Novi obrambni minister Šarec se želi o stvareh poučiti iz prve roke

Novi ministri danes prevzemajo posle od svojih predhodnikov. Janša posle Golobu predal že sinoči.
Fotografija: Primopredaja na ministrstvu za obrambo: Matej Tonin in Marjan Šarec. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Primopredaja na ministrstvu za obrambo: Matej Tonin in Marjan Šarec. FOTO: Leon Vidic/Delo

Potem ko so poslanci DZ na sredini seji potrdili ministre 15. slovenske vlade Roberta Goloba, bodo ti danes prevzeli posle od svojih predhodnikov. Za zdaj so napovedane predaje poslov med ministri za gospodarstvo, zunanje zadeve, obrambo, okolje in prostor, delo, javno upravo, zdravje in kulturo. 

image_alt
Večina ministrov naslednikom zapušča v svojih resorjih velike izzive

Han ob primopredaji s Počivalškom o hitrem pregledu predlogov glede cen energentov

Najprej je bila predaja med novim ministrom za gospodarstvo Matjažem Hanom in nekdanjim ministrom Zdravkom Počivalškom. Srečala sta se nekaj po 8. uri. Donedavni minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je danes predal posle novemu ministru Matjažu Hanu. »Gospodarstvo je v solidni kondiciji, a izzivi so veliki,« je dejal Počivalšek. Han je povedal, da je bila primopredaja korektna in da »nas čaka veliko dela«. Napovedal je takojšen pregled ukrepov glede cen energentov.

»Cene energentov so ključna težava, zato se je treba takoj sestati z vsemi deležniki. Danes bomo z ekipo za vlado pripravili naš pogled in nato s predsednikom vlade Robertom Golobom in infrastrukturnim ministrom Bojanom Kumrom od ponedeljka naprej šli v pogovore in čim prej, verjetno v prihodnjem tednu, določili, kako naprej, saj to na obstoječi način ne more iti na dolgi rok,« je napovedal Han.

Fajonova: V to vlogo vstopam z veliko mero odgovornosti, ponosom in vizijo

Uro kasneje sta posle predala nekdanji minister za zunanje zadeve Anže Logar in nova ministrica Tanja Fajon. Fajonova je ob predaji poslov povedala, da je imela z nekdanjim ministrom Logarjem odprt, iskren in dober pogovor ter se mu zahvalila za dosedanje delo. Dodala je, da se veseli izzivov, da ji je bila diplomacija in mednarodno delovanje vedno blizu: »Evropa je moj svet, v to vlogo vstopam z veliko mero odgovornosti, s ponosom, z vizijo. Želim delovati povezovalno, aktivno, želim si, da ministrstvo postane aktivni prostor, laboratorij idej, da ves potencial izkoristimo še bolj kot v preteklosti.

Ministrstvo prevzemam v zahtevnem času, ko je na evropskih tleh vojna, ki povzroča veliko strahu ne le med Ukrajinci, ampak med vsemi tudi zaradi energetske in prehrambne krize. V času geopolitičnih sprememb bo treba sprejemati težke odločitve, trenutno iščejo rešitve za sprostitve zalog žita in preskrbe z energijo. Vsi skupaj iščemo poti za čimprejšnje končanje vojne v Ukrajini. Zavzemam se za podporo Ukrajini, humanitarno pomoč in za postkonfliktno pomoč gradnje države.« Poudarila je, da ne želi pozabiti na države zahodnega Balkana, pomembna bosta nadaljevanje širitve EU in pomoč državam. Dejala je, da bo prioriteta tesno povezovanje držav Zahodnega Balkana in da te pristopijo k EU.«

Naj se Slovenija vrne v jedrni del Evrope

Poudarila je, da bo sledila ideologiji miru in da si želi, da se Slovenija vrne v jedrni del Evrope. Dejala je, da je bilo v preteklih letih čutiti preveliko zavezništvo z državami, kjer kršijo načela demokracije in vladavine prava. Povedala je, da podpira vključitev Hrvaške v schengenski prostor, saj da je to v strateškem interesu obeh držav, podpira tudi širitev schengna na Romunijo in Bolgarijo, obenem pa je dejala, da se tudi zaveda izzivov znotraj schengenskega prostora.

Primopredaja na ministrstvu za zunanje zadeve med Tanjo Fajon in Anžetom Logarjem. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Primopredaja na ministrstvu za zunanje zadeve med Tanjo Fajon in Anžetom Logarjem. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Ob 10. uri se je začela primopredaja med nekdanjim ministrom za obrambo Matejem Toninom in novim ministrom Marjanom Šarcem, ki so ga ob prihodu sprejeli z vojaškimi častmi. Kot je Tonin včeraj zapisal na twitterju, je ob »zaključku mandata obrambnega ministra ponosen, da Mors zapušča v dobri kondiciji. Verjamem, da smo z ekipo vseh zaposlenih začrtali pravo smer za nadaljnji razvoj obrambnega resorja.« Svojemu nasledniku Šarcu pa je zaželel uspešno delo.

Primopredaja na ministrstvu za obrambo, Matej Tonin in Marjan Šarec. FOTO: Leon Vidic/Delo
Primopredaja na ministrstvu za obrambo, Matej Tonin in Marjan Šarec. FOTO: Leon Vidic/Delo

Brežan želi nadgraditi zastavljeno v Vizjakovem mandatu

Na ministrstvu za okolje in prostor sta danes dopoldne novi minister Uroš Brežan in njegov predhodnik Andrej Vizjak opravila primopredajo poslov. Strinjala sta se, da je ta potekala korektno. Brežan bo delo začrtal v sodelovanju z zaposlenimi na ministrstvu, pri čemer želi nadaljevati in nadgraditi zastavljeno v Vizjakovem mandatu. »Veseli me, da na mesto ministra na tem pomembnem resorju prihaja nekdo iz prakse, nekdo, ki ima izvršno vejo oblasti pod kožo, saj gre za dolgoletnega župana,« je v izjavi za medije povedal Vizjak.

Poudaril je, da Brežan, dosedanji župan Občine Tolmin, prihaja s slovenskega podeželja oziroma enega od območij, na katerih se številni Slovenci srečujejo z neskladnim razvojem. »Videti je treba kaj več kot središča večjih mest,« je prepričan Vizjak. Odhajajoči minister je izrazil zaupanje, da bo delo na ministrstvu na vseh področjih še naprej teklo uspešno kot doslej. Novemu ministru pa je »z veseljem na voljo, kadarkoli bo karkoli potreboval«, je še dodal.

Brežan se je Vizjaku zahvalil za vse delo, ki ga je opravil v svojem mandatu. »Mapa z odprtimi zadevami je kar debela, dela, ki ostaja, ne bo malo, veliko pa ga je bilo tudi opravljenega,« je dejal. Izrazil je zaupanje, da bo z ekipo znal »nadgraditi, kar je bilo postavljeno v mandatu Vizjaka, morda s kakšnim novim pristopom«. Je pa obljubil, da bosta ministrstvo in on kot minister skrbela za vso Slovenijo, tako za urbana področja kot za podeželje.

Najprej se sicer namerava srečati s sodelavci na ministrstvu. »Verjamem, da je tu veliko znanja in volje za delo tudi vnaprej. Z njimi bom predelal, kar je bilo že narejeno, ter odprte zadeve in verjamem, da bomo znali zastaviti delo za naprej tako, da bo teklo tekoče in da bomo naloge, ki so pred nami in so kar izziv, znali prijeti na pravi način,« je pojasnil Brežan.

Mesec ob primopredaji: Ministrstvo za delo bo poslej na strani delavca

Primopredaja poslov med dosedanjim ministrom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janezom Ciglerjem Kraljem in novim ministrom Luko Mescem. FOTO: Leon Vidic/Delo
Primopredaja poslov med dosedanjim ministrom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janezom Ciglerjem Kraljem in novim ministrom Luko Mescem. FOTO: Leon Vidic/Delo

Primopredaja poslov je bila danes tudi na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Donedavni minister Janez Cigler Kraj je poudaril, da resor predaja v dobri kondiciji, novi minister Luka Mesec pa, da bo njihov prvi izziv draginja ter da bo ministrstvo poslej na strani dela: delavca, prekarca, upokojenca, študenta. Cigler Kralj se je v izjavi za medije po primopredaji v Ljubljani zahvalil vsem sodelavcem na ministrstvu in v službah, povezanih z ministrstvom, kot so Zavod RS za zaposlovanje in centri za socialno delo, hkrati pa tudi nevladnim organizacijam in prostovoljcem, »brez katerih ministrstvo za delo svojih politik ne bi moglo dobro ali učinkovito izvajati«. Kot je dodal, so dve leti delali v težkih pogojih.

Donedavni minister je prepričan, da resor predaja v dobri kondiciji, Mescu pa so danes predstavili dosežke in izzive v prihodnosti. Novi ekipi je zaželel dobro delo. Mesec se je predhodniku zahvalil za »opravljeno delo na ministrstvu in zelo korektno primopredajo«. Kot je povedal, se lahko strinjajo glede marsikaterih čeri, ki čakajo državo. Glavni izziv, ki je pred ministrstvom, bo po njegovih besedah draginja. »Jezove pred tem, da ljudje zaradi višanja cen ne bodo padali v revščino, bo treba postaviti še pred jesenjo,« je posvaril.

Kot drugi izziv je omenil dolgotrajno oskrbo, ki bo, takoj ko bo mogoče, prešla pod novo ministrstvo za solidarno prihodnost, na čelu katerega bo sam, kot tretji izziv pa odpravo prekarnosti. »Začeli bomo odpravljati netipične oblike zaposlitve, seveda začenši z neprostovoljnimi, da čim prej in čim več ljudi spravimo v redna delovna razmerja, da bodo ljudje, ki delajo, s svojim delom dostojno živeli in da jim bodo pripadale pravice, ki so bile zgodovinsko izborjene,« je bil odločen.

Primopredaja poslov med dosedanjim ministrom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janezom Ciglerjem Kraljem in novim ministrom Luko Mescem. FOTO: Leon Vidic/Delo
Primopredaja poslov med dosedanjim ministrom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janezom Ciglerjem Kraljem in novim ministrom Luko Mescem. FOTO: Leon Vidic/Delo

Kumer: Slovenijo bomo pripeljali na pot v zeleno, razvojno naravnano družbo

Zdaj že nekdanji minister Jernej Vrtovec je z uradno primopredajo na sedežu ministrstva predal delo nasledniku Bojanu Kumru. Minister v odhodu Vrtovec je ministru Kumru in njegovi ekipi zaželel veliko uspehov, ki bodo zagotovo vplivali na kakovostnejše življenje vseh državljanov. Vrtovec je Kumru in novima državnima sekretarkama Alenki Bratušek ter Tini Seršen predstavil delo zadnjih dveh let, skupaj pa so spregovorili tudi o številnih prihajajočih izzivih s področja prometa, energetike in trajnostne mobilnosti.

»Dosedanji ekipi se zahvaljujem za opravljeno delo v zahtevnem resorju. Zavedamo se težkih izzivov, ki so pred nami, obenem pa smo veseli in polni optimizma, da z današnjim dnem začenjamo novo poglavje. Poglavje, v katerem bomo Slovenijo pripeljali na pot v zeleno, razvojno naravnano družbo, tako na področju energetike kot prometa oziroma infrastrukture,« je ob prevzemu funkcije dejal novi minister za infrastrukturo.

Šircelj: Ne glede na krizo je finančni položaj države stabilen

Andrej Šircelj je ob predaji poslov kot finančni minister spomnil, da so zadnji mandat zaznamovali predvsem epidemija covida-19 in z njo povezani ukrepi, ki jih je vlada sprejemala v pomoč gospodarstvu in ljudem. Ne glede na krizo pa je finančni položaj države stabilen. Opravljeno delo predstavlja dobro podlago za spopadanje z nadaljnjimi izzivi, je menil Šircelj in nasledniku na položaju zaželel uspešno delo, piše na vladni spletni strani.

Klemen Boštjančič se zaveda izzivov, ki so pred nami in so med drugim povezani z negotovostjo glede razvoja bolezni covid-19, vojno v Ukrajini in visoko inflacijo. Pri svojem delovanju si bo prizadeval podpirati ukrepe, ki bodo na dolgi rok prispevali k rasti bruto domačega proizvoda in produktivnosti ter ne bodo ogrožali stabilnosti javnih financ.

Papič: Vesel sem, da lahko zavihamo rokave in začnemo delati

Zdaj že nekdanja ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je danes predala posle svojemu nasledniku Igorju Papiču. Ob tem mu je zaželela vse dobro pri delu, Papič pa je dejal, da je vesel, da je prišel trenutek, ko bodo zavihali rokave in začeli delati. Po skoraj enournem sestanku je Kustečeva dejala, da so se pogovarjali o številnih izzivih v resorju izobraževanja, znanosti, športa in mladine. Z novo vodstveno ekipo šolskega ministrstva so po njenih besedah podelili ocene o tem, kje so v tem trenutku in kaj so prioritete.

»Predvsem sem vesela, da ministrstvo z vsem opravljenim v teh dveh letih predajam v dobri kondiciji in želim, tudi vem in verjamem, da bo tako tudi peljano naprej,« je dejala Kustec. Nekdanji rektor ljubljanske univerze Igor Papič je dejal, da mu je v veliko veselje, da so končno prišli do trenutka, »da, kot pravi naš premier, preidemo od besed k dejanjem«. Na sestanku so po njegovih besedah dobili osnovne informacije glede odprtih zadev na ministrstvu. »Če se malo pošalim, nismo veliko novih stvari slišali, ker to spremljamo in poznamo,« je dodal Papič.

Pred novinarje sta ob predaji stopila tudi dosedanji minister za javno upravo Boštjan Koritnik in nova ministrica Sanja Ajanović Hovnik.

Bešič Loredan bo svojo ekipo predstavil jutri

Po nastopu mandata nove vlade sta primopredajo poslov opravila tudi nekdanji in novi minister za zdravje Janez Poklukar in Danijel Bešič Loredan. Pri tem sta se zdravstvenim delavcem zahvalila za predano delo med epidemijo covida-19. Bešič Loredan bo svojo ekipo na novinarski konferenci predstavil jutri.

image_alt
Ob Bešič Loredanu dva nekdanja ministra

Poklukarju se je zahvalil za njegovo delo v zadnjih dveh letih. »Hvala, da ste znali krmariti v najzahtevnejšem obdobju zdravstvenega sistema v zgodovini,« je dejal. Poudaril je, da si nova vlada želi zdravstvenega sistema, ki bo omogočal varno oskrbo vseh prebivalcev.

Ob 13. uri je nekdanji minister za kulturo Vasko Simoniti predal posle novi ministrici Asti Vrečko.

Janša posle Golobu predal že včeraj

Premier Golob je posle od svojega predhodnika Janeza Janše prevzel že v sredo zvečer. Janša je vladi, ki se je po tem sestala tudi na svoji prvi seji, zaželel uspešno krmarjenje med čermi. Vlada se bo sicer danes popoldne sestala na še eni seji, na kateri bo znova sprejela tudi nekaj kadrovskih odločitev, je napovedal premier Golob.

Ajanović Hovnikova: Začetek pogajanj s sindikati še ta mesec

Sanja Ajanović Hovnik, ministrica za javno upravo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Sanja Ajanović Hovnik, ministrica za javno upravo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Dosedanji minister za javno upravo Boštjan Koritnik je predal posle svoji naslednici Sanji Ajanović Hovnik, ki je napovedala začetek pogajanj s sindikati še ta mesec, pogajalsko skupino, ki jo bo vodila sama, pa bo vlada imenovala že na današnji seji.

Koritnik je ob predaji poslov v izjavi za medije izrazil prepričanje, da zaposlene na ministrstvu predaja »v roke boljši vodji«. Hkrati je pozval k potrpežljivosti vseh, predvsem tistih, ki ne poznajo vseh področij, ki jih pokriva ministrstvo za javno upravo. Kot je poudaril, spremembe terjajo čas, sam pa upa, da bo njegova naslednica izpeljale »vse smele načrte in dobrodošle spremembe«.

Ajanović Hovnikova se je svojemu predhodniku zahvalila za dobro opravljeno delo, še posebej v času epidemije covida-19, ki so zahtevali veliko prilagajanja in učenja. Poudarila je, da jih čakajo težki časi, tudi zaradi pogajanj s sindikati, a pričakuje, da bodo hitro našli skupni jezik in v zadovoljstvo vseh 185.000 javnih uslužbencev dosegli skupni dogovor.

Pogajanja bodo stekla še ta mesec, že danes pa bo vlada imenovala člane pogajalske skupine, je napovedala. Vodila jo bo sama, sicer pa jo bodo sestavljali še državni sekretarji posameznih ministrstev. Na prvem pogajalskem srečanju bodo tako po njenih besedah prisotni predstavniki vseh ministrstev, potrudili pa se bodo, da bo prisoten tudi predsednik vlade Robert Golob. Cilj je prve uskladitve doseči do septembra, nato pa poiskati sistemske rešitve za naprej, je še napovedala.

Med cilji, za katere si bo prizadevala kot ministrica za javno upravo, je izpostavila še reorganizacijo upravnih enot, pospešitev postopkov, modernizacijo in izboljšanje kakovosti predpisov.

Po primopredaji poslov se je ministrica skupaj z državnima sekretarjema Juretom Trbičem in Urbanom Kodričem že srečala z generalnimi direktorji direktoratov in vodji služb na ministrstvu, so še sporočili z ministrstva za javno upravo.

Asta Vrečko napovedala strateško usmerjeno kulturno politiko

Primopredaja na ministrstvu za kulturo med Asto Vrečko in Vaskom Simonitijem. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Primopredaja na ministrstvu za kulturo med Asto Vrečko in Vaskom Simonitijem. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Zdaj že nekdanji minister za kulturo Vasko Simoniti je danes predal posle svoji naslednici Asti Vrečko. Zaželel ji je uspešen mandat in izrazil upanje, da si bo ob pregledu zapisnika postavila dodatna vprašanja, na katera bo uspešno odgovorila. Asta Vrečko se je zahvalila Simonitiju in napovedala strateško usmerjeno kulturno politiko.

Simoniti je v izjavi ob primopredaji povedal, da je novi ministrici poskušal predstaviti delo ministrstva v zadnjih dveh letih. Izrazil je upanje, da je z informacijo »vsaj v določeni meri zdaj seznanjena in da ji bo lažje vstopiti v prostore ministrstva in voditi slovensko kulturo v naslednjem mandatu«. Novi ministrici je zaželel uspešen mandat.

Dodal je, da je primopredajni zapisnik obsežen, ter izrazil upanje, da si bo nova ministrica ob pregledu zapisnika »postavila še dodatna vprašanja, na katera bo v svojem mandatu, upam da, uspešno odgovorila«.

Asta Vrečko se je Simonitiju zahvalila za primopredajni zapisnik. Kot je povedala, sta na sestanku ob primopredaji govorila večinoma o odprtih stvareh, o projektih, ki jih je treba nadaljevati. Strinjala sta se, da je zelo pomembno, da nadaljujejo projekte, vezane na ohranjanje kulturne dediščine, ter tiste, vezane na kohezijska sredstva in sredstva za okrevanje ter druge projekte v kulturi.

Kot je še povedala, sta se z nekdanjim ministrom Simonitijem strinjala, da »se v nekaterih stvareh morda ne strinjamo in bomo delali tudi drugače«. Bo pa njihovo delo usmerjeno v »nadaljevanje in v postavljanje nove kulturne politike, predvsem strateško usmerjene kulturne politike, ki je bila v zadnjih desetletjih povsem zanemarjena«. Naš načrt in cilj je, da kulturo ponovno postavimo na dnevni red slovenske politike in ji namenimo podporo, ki si jo zasluži, je povedala.

Na novinarsko vprašanje, kakšen je pri tem, da je ena od njihovih prioritet zagotavljanje neodvisnosti STA in RTV Slovenija, časovni načrt sprejemanja novega zakona o RTV Slovenija in kaj konkretno naj bi bile tiste zakonske določbe, ki bi zagotavljale neodvisnost oziroma nevmešavanje politike v RTV, je nova ministrica za kulturo pojasnila, da so bile zakonodajne spremembe vložene s podpisi poslancev koalicije. Zdaj bodo te spremembe po urniku obravnavane v DZ. Ključna sprememba pa je depolitizacija medija, ki predvideva, da v organih RTV Slovenija ne bo več večine predstavnikov političnih strank, ampak bodo večino imeli zaposleni in civilna družba, je še povedala.

Nova kmetijska ministrica Šinko: Pred nami je težavno obdobje

Nova ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko je od dosedanjega ministra Jožeta Podgorška prevzela posle na ministrstvu. Po Podgorškovi oceni ministrstvo naslednici predaja v dobri kondiciji, pri čemer verjame, da bo sektor peljala naprej v smeri razvoja. Ministrica pa poudarja, da je pred njimi težavno obdobje.

Podgorškov leto in pol dolg mandat je zaznamovalo kar nekaj težavnih obdobij, od epidemije covida-19, pozebe, najslabše sezone v čebelarstvu do energetske krize in na koncu vojne v Ukrajini, je spomnil dosedanji kmetijski minister, ki je obenem prepričan, da so v tem času naredili veliko za sektor.

Irena Šinko, ministrica za kmetijstvo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Irena Šinko, ministrica za kmetijstvo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Med drugim sta Podgoršek in Šinkova na primopredaji govorila o odprtih zadevah, tudi o strateškem načrtu skupne kmetijske politike za obdobje od 2023 do 2027. Po Podgorškovem mnenju so zadeve, ki so jim bile zaupane, pripeljali do primernega epiloga.

»Ocenjujem, da predajamo ministrstvo v dobri kondiciji, tako v finančnem kot v vsebinskem delu. Nekatere ključne zadeve smo prepustili novemu vodstvu, tako imam v mislih končne ključne odločitve pri strateškem načrtu kot tudi ključne odločitve pri pomoči sektorjem,« je po opravljeni primopredaji v izjavi za medije dejal Podgoršek.

Za uspešno izpeljane zadeve tudi na zakonodajnem področju se je Podgoršek zahvalil zaposlenim na ministrstvu in vsem deležnikom. »Menim, da smo skupaj opravili izjemno delo, imeli smo številne težke sestanke in usklajevanja. Številne vsebine so se na prvi pogled zdele nemogoče, kar se tiče usklajevanja, pa vendar smo na koncu dosegli neke kompromisne odločitve,« je povedal.

Podgoršek je prepričan, da bo njegova naslednica sektor peljala v smer še boljšega in še intenzivnejšega razvoja slovenskega kmetijstva, gozdarstva in prehrane. »V smeri, da bo kmetijstvo v bodoče še boljši in še pomembnejši temelj samopreskrbe v Sloveniji,« je še dejal Podgoršek in pri tem naslednici zaželel veliko uspeha in usklajenih pobud.

Resor, ki ga prevzema, je po besedah nove kmetijske ministrice v tem času zelo težak. »Zaradi prihajajočega obdobja, kjer se napovedujejo težave, nas čaka veliko dela. Bistveno je, da ostanemo pri tem, da se nam samopreskrba ohranja oziroma povečuje, kajti od tega, kakšna bo naša samopreskrba, bo zelo odvisno, koliko dobrega in stabilnega življenja bomo imeli v Sloveniji,« je poudarila Šinkova. Dodala je, da je Podgoršek naredil veliko dobrega za sektor.

Napovedala je prizadevanje, da bodo imeli kmetje in drugi pridelovalci pogoje, da bodo lahko preživeli v tem času. Sama je prepričana, da mora biti prehranska veriga trdna, povezovanje znotraj nje resno, odnosi med členi verige pa pošteni.

Kmetijska ministrica se obenem zaveda, da se bo morala soočiti tudi s podnebnimi spremembami, zato bo treba pri skupni kmetijski politiki to upoštevati in jo v tem smislu tudi izvajati.

Bistveno je tudi ohranjanje kmetijskih zemljišč. »Po drugi strani smo lahko zelo zadovoljni, da imamo gozdove, ki jih lahko dobro izkoriščamo, ki nam varujejo okolje in ki nam lahko izboljšajo našo lesno industrijo,« je ocenila Šinkova.

Na novinarsko vprašanje glede sestavljanja ekipe je ministrica pojasnila, da sta oba državna sekretarja že izbrana, imen še ni želela razkriti.

Glede finančne pomoči sektorjem pa je pojasnila, da večina držav EU dodatna sredstva namenja živinoreji, pri nas pa bo izvedena analiza, na podlagi katere se bodo odločili o porazdelitvi.

Obrambni minister Šarec po primopredaji napovedal obisk terena

Obrambni minister Marjan Šarec je po prevzemu poslov od predhodnika Mateja Tonina napovedal, da bo na terenu obiskal tako vojake kot pripadnike sistema zaščite in reševanja, saj se želi o stvareh poučiti iz prve roke. Med glavne izzive svojega mandata šteje odliv vojaškega kadra, je navedel.

Šarec je po primopredaji poslov dejal, da imel s Toninom temeljit pogovor. Zahvalil se mu je za vodenje ministrstva za obrambo v turbulentnem času, ko smo se soočali s covidom-19.

Z dobrimi praksami namerava Šarec nadaljevati, v prihodnje pa pričakuje velike izzive. Med največjimi problemi je omenil kadrovski odliv. »Če ni kadra, ni nikogar, ki bi upravljal tehniko,« je ponazoril.

Na ministrstvo namerava uvesti nove prvine, saj ima ta vlada druge prioritete. V kolektivu s 7000 ljudmi, ki sestavljajo obrambni sistem, namerava veliko postoriti na ravni odnosov. »Nič ti ne pomaga tehnika, nič ti ne pomaga denar, če ni dobrih odnosov med sodelujočimi,« meni Šarec.

image_alt
Damir Črnčec iz ozadja stopa v ospredje

Napovedal je odhod na teren in obisk enot tako v sistemu zaščite in reševanja kot v obrambnem. Tudi s tem namerava utrditi občutek sprejetosti in koristnosti za vsakega pripadnika obeh sistemov. »Tukaj smo zato, da naša država uživa varnost, stabilnost in da se državljanke in državljani počutijo varne,« je sklenil.

Tonin je po opravljeni primopredaji po svojih besedah z ramen odložil veliko breme. »Včasih ti v podzavesti vedno odzvanja, kaj vse se lahko zgodi v tako velikem podsistemu. Več kot 200 ljudi je na različnih misijah in vedno lahko gre kaj narobe,« je dejal in olajšan povzel, da se na njegovi »straži ni zgodilo nič slabega«.

S Šarcem se je strinjal, da je poleg tehnike ključno vprašanje v Slovenski vojski kadrovsko. Naslednika je seznanil tudi s procesi modernizacije, ki potekajo, kako napreduje obnova tehnike in na katerih področjih bo treba še kaj postoriti.

Naslednika je prosil tudi, naj nadaljuje prenovo sistema zaščite in reševanja. Iz evropskih skladov bo prihodnje leto na voljo do 70 milijonov evrov sredstev. To bo terjalo veliko ministrske energije, a ko se bodo projekti zaključili, bo sistem zaščite in reševanja na novi in višji ravni, je dejal Tonin.

Stojmenova Duh ne bo rušila dobro opravljenega dela

Emilija Stojmenova Duh, ministrica za digitalno preobrazbo. FOTO: Jure Eržen/Delo
Emilija Stojmenova Duh, ministrica za digitalno preobrazbo. FOTO: Jure Eržen/Delo

Dosedanji minister za digitalizacijo Mark Boris Andrijanič je danes na vladni službi za digitalno preobrazbo predal posle svoji naslednici Emiliji Stojmenovi Duh. Strinjala sta se, da je bila primopredaja opravljena korektno. Nova ministrica za digitalizacijo je ob tem dejala, da bo nova ekipa nadaljevala z dobro opravljenim delom.

»Vladno službo za digitalno preobrazbo zapuščam z nasmehom. Vesel sem, da nam je v zelo kratkem času uspelo sestaviti izjemno zagnano ekipo, ki po tekočem traku uresničuje ukrepe za digitalno in moderno Slovenijo,« so besede Andrijaniča povzeli na vladni službi. Ob tem je ocenil, da je vladna služba za digitalno preobrazbo v odlični formi, a jo čaka še ogromno dela na področju digitalizacije.

»Zato želim tudi moji naslednici, ki ji čestitam ob imenovanju, veliko uspeha. Njen uspeh bo tudi naš uspeh in uspeh celotne Slovenije,« je dejal dosedanji minister.

Stojmenova Duh se je svojemu predhodniku zahvalila za opravljeno delo in izpostavila, da bo nova ekipa nadaljevala z dobro opravljenim delom.

»Z našo ekipo ne želimo rušiti, kar je bilo dobro narejenega, tako da bomo s tem nadaljevali, mogoče bomo kaj dopolnili. Če bo kaj drugače od tega, kar smo si mi predstavljali, bomo to spremenili, vsekakor pa ne mislimo ničesar rušiti ob prihodu v to hišo,« je pojasnila Stojmenova Duh.

Kljub nestrinjanju na nekaterih področjih je nova ministrica prepričana, da imata z Andrijaničem še zmeraj veliko skupnega, med drugim to, da sta zmeraj znala spoštljivo komunicirati.

»Poleg tega je minister rojen v Sloveniji, živi v tujini, sama sem rojena v tujini, živim v Sloveniji, in oba imava Slovenijo zelo rada. Zato sem prepričana, da bova tudi naprej delovala v dobro Slovenije,« meni ministrica.

Na vladni službi so ob tem pojasnili, da je državni sekretar v kabinetu ministrice postal Matej Kalan, ki ga je vlada imenovala v sredo, vodja kabineta je Inge Kobe, bodoča generalna sekretarka pa Ksenija Klampfer.

Jevšek ob prevzemu poslov izpostavil priložnosti kohezije

Aleksander Jevšek, minister, odgovoren za razvoj in kohezijo. FOTO: Jure Eržen/Delo
Aleksander Jevšek, minister, odgovoren za razvoj in kohezijo. FOTO: Jure Eržen/Delo

Posle v vladni službi za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je danes prevzel tudi novi minister Aleksander Jevšek. Kot je izpostavil, kohezija ni le priložnost pridobiti evropska sredstva, temveč nameniti ta denar izenačevanju razvojnih možnosti regij, občin, podjetij, skupnosti in predvsem ljudi.

Ob primopredaji poslov je Jevšek poudaril, da je prioriteta uspešen zaključek črpanja sredstev iz obdobje 2014-2020, ki je mogoče še do leta 2023, so sporočili iz vladne službe.

Izpostavil je nujnost poenostavitve in poenotenja postopkov za črpanje evropskih sredstev. Le tako jih bo namreč moč približati ljudem, je dodal.

Prav tako so po oceni novega ministra potrebni dodatni napori za zmanjšanje razvojnih razlik med regijami. »Ta razlika jasno kaže, da tisti, ki se rodi na vzhodu, živi slabše, ima slabše pogoje za delo, šolanje, šport in ustvarjanje kot tisti, ki se rodi na zahodu,« so Jevška v sporočilu za javnost povzeli na vladni službi.

Dosedanji minister Zvone Černač je svojemu nasledniku zaželel uspešno nadaljevanje zastavljenih aktivnosti ter poudaril, da smo letos po uporabi evropski sredstev med članicami EU na četrtem mestu, prihodnje leto pa bomo med prvimi tremi.

Preberite še:

Komentarji: