Bešič Loredan: Čez 15 let bo zmanjkalo denarja v zdravstvu

Minister je postavil diagnozo zdravstvu. Analiza stanja v zdravstvu je spisana na 120 straneh. Zakaj je bila za predstavnike koalicije tako šokantna?
Fotografija: Žal nimamo nadzora nad tokom denarja v zdravstvu, je dejal minister za zdravje. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Žal nimamo nadzora nad tokom denarja v zdravstvu, je dejal minister za zdravje. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Danes je minister za zdravje Danijel Bešič Loredan tudi javnosti predstavil analizo stanja zdravstvenega sistema, ki jo je predstavljal na koalicijskem vrhu na Brdu in iz vsebine katere je premier Robert Golob sklenil, da je stanje slabše, kot bi si kdo lahko mislil. Tudi v včerajšnji Tarči sta koordinator Levice Luka Mesec in Meira Hot, poslanka SD, dejala, da so bili nad nekaterimi podatki šokirani in da je marsikoga presenetilo, ko so videli, kako denar odteka.

Predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša je včeraj v Odmevih na TV Slovenija ocenil, da se trenutna situacija ne more primerjati z vrhom epidemije covida-19, ki pa jo je slovensko zdravstvo obvladalo. Sedanja situacija je resna, ni pa nerešljiva, je menil.

V oddaji 24 ur je dodal, da je bilo v predvolilnih razpravah veliko govora o stanju v zdravstvu. »Slišali smo od strank, ki so danes v vladi, da imajo časovnico že pripravljeno. Obljubljali so 30 dni do specialista in še veliko drugih zelo konkretnih obljub je bilo danih. Prevladoval je vtis, da bodo začeli delati že prvi dan. Po sedmih mesecih pa slišimo, da bodo šele naredili časovnico, in kot velik uspeh se prodaja to, da bodo poslanci koalicije podpisali zavezo, da bodo to uresničevali. To je samoumevno. Za uspeh se prodaja prazna škatla.«

Kot je slišati, je analiza, ki je javno objavljena, nastajala v notranjem krogu ministrstva. Podatke so črpali iz baz NIJZ in ZZZS. »Štejejo podatki, podatke smo težko dobili,« je uvodoma dejal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.

V zadnjih 30 letih se zdravstveni sistem ni obnavljal, nimamo mreže – ta izhaja iz poznih osemdesetih, imamo neučinkovito vodenje in upravljanje zdravstvenih sistemov in imamo nezdrav način življenja, neurejen plačni model, ki ni bil prenovljen zadnjih 20 let, je našteval minister, ki izzive vidi v staranju prebivalstva in neravnovesju med aktivnim in neaktivnim prebivalstvom.

Čez 15 let bomo v hudi krizi, kar se financiranja zdravstvenega varstva tiče, če ne bomo takoj ukrepali, je dodal.

Misterij je po ministrovih besedah število neopredeljenih pacientov. »Povprečni glavarinski količnik je 2344, imamo nekaj zdravnikov, ki ne dosegajo 1825. Najprej moramo nasloviti neopredeljene paciente. Dati jim moramo možnost, da se opredelijo. Če se nočejo, niso več neopredeljeni,« je bil jasen minister. Najkasneje v šestih tednih bodo naslovili problematiko neopredeljenih.

Najprej analiza, potem rešitve. Koliko časa ima zdravsto še na voljo za preživetje? FOTO: Jure Eržen/Delo
Najprej analiza, potem rešitve. Koliko časa ima zdravsto še na voljo za preživetje? FOTO: Jure Eržen/Delo

Obstaja razkorak med podatki o številu zdravnikov Zdravniške zbornice in ZZZS, je opozoril minister in dejal, da je treba razkriti, zakaj je nastal. Absentizem je nekaj, kar moramo takoj nasloviti, je dejal minister. Denar, ki ga zberemo za zdravljenje, ga plačujemo za kritje bolniškega staleža: To imamo neurejeno. Če je nekdo na bolniški več kot tri mesece, mu je treba ponuditi druge rešitve.

Žal nimamo nadzora nad tokom denarja v zdravstvu. Bolnišnice so vedno v minusu, če država ne poseže vanje s tokom proračunu, zdravstveni domovi pa so v plusu. Do konca tega leta bodo sprejeli odločitev glede podeljevanja koncesij. Najkasneje do konca tega leta bodo določili standarde in normative za poklice v zdravstvu, ne bodo omejevali dela, bodo pa določili maksimalno mesečno urno obremenitev.

Pri vsem nadaljnjem delu jim bosta za zgled Estonija in Finska. »Stanje ni kritično, ni kaotično, imamo zelo velike izzive: pri kadrih, pri financiranju in pritoku denarja v sistem in to bomo tudi v celoti naslovili.« »Mi nadzora nad stotinami milijonov v slovenskem zdravstvu nimamo,« pa se Bešič Loredan strinja z izjavo premiera. Slovenski ZZZS bodo prenovili po estonskem modelu, je še dejal.

Preberite še:

Komentarji: