V soboto umrlo 32 bolnikov, s ponedeljkom ustavitev javnega življenja

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Fotografija: Prazna Ljubljana v času pandemije koronavirusa. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Prazna Ljubljana v času pandemije koronavirusa. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo18.39 V Italiji nekaj manj okužb kot v soboto

V Italiji so v zadnjem dnevu zabeležili 33.979 novih okužb z novim koronavirusom, kar je nekoliko manj kot v soboto, ko so jih potrdili 37.255. V zadnjih 24 urah je covidu-19 podleglo 546 ljudi, dva človeka več kot dan prej, skupno pa doslej 45.229. V italijanskih bolnišnicah se trenutno zdravi 32.047 bolnikov s covidom-19, med njimi jih 3.422 potrebuje intenzivno nego, je še sporočilo italijansko ministrstvo za zdravje.

17.56 Omejen obseg delovanja sodišč

S ponedeljkom sodišča poslujejo v omejenem obsegu in naroke opravljajo le v nujnih zadevah, so sporočili z ministrstva za pravosodje. Vsi naroki v nenujnih zadevah se z odredbo predsednika Vrhovnega sodišča RS avtomatično prekličejo, razen če so sklicani videokonferenčno, so še dodali.

16.45 Žarišče v podjetju Mahle Electric

Na severnem Primorskem je bilo v soboto po podatkih NIJZ potrjenih 83 novih okužb. Skupno število aktivno okuženih je 744 (14-dnevna pojavnost/100.000 prebivalcev je 630; na državni ravni je 920). V 13 občinah so tako okužene 1904 osebe. V goriški statistični regiji je bilo včeraj 83 novih primerov, od tega 29 v občini Bovec, v mestni občini Nova Gorica pa 20.

Dobra tretjina potrjenih novih okužb na severnem Primorskem je v občini Bovec, in sicer v podjetju Mahle Electric. Tam so, po prvih odkritih okužbah (20), reagirali odločno in testirali vse zaposlene. Pozitivnih jih je bilo še 29, skupno je oziroma je bilo (nekateri so virus namreč že premagali) tako okuženih skorajda petina vseh v podjetju. Z okužbami se srečujejo tudi v podjetju TKK Srpenica, a proizvodnja vsaj za zdaj poteka normalno, v vseh treh izmenah, je sporočil poveljnik CZ občine Bovec Edi Melinc. A. I.

15.58 Število smrtnih žrtev covida-19 v Srbiji preseglo tisoč

V Srbiji je v zadnjih 24 urah umrlo 20 bolnikov s covidom-19, s čimer se je skupno število žrtev novega koronavirusa v tej državi povzpelo na 1009 in tako preseglo mejnik tisoč smrtnih žrtev. V zadnjem dnevu so v Srbiji ob 11.527 testiranjih potrdili 3482 novih okužb z novim koronavirusom, skupno pa doslej 84.568. V bolnišnicah se zdravi 3847 covidnih bolnikov, med njimi jih je 164 na ventilatorjih.

15. 36 Janša na obisku v jeseniški bolnišnici

Predsednik vlade Janez Janša je bil danes na obisku v Splošni bolnišnici Jesenice, kjer se je srečal z vodstvom bolnišnice. Ob tej priložnosti je dejal, da Gorenjska potrebuje nove zdravstvene kapacitete čim prej in da je vlada odločena, da jih zagotovi. Premier si je ogledal tudi gradbena dela za energetsko in požarno sanacijo bolnišnice. Ekipi Splošne bolnišnice Jesenice se je zahvalil za odlično, požrtvovalno delo v težkih razmerah, ki jih prinaša epidemija koronavirusa.

Jeseniška bolnišnica ima približno 200 funkcionalnih postelj za približno 130.000 prebivalcev, po evropskih standardih posteljnih kapacitet na število stalnih prebivalcev pa bi jih potrebovali 600. Poleg tega stavba, zgrajena pred več kot sedemdestimi leti, tudi arhitektonsko ne ustreza več sodobnim standardom medicinske oskrbe.

14.45 V BiH več kot tisoč novih okužb s koronavirusom

V Bosni in Hercegovini so v zadnjem dnevu ob okoli 2200 testih potrdili še 1055 novih okužb z novim koronavirusom, za covidom-19 pa je umrlo še 41 ljudi, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. V Federaciji BiH so potrdili 864 okužb in 22 smrti, v Republiki srbski 191 okužb in 16 smrti, iz distrikta Brčko pa poročajo o osmih novih okužbah in treh umrlih osebah. Skupno so v BiH potrdili več kot 71.000 okužb, v povezavi s covidom-19 pa je umrlo 1898 ljudi.

14.40 Kurz napoveduje množično testiranje

Avstrijska vlada si želi vsaj pri delu prebivalstva izvesti množično testiranje za novi koronavirus, podobno kot so to naredili na Slovaškem, je napovedal kancler Sebastian Kurz. Točne načrte za to bo vlada predstavila naslednji teden.

Na Slovaškem so dva konca tedna zapored testirali večino od 5,5 milijona prebivalcev in več tisoč ljudi, ki so bili pozitivni, poslali v karanteno. Kurz je še pojasnil, da želijo s hitrimi tesati množično testirati predvsem določene skupine, kot so na primer učitelji, da bi lahko 7. decembra spet odprli večino dejavnosti v državi. Do takrat bodo v državi obratovale le najbolj nujne storitve.

V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili 5665 novih okužb z novim koronavirusom. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili 5665 novih okužb z novim koronavirusom. FOTO: Lisi Niesner/Reuters


13.10 Toskana in Kampanija od danes rdeči

Italijanski deželi Toskana in Kampanija sta zaradi naraščanja števila okužb z novim koronavirusom od danes rdeči. Tako sta se pridružili petim deželam, kjer morajo ljudje ostati doma, izjema je le odhod na delo ali v trgovino. Predvsem v Neaplju so zato številni soboto izkoristili za še zadnje opravke in sprehode. Množično sprehajanje ob obali v Neaplju dan pred ustavitvijo javnega življenja je ujezilo tamkajšnje oblasti, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Mesto je zaradi hitrega naraščanja števila okužb in vse večje obremenjenosti bolnišnic v pandemiji preskočilo oranžno stopnjo ogroženosti ter iz najnižje rumene prešlo neposredno v najvišjo rdečo stopnjo.

12.40 Na Češkem zaradi covida-19 umrlo več kot 6000 ljudi

Na Češkem se je število smrtnih žrtev covida-19 povzpelo na 6058, od tega je v zadnjem dnevu umrlo 78 ljudi, je razvidno iz podatkov ministrstva za zdravje. V državi sicer počasi opažajo trend upadanja števila okužb. V zadnjem dnevu so namreč potrdili skoraj 4200 novih okužb, okoli 3500 manj kot pred enim tednom.

11.55 Nekoliko je padla tudi 14-dnevna pojavnost okužb

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je v Sloveniji trenutno 19.381 aktivnih primerov okužbe, kar je približno dva odstotka manj v primerjavi s petkom. Nekoliko je padla tudi 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev in znaša 925.
Skupno je bilo doslej v Sloveniji potrjenih 55.042 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 797 covidnih bolnikov.

11.05 Na Hrvaškem 2365 novih okužb, umrlo 43 bolnikov

Na Hrvaškem so v preteklih 24 urah potrdili 2365 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo je 43 bolnikov s covidom-19, je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina danes sporočil hrvaški štab civilne zaščite.

10.33 Odkrili 920 novih okužb, 32 ljudi umrlo

Vlada je sporočila, da so v soboto opravili 3563 testiranj in odkrili 920 novih okužb. Hospitaliziranih je 1261 ljudi, od tega 201 na intenzivni negi. Iz bolnišnice so odpustili 44 ljudi, s covidom-19 pa je umrlo 32 ljudi.10.15 Število potrjenih okužb z novim koronavirusom v Mehiki preseglo milijon

Število potrjenih okužb z novim koronavirusom v Mehiki je v soboto preseglo milijon. Kot je sporočil predstavnik ministrstva za zdravje Ricardo Cortes, so okužbe doslej potrdili pri 1.003.253 ljudeh, od tega 5860 v zadnjem dnevu. Covidu-19 je doslej podleglo več kot 98.000 ljudi, med njimi 635 v zadnjih 24 urah.

Tisti, ki testa ne bodo želeli opraviti na letališču, bodo lahko predložili potrdilo o negativnem testu, ki pa ne bo smelo biti starejši od 48 ur. FOTO: Christof Stache/AFP
Tisti, ki testa ne bodo želeli opraviti na letališču, bodo lahko predložili potrdilo o negativnem testu, ki pa ne bo smelo biti starejši od 48 ur. FOTO: Christof Stache/AFP


8.45 Kljub koronski krizi zagotovljene zaposlitve za tisoče delavcev v Porscheju

Čeprav je koronska kriza prizadela avtomobilsko industrijo, pa je poslovanje nemškega proizvajalca prestižnih športnih vozil Porsche še vedno tako dobro, da so lahko v družbi iz skupine Volkswagen okoli 22.000 redno zaposlenim do julija 2030 podaljšali obdobje zagotovljene zaposlitve.

8.30 Stopnja brezposelnosti v Južni Afriki nad 30 odstotki

Stopnja brezposelnosti se je v Južni Afriki v tretjem četrtletju povzpela na 30,8 odstotka, kar je največ po začetku leta 2008. Visoka brezposelnost je v veliki meri povezana z več mesecev trajajočimi omejitvenimi ukrepi zaradi epidemije covida-19, ki so močno prizadeli najbolj razvito afriško gospodarstvo.

8.17 Lufthansa bo poskušala potovanja spodbuditi s hitrimi testi na koronavirus

V nemškem letalskem prevozniku Lufthansa so kupili 250.000 hitrih testov za novi koronavirus, s čimer želijo spodbuditi potovanja. Najprej bodo nov ukrep testirali na notranjih letih. Vsi potniki bodo podvrženi brezplačnemu testiranju s hitrimi antigenskimi testi, ki rezultat pokažejo znotraj ene ure. Tisti, ki testa ne bodo želeli opraviti na letališču, bodo lahko predložili potrdilo o negativnem testu, ki pa ne bo smelo biti starejši od 48 ur.

Poljska Nobelova nagrajenka Olga Tokarczuk je te dni izdala novo knjigo, ki pa je ne bi, če je ne bi v pisanje pahnila pandemija, je zapisala v predgovoru knjige. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Poljska Nobelova nagrajenka Olga Tokarczuk je te dni izdala novo knjigo, ki pa je ne bi, če je ne bi v pisanje pahnila pandemija, je zapisala v predgovoru knjige. FOTO: Tomi Lombar/Delo


7.15 Nobelovka Olga Tokarczuk zahvaljujoč pandemiji izdala novo knjigo

Poljska Nobelova nagrajenka Olga Tokarczuk je te dni izdala novo knjigo, ki pa je ne bi, če je ne bi v pisanje pahnila pandemija, je zapisala v predgovoru knjige. Delo Czuly Narrator, v neposrednem prevodu Ljubeznivi pripovedovalec, prinaša šest avtoričinih esejev in šest predavanj, v katerih med drugim podaja vpogled v svoje literarno ustvarjanje.

6.30 V BiH lokalne volitve v znamenju epidemije covida-19

V Bosni in Hercegovini bodo kljub naraščanju okužb med epidemijo covida-19 danes potekale lokalne volitve. Na volišča, ki bodo odprta med 7. in 19. uro, je ob ukrepih za zajezitev okužb povabljenih 3,28 milijona volivcev. Volivcem bodo na vhodu v volišča merili telesno temperaturo, obvezno je nošenje zaščitnih mask in spoštovanje razdalje.

Komentarji: