Mladi ne izključujejo ponovitve zgodovine

Da spomin na grozote holokavsta izpred 75 let ne bi zbledel.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

V taborišču Auschwitz-Birkenau so nacisti od njegove ustanovitve leta 1940 do osvoboditve 27. januarja 1945 pobili več kot milijon ljudi. Ko so vojaki Rdeče armade pred 75 leti vstopili v taborišče, so našli 600 trupel zapornikov, ki so jih nacisti ustrelili v zadnjem hipu. Vojaki so lahko rešili le 7650 bolnih in izčrpanih taboriščnikov.

Jaka Možina FOTO: Voranc Vogel/Delo
Jaka Možina FOTO: Voranc Vogel/Delo


Jaka Možina, 16 let, dijak – Kaj se danes spominjamo, ne vem, vem pa, da so med holokavstom nacisti pobijali Jude, kar seveda ni bilo prav. Ne izključujem, da se tudi v današnjem času lahko pripeti kaj takega, saj je med ljudmi veliko sovraštva. Danes smo mladi sicer strpni in veliko nam pomeni prijateljstvo. Med urami zgodovine v srednji šoli smo omenili, kaj se je dogajalo v taboriščih med drugo svetovno vojno. Kdo je osvobodil taborišče Auschwitz, pa res ne vem.

Blaž Rupnik FOTO: Voranc Vogel/Delo
Blaž Rupnik FOTO: Voranc Vogel/Delo


Blaž Rupnik, 17 let, dijak – Med holokavstom so Hitlerjevi nacisti pobijali nedolžne ljudi, med katerimi je bilo največ Judov. Ne vem, kdo je pred 75 leti osvobodil Auschwitz, vem pa, da je bila zavezniška vojska. Ker je med ljudmi veliko nestrpnosti in sovraštva, se kaj takega lahko žal tudi ponovi. Morda je danes za to manj možnosti, saj je veliko več medijev, zaradi česar bi bila javnost hitro obveščena in bi se organizirali protestni shodi.

Dina Topčagič FOTO: Voranc Vogel/Delo
Dina Topčagič FOTO: Voranc Vogel/Delo


Dina Topčagič, 24 let, študentka – Mladi v današnjem času ne vemo dovolj, kaj se je nekoč dogajalo v koncentracijskih taboriščih. Da je tako, je morda kriv šolski sistem, po drugi strani pa o teh dogodkih premalo beremo, ker nas verjetno te stvari niti ne zanimajo. Vpeti smo namreč v družbena omrežja. Vem, da je v Auschwitzu umrlo več kakor milijon ljudi, kar je grozno. Žal se kaj takega lahko ponovi, saj se genocidi že dogajajo v nekaterih predelih sveta; pred četrt stoletja v BiH, zdaj pa v Gazi oziroma na Bližnjem vzhodu. Moram povedati, da se zelo bojim vojne.

Komentarji: