno, za posel nabave gumijastih škornjev pa sta prišli dve ponudbi – izbrano pa je bilo podjetje FRANK-I-E trgovina iz Šempetra pri Gorici. Del tega posla je vreden dobrih 27.000 evrov. Natikače za skoraj 44 tisočakov bo dobavilo kranjsko podjetje EUROCOM, ki se ukvarja s trgovino na debelo in drobno.

Novembra lani smo sicer v Delu razkrili nezadovoljstvo nekaterih vojakov, ki so bili na Natovih vajah na Norveškem in jih je zeblo v noge, minister Erjavec pa je tedaj napovedal interno preiskavo glede kakovosti opreme.

Med Natovo vajo na Norveškem so imeli slovenski vojaki težave z obutvijo. FOTO: Arhiv Dela
Med Natovo vajo na Norveškem so imeli slovenski vojaki težave z obutvijo. FOTO: Arhiv Dela

Komentarji: