Logar branil Janšo doma, v ponedeljek pa v ZDA

Državni zbor: Minister za zunanje zadeve Anže Logar zagovarjal zunanjo politiko premiera in napovedal obisk v Washingtonu.
Fotografija: Opozicijske poslance izrazito moti, da se Slovenija odmika od jedra EU s tem, ko podpira Poljsko in Madžarsko pri nasprotovanju pogojevanju izplačila evropskih sredstev z vladavino prava.
FOTO: Kenzo Tribouillard/Reuters
Odpri galerijo
Opozicijske poslance izrazito moti, da se Slovenija odmika od jedra EU s tem, ko podpira Poljsko in Madžarsko pri nasprotovanju pogojevanju izplačila evropskih sredstev z vladavino prava. FOTO: Kenzo Tribouillard/Reuters

Opozicijske stranke trdijo, da je ravnanje predsednika vlade Janeza Janše na zunanjepolitičnem področju v nasprotju s strateškimi usmeritvami slovenske zunanje politike, ki je utelešena v deklaraciji in strategiji zunanje politike. O tem, predvsem pa o tvitanju premiera v zvezi z volitvami predsednika ZDA, kjer je prekmalu čestital za zmago Donaldu Trumpu, ter o pismu predsedniku evropskega sveta Charlesu Michelu, kjer je govoril o ukradenih volitvah leta 2014 v Sloveniji, so poslanci želeli razpravljati z Janšo, a se je soočenju z njimi izognil in opravičil svojo odsotnost.

Janšo je včeraj na skupni seji odbora za zunanjo politiko in zadeve EU odločno branil zunanji minister Anže Logar, ki je v dolgem nastopu zavrnil vse ocene in kritike, ki prihajajo iz opozicijskih vrst. »Najhuje je, da se osebne frustracije posameznika, zgodovinska izkrivljanja in zamere odražajo v stališču države, ki postane ideološko in strankarsko usmerjeno,« je izpostavil eden od predlagateljev seje poslanec LMŠ Nik Prebil, ki Janši in vladi očita, da sta opustila zavezanost vladavini prava kot temelju EU.

Spomnil je, da je vladavina prava ena izmed prednostnih nalog predsedovanja Slovenije svetu EU v drugi polovici prihodnjega leta. Opozicijske poslance izrazito moti, da se Slovenija odmika od jedra EU s tem, ko podpira Poljsko in Madžarsko pri nasprotovanju pogojevanju izplačila evropskih sredstev z vladavino prava.
Opozicija Janši tudi očita, da za radikalno spremembo zunanjepolitičnih stališč države nima soglasja državnega zbora. »Nobeno stališče, ki nima mandata državnega zbora, ni legitimno. Vsakič je o pomembnih zunanjepolitičnih stališčih treba iskati konsenz,« je dejal Matjaž Nemec (SD).

Logar je vse očitke zavrnil ter ocenjeval zunanje politike prejšnjih vlad. Nekdanjemu premieru Marjanu Šarcu je očital, da ni nastopil pred poslanci evropskega parlamenta, kjer je imel možnost predstaviti svojo vizijo razvoja EU, a je ni izkoristil. Neaktivnost prejšnje vlade je zdaj po njegovo nadomestila aktivnost sedanje, ki da povsod poudarja pomen spoštovanja vladavine prava.
 

Logarja bo v ZDA sprejel tudi Mike Pompeo


Najbolj pa je Logar presenetil z napovedjo svojega obiska prihodnji teden v Washingtonu. Zelo pomemben bilateralni obisk je namreč napovedal le nekaj dni pred odhodom, saj v ZDA potuje že konec tedna. V ponedeljek ga bo sprejel ameriški zunanji minister iz aktualne administracije Donalda Trumpa, Mike Pompeo, ki je Slovenijo obiskal avgusta.

Takrat sta podpisala dvostransko deklaracijo o omrežjih 5G, ki s slovenskega trga izključuje kitajske ponudnike. Po neuradnih informacijah naj bi Logar s predstavnikom odhajajoče administracije sklenil dogovor o strateškem sodelovanju med državama.

Mike Pompeo avgusta v Sloveniji. FOTO: Jure Eržen/Delo
Mike Pompeo avgusta v Sloveniji. FOTO: Jure Eržen/Delo


Z Logarjevim obiskom na ameriškem zunanjem ministrstvu želi Janševa vlada po ocenah poznavalcev pokazati, da slovensko-ameriški odnosi ne trpijo zaradi tvitanja predsednika vlade. Še več, pokazati želi, da so odnosi med državama na bistveni višji ravni kot v času prejšnjih vlad. Veliko zaslug za hitro pridobitev agremaja za novega slovenskega veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja kakor tudi za organizacijo Logarjevega obiska pri Pompeu naj bi po informacijah iz diplomatskih vrst imela ameriška veleposlanica v Sloveniji Lynda Blanchard, ki jo je na položaj lani imenoval Trump.

Preberite še:

Komentarji: