Nevidni: Luka Koper nas mora zaposliti

Obalna sindikalna organizacija spodbuja delavce IPS. Uprava je previdna pri spreminjanju poslovnega modela.
Fotografija: FOTO: Boris Šuligoj
Odpri galerijo
FOTO: Boris Šuligoj

Koper – »Luka Koper nas mora zaposliti,« je v imenu nekaj manj kot 100 t. i. nevidnih delavcev, ki so zaposleni pri izvajalcih pristaniških storitev (IPS), na današnjem shodu dejal Damjan Volf iz Obalne sindikalne organizacije.

Radi bi dosegli pošteno plačilo, varne in zdrave delovne pogoj in spoštovanje. Večino sedanjih prekarnih delavcev bi morala Luka redno zaposliti, so prepričani v Konfederaciji sindikatov 90.

Predsednik KS 90 Peter Majcen nam je na današnjem shodu v Kopru pojasnil: »Želimo pospešiti in spodbuditi pravično rešitev za delavce, ki so zaposleni pri IPS, ker se zadeva predolgo vleče. Z decembrsko zamenjavo uprave je bilo rečeno, da bo stvar rešena do konca januarja, potem do sredine februarja, pa do konca februarja, nato do konca marca, zdaj smo konec aprila. Vemo samo za nekakšne osnovne sheme, kar naj bi se zgodilo. S tem, kar smo slišali doslej, nismo zadovoljni, ker obstajajo zelo trdni indici, da se bodo nepravilnosti, ki so se dogajale, lahko tudi nadaljevale. Pričakujemo pravično in zakonito rešitev, ki ne bo več dovoljevala nadaljnjih kršitev in razlikovanja med delavci po plačilu, delovnem času, delovnih pogojih in ostalem.«

Majcen je tudi pojasnil, da je delavcev na protestu manj, kot bi jih bilo, saj se bojijo za delovna mesta, ker jim »gazde« grozijo. Volf je povedal, da sta bila čast in dostojanstvo delu v Luki ugrabljena leta 1995, ko se je vzpostavil krivičen in ponižujoč sistem IPS. Namesto da bi nezakoniti model zaposlovanja odpravili, sedaj ponujajo nov model, ki ni nič drugega kot poskus prikrite zamenjave enega izkoriščevalskega modela z drugim. »Vsak dan soustvarjamo vse večje dobičke Luke. Dosti je, nočemo biti več nevidni in drugorazredni delavci. Hočemo neposredno zaposlitev vseh delavcev IPS v Luki,« je dejal generalni sekretar Obalne sindikalne organizacije Damjan Volf.

Nesoglasja v upravi?

Uprava Luke Koper se na današnji shod ni odzvala. Je pa že pred časom povedala, da so zunanjim izdali 1300 dovolilnic za delo v pristanišču. Od tega je bilo 600 tujcev, med preostalimi 690 pa je 190 študentov in upokojencev. Mnogi prekarni delavci, ki danes opravljajo svoje delo, zaradi neustrezne izobrazbe in drugega neizpolnjevanja pogojev, ne bi mogli računati na redno zaposlitev na tem mestu. Uprava Luke Koper je včeraj poslala nadzornikom akcijski načrt strategije zaposlovanja, Tega bodo morda jutri obravnavali na seji nadzornega sveta. Problem prekarcev v pristanišču očitno ni tako enostaven, kot so pričakovali nadzorniki ob lanski zamenjavi uprave. Poleg tega prihaja iz podjetja vse več neuradnih glasov o nesoglasjih znotraj uprave.

Komentarji: