Vinakras zavrača namigovanja o koruptivni naravi obiska Pivčeve

Po odzivu ministrice, ki trdi, da je stroške nastanitve na Krasu plačala sama, so se oglasili tudi iz zadruge Vinakras.
Fotografija: Ministrica je pojasnila, da je bil prvi dan obisk zasebne narave in v zasebnem angažmaju, drugi dan pa bila s službenim namenom gostja podjetja Vinakras. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Ministrica je pojasnila, da je bil prvi dan obisk zasebne narave in v zasebnem angažmaju, drugi dan pa bila s službenim namenom gostja podjetja Vinakras. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Kmetijska ministrica in predsednica Desusa Aleksandra Pivec pojasnjuje, da je stroške nastanitve zase in za svoja sinova med junijskim gostovanjem na Krasu plačala sama. Če bo treba, bo račun pokazala pristojnim institucijam, je dodala. Pivčeva se je po očitkih o gostovanju na Krasu konec junija, ko je med drugim nastopila v promocijskem videu zasebnega podjetja Vinakras, v nedeljo oglasila na facebooku. Uvodoma je navedla, da se je ob nastopu mandata ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano zavezala načinu dela, kjer prevladujejo obiski na terenu, stik in pogovor z ljudmi, ki delujejo znotraj agroživilske verige.

Tako po njenih navedbah večino časa preživi na terenu, obiskuje kmete, kmetije, društva, različne organizacije, lokalne skupnosti ter podjetja. To pogosto počne tudi med konci tedna, prazniki in dela prostimi dnevi ter tako povezuje zasebno življenje s poslanstvom ministrice.FOTO: Ljubo Vukelić
FOTO: Ljubo Vukelić


»Vedno bom s ponosom nosila različne majice, značke, predpasnike ... kmetij, društev, organizacij in podjetij, ki delujejo v mojem sektorju. Ker brez njihovega truda ne bi bilo slovenske hrane, obdelanega in ohranjenega podeželja, številnih delovnih mest,« je poudarila Pivčeva. Dodala je, da ve, kako veliko ljudem pomeni, da obisk ministrice na terenu ohranijo v spominu s fotografijo ali videom, zato niso nikoli nikomur prepovedali, da njen obisk fotografira ali snema. Na spletnih straneh in družbenih omrežjih je tako mogoče najti številne fotografije in videoposnetke njenih tovrstnih obiskov.

»Želim si, da bi bili vsi državljani bolj ponosni na domače pridelovalce in deležnike v agroživilski verigi. To bi dvignilo kolektivno slovensko zavest o njihovem pomenu in pomenu odnosa do slovenske hrane in obdelanega slovenskega podeželja. S tem bi se dvignila tudi ugled in spoštovanje slovenskega kmeta,« je med drugim navedla Pivčeva in napovedala, da bo tudi v prihodnje kot ministrica vedno ponosno predstavljala naše kmete, kmetije, društva in podjetja.

Če bo treba, bo račun pokazala pristojnim institucijam. FOTO: Blaž Samec/Delo
Če bo treba, bo račun pokazala pristojnim institucijam. FOTO: Blaž Samec/Delo


Po objavi medijskih prispevkov o gostovanju Pivčeve na Krasu je v nedeljo zvečer tudi premier Janez Janša na twitterju zapisal, da se od članov vlade pričakuje promoviranje domačih podjetij in kmetov. Da se je Pivčeva 25. in 26. junija s svojo družino na povabilo podjetja Vinakras mudila na Krasu, kjer je nastal tudi promocijski video, je v četrtek poročal spletni Dnevnik. To je sprožilo vrsto pomislekov.

Ministrica je nato pojasnila, da je bil prvi dan obiska zasebne narave in v zasebnem angažmaju, drugi dan pa je bila s službenim namenom gostja podjetja Vinakras. Udeležila se je več sestankov in zvečer odprla prenovljeno dvorišče kleti podjetja. »Nisem pa dolžna razlagati svojih zasebnih aktivnosti in aktivnosti svoje družine,« je tedaj poudarila Pivčeva.

POP TV je sicer v soboto poročal, da so pridobili elektronsko komunikacijo, iz katere je razvidno, da je izlet s službenega elektronskega naslova urejala podpredsednica stranke Desusa in direktorica občinske uprave v Brdih Anita Manfreda. Tudi tisti del izleta, ki naj bi bil po navedbah Pivčeve zaseben. V podjetju Vinakras pa so pojasnili, da so Pivčevi plačali kosilo.


Predsednik KPK: Podpora ministra podjetjem dopustna, a za vse pod enakimi pogoji


Robert Šumi, predsednik KPK, konkretno ne komentira primera gostovanja ministrice Pivčeve v podjetju Vinakras, o katerem je KPK uvedla predhodni preizkus. Na načelni ravni pa je povedal, da je dopustna tudi podpora ministrov ali vlade posameznim dejavnostim, a na enak način in pod enakimi kriteriji za vse izvajalce v tej dejavnosti.

Kot je povedal, je vsakršno nasprotje interesov vedno potrebno presojati v konkretnem primeru. Če je posamezen funkcionar tako ali drugače v poslovnem, političnem ali osebnem stiku s podjetjem, se je vedno dolžan izločiti iz odločanja v nadaljnjih korakih, ko je to podjetje v kakšnem postopku, na primer ob javnih razpisih.

Konkretnega primera Pivčeve zaradi interesov preiskave Šumi ne more komentirati. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Konkretnega primera Pivčeve zaradi interesov preiskave Šumi ne more komentirati. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Obiski ministrov in fotografiranje na terenu so sicer pogosti, prav tako nošenje promocijskih majic ali znakov. Na vprašanje, kje je tu meja za funkcionarje, je Šumi odgovoril: »Če je strategija posameznega ministrstva ali vlade, da na posameznem področju nudi podporo določeni dejavnosti, in to na enak način in pod enakimi kriteriji za vse, je to na transparenten in objektiven način lahko dopustno. Če pa to velja le za posamezno podjetje ali organizacijo, pa je to nesprejemljivo.«

Konkretnega primera Pivčeve zaradi interesov preiskave ne more komentirati. Je pa pojasnil, da če funkcionar loči javno od zasebnega in pri tem dosledno upošteva vse dejavnike, kot so namen, transparentnost in objektivnost svojega delovanja, zelo težko pride do konflikta interesov. V zasebnem življenju je tudi funkcionar upravičen do tega, da se udeležuje raznih pogostitev in dogodkov.

A daril funkcionarji nikoli ne smejo prejeti z namenom protiuslug ali povračil. Prejmejo lahko le protokolarna in priložnostna darila v omejeni vrednosti, kar velja tudi za njihove družinske člane, je pojasnil Šumi.

Komentarji: