Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Krška nuklearka dosegla polno moč

Iz Neka so sporočili, da so redni remont, ki se je začel 1. aprila, končali v načrtovanem obsegu.
Med remontom so izvedli tudi varnostno nadgradnjo Nek. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Med remontom so izvedli tudi varnostno nadgradnjo Nek. FOTO: Tomi Lombar/Delo
STA, T. V.
8. 5. 2018 | 11:38
8. 5. 2018 | 11:42
2:08
Krško – Nuklearna elektrarna Krško (Nek), ki so jo po končanem enomesečnem remontu prejšnji torek ponoči vnovič vključili v elektroenergetski sistem, je po preverjanjih pri nizki moči in postopnem zviševanju moči elektrarne v nedeljo dosegla polno moč.

V Neku so zapisali, da je zadnji redni remont obsegal približno 37.000 aktivnosti in da so med tem opravili menjavo jedrskega goriva. V reaktorski sredici, ki jo tvori 121 gorivnih elementov, so 56 elementov zamenjali s svežimi.

Izvedli so obsežen standardni program vzdrževanja in preverjanja strojne, električne in merilno-regulacijske opreme. Z nadzornimi testi so potrdili, da so sistemi, strukture in komponente sposobne opraviti svojo nalogo.

Končali so načrtovane naložbe s področja tehnološke nadgradnje in izvedli devet posodobitev v dveh sklopih. Posodobitve za okrepitev zanesljivosti obratovanja in posodobitve po programu nadgradnje varnosti, so pojasnili. Remont so s strokovnim in z odgovornim delom vseh sodelujočih končali v načrtovanem obsegu, so še sporočili iz krške nuklearke.

100 milijonov za remont

Predsednik uprave Neka Stane Rožman je ob napovedi remonta povedal, da bo ta stal predvidoma 100 milijonov evrov in da bo krška nuklearka navedeni strošek pokrila z lastnimi sredstvi. Pri remontu je skupaj sodelovalo približno 600 zaposlenih v Neku in približno 1.200 zunanjih sodelavcev.

Rožman je ocenil, da je letošnji remont izstopal po obsegu varnostne nadgradnje. Med remontom so namreč izvedli velik del drugega dela varnostne nadgradnje Neka, hkrati so opravili še druge vzdrževalne posodobitve. Med remontom so opravili več kot 4.200 delovnih nalog.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine