Konec tedna v znamenju gneče in zastojev

Na prometno že tako obremenjeni Škofljici se začenja gradnja krožišča
Fotografija: Kolone vozil na avtocesti so tudi posledica rušenja cestninskih postaj. Foto Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Kolone vozil na avtocesti so tudi posledica rušenja cestninskih postaj. Foto Jože Suhadolnik

Ljubljana - Prometna gneča in zastoji so zaznamovali zadnje dni na slovenskih cestah in avtocestah, saj je bil zaradi ponedeljkovega praznika konec tedna podaljšan, svoje pa je dodalo še lepo vreme. To so mnogi izkoristili za oddih in potovanje, povečan pa je bil tudi promet tujcev, ki našo državo uporabljajo le za tranzit.

Medtem ko se je promet čez noč po državi sprostil, so bili danes zjutraj po podatkih Prometno-informacijskega centra zastoji proti večjim mestom, na obvoznicah in vpadnicah. Sporočili so še, da je čakalna doba na mejnih prehodih Starod, Obrežje, Dobovec, Gruškovje in Zavrč.

Zaradi del bo na štajerski avtocesti predvidoma med 9. in 11. uro zaprt uvoz Celje - center proti Ljubljani. Obvoz bo preko priključka Celje - vzhod.
 

Strpnost voznikov bo na preizkušnji

V prihodnjih tednih bo na preizkušnji predvsem strpnost voznikov, ki se vozijo skozi prometno že tako obremenjeno Škofljico, saj se je začela gradnja krožišča.

V obdobju od 23. aprila do predvidoma 30. junija bo na tem odseku državne ceste spremenjen prometni režim. Pričakovati je, da bo med tednom ob jutranjih in popoldanskih prometnih konicah prihajalo do dolgih zastojev. Za zagotavljanje pretočnosti prometa bo v času del večinoma vzpostavljen dvosmerni promet, razen v določenih fazah, ko bo promet potekal izmenično enosmerno. Slednje je predvideno večinoma med vikendi, so za STA pojasnili na direkciji za infrastrukturo.

V obdobju od 6. maja do 30. junija je medtem predvidena popolna zapora ceste proti Igu, na katero se v času konic preusmeri precejšen del prometa osebnih vozil proti Ljubljani in iz nje. Cesta bo zaprta od krožnega križišča do križišča za obrtno cono. Obvoz do obrtne cone bo po Ižanski cesti, na kateri bo za čas zapore odstranjena signalizacija, ki prepoveduje promet za tovorna vozila z maso nad 7,5 tone.

Do 20. junija bo zaradi del zaprta tudi regionalna cesta Logatec - Žiri pri Rovtah.
 

Rušenje cestninskih postaj

Minuli konec tedna je bil tako za vse pristojne, ki skrbijo za pretočnost prometa, priprava na prihajajoče prvomajske praznike, ko se pričakuje še večje gneče in zastoje, predvsem na mejnih prehodih s Hrvaško.

Konec meseca bodo potekala tudi rušitvena in obnovitvena dela na cestninskih postajah Vransko, Drnovo, Krško, Videž in Kozina. Tretjega maja pa se začne odstranitev postaje in preureditev ploščadi na cestninski postaji Dob. Omenjena gradbena dela bodo na teh avtocestnih odsekih povzročala še dodatne kolone vozil.

Komentarji: