Golob v filmu, ki ga je Janša že gledal

Gibanje Svoboda neuradno: Tatjana Bobnar je govorila o državnih skrivnostih, za katere ni imela odveze molčečnosti.
Fotografija: Prijavo predsednika vlade je na KPK zaradi domnevnih političnih pritiskov na delo policije lani decembra podala takratna notranja ministrica Tatjana Bobnar. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Prijavo predsednika vlade je na KPK zaradi domnevnih političnih pritiskov na delo policije lani decembra podala takratna notranja ministrica Tatjana Bobnar. FOTO: Blaž Samec/Delo

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je sporočila, da je proti premieru Robertu Golobu uvedla preiskavo zaradi zaznanih sumov kršitve integritete v zvezi s prijavo o domnevnem nedovoljenem izvajanju pritiskov na nekdanjo ministrico za notranje zadeve Tatjano Bobnar. KPK je leta 2021 uvedla preiskavo proti takratnemu premieru Janezu Janši, ki sicer ocenjuje, da Golobova vlada pada.

O političnih pritiskih na policijo je Tatjana Bobnar, ki je zdaj svetovalka predsednice republike Nataše Pirc Musar, ponovno spregovorila na odmevnem zaslišanju pred komisijo državnega zbora, ki preiskuje nedopustno politično vmešavanje v delo policije. Kot primer političnih pritiskov je navedla pričakovanje Roberta Goloba, da iz policije odpustijo direktorja uprave za policijske specialnosti Martina Jazbeca.

Nekdanja notranja ministrica in nekdanji vršilec dolžnosti generalnega direktorja Policije Boštjan Lindav sta na zaprtem delu seje članom preiskovalne komisije povedala tudi, da naj bi Golob vplival na preložitev aretacije ruskih vohunov. Da odmevno aretacija ruskih vohunov ne bi zasenčila lanske referendumske zmage, naj bi premier prestavitev datuma aretacije naročil direktorju Slovenske obveščevalno-varnostne agencije Jošku Kadivniku.

image_alt
Sova razbila rusko vohunsko gnezdo v Ljubljani

Po neuradnih informacijah iz Gibanja Svobode pri nekaterih vplivnih članih vlada prepričanje, da je Tatjana Bobnar glede ruskih vohunov krivo pričala. Nobenega dvoma pa ni, da je Tatjana Bobnar govorila o državnih skrivnostih, za katere ni imela odveze molčečnosti, je neuradno slišati iz Gibanja Svoboda, v kateri pričakujejo, da bodo pristojni državni organi ugotovili, ali je Tatjana Bobnar v zvezi z ruskimi vohuni kršila zakon o tajnih podatkih.

Preiskava KPK

»Na podlagi skrbnega in temeljitega pregleda pridobljene oziroma razpoložljive dokumentacije, pojasnil in relevantnih dejstev, pri čemer je potekalo tudi sodelovanje z drugimi organi, je komisija zaznala sum kršitve integritete, kot jo opredeljuje zakon o integriteti in preprečevanju korupcije,« so pojasnili na KPK. Predhodni preizkus v zadevi so uvedli decembra lani, ko je prijavo zaradi domnevnih političnih pritiskov na delo policije podala takratna notranja ministrica Tatjana Bobnar.

Kot so pojasnili v sporočilu za javnost, je Komisija za preprečevanje korupcije uvedla predhodni preizkus v zadevi na podlagi decembra 2022 prejete prijave. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Kot so pojasnili v sporočilu za javnost, je Komisija za preprečevanje korupcije uvedla predhodni preizkus v zadevi na podlagi decembra 2022 prejete prijave. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

»Obravnavana oseba ima v postopku zagotovljene vse pravice v skladu s predpisi, v okviru teh pa bo imela tudi možnost pojasniti svoja ravnanja,« so sporočili iz KPK. Odločitev o uvedbi preiskave je sprejel senat komisije v sestavi obeh namestnikov predsednika KPK, to sta David Lapornik in Simon Savski. Predsednik KPK Robert Šumi se je iz postopka odločanja v konkretni zadevi izločil že decembra lani, saj ima na policiji urejeno zamrznitev pogodbe o zaposlitvi, poleg tega je bil poslovno povezan z Bobnarjevo, ki je zdaj svetovalka predsednice republike Nataše Pirc Musar, pristojna pa je za človekovo varnost.

O političnih pritiskih na policijo je Tatjana Bobnar ponovno spregovorila na odmevnem zaslišanju pred preiskovalno komisijo državnega zbora, ki preiskuje nedopustno politično vmešavanje v delo policije. Kot konkreten primer političnih pritiskov je navedla pričakovanje predsednika vlade, da iz policije odpustijo direktorja uprave za policijske specialnosti Martina Jazbeca. Bobnarjeva je še navedla, da se je v kadrovske zadeve na policiji vmešaval tudi premierov neformalni svetovalec s področja varnosti Miloš Milović.

Odziv koalicije

Premier Robert Golob je prejel obvestilo KPK o uvedbi postopka preiskave, so potrdili iz kabineta predsednika vlade in napovedali, da bo v nadaljevanju »predstavil vsa relevantna dejstva in s tem ovrgel vse sume«. V Gibanju Svoboda odločitve KPK o uvedbi preiskave proti predsedniku vlade in stranke ne komentirajo. Neuradno pravijo, da je KPK neodvisni organ, zato postopkov, ki potekajo, ne komentirajo.

Tatjana Bobnar je očitke o političnih pritiskih na policijo komisiji naznanila decembra lani, ko je tudi odstopila s funkcije notranje ministrice. FOTO: Blaž Samec/Delo
Tatjana Bobnar je očitke o političnih pritiskih na policijo komisiji naznanila decembra lani, ko je tudi odstopila s funkcije notranje ministrice. FOTO: Blaž Samec/Delo

»Če KPK uvede postopke, je to neodvisna preiskava in naj taka tudi ostane, zato je v tem delu absolutno ne morem komentirati. Prav je, da preiskava poteka nemoteno in neodvisno,« se je odzvala predsednica koalicijske SD Tanja Fajon. Dodatnih pojasnil od predsednika vlade ne bo zahtevala.

»Ko se je razvnela bitka med Robertom Golobom in Tatjano Bobnar, smo pozvali, da so pristojne institucije tiste, ki morajo preveriti situacijo,« pravi Matej Tašner Vatovec, vodja poslancev Levice.

Na pragu resne politične krize

Vodja opozicije Janez Janša pa ocenjuje, da se dogaja odstavljanje sedanjega predsednika vlade Roberta Goloba: »KPK je že od začetka instrument tistih, ki na levi strani postavljajo ali odstavljajo vlade. S tem ne trdim, da je v tej preiskavi karkoli narobe oziroma da se preiskuje nekaj, česar ni vredno preiskovati.« Moti pa ga, da gre za prijavo izpred enega leta in da je bila šele zdaj sprejeta odločitev o uvedbi preiskave. »Za nas je to znak, da bomo kmalu videli film, za katerega je Golob trdil, da ga nikoli ne bomo. Smo na pragu resne politične krize,« je še ocenil Janša.

Decembra leta 2021 je KPK prav tako uvedla preiskavo proti predsedniku vlade Janši, in sicer zaradi imenovanja svojega dolgoletnega odvetnika Francija Matoza na vrh DUTB. Pod vodstvom Gorana Klemenčiča pa je KPK v primeru Janeza Janše ugotovila razpolaganje s sredstvi v vrednosti več kot 200.000 evrov iz neznanega in nepojasnjenega izvora. Zaradi tega je padla druga Janševa vlada.

Preberite še: