Slovenija v skoraj popolno zapiranje

Vlada uvaja nove zaostritve ukrepov, ki bodo predvidoma v veljavi prihodnja dva tedna.
Fotografija: FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Voranc Vogel/Delo

Vlada se je na Brdu pri Kranju najprej seznanila z epidemiološko sliko in stališčem svetovalne skupine. O tem, kako naprej, so na novinarski konferenci govorili minister za zdravje Tomaž Gantar, vladni govorec Jelko Kacin in minister za notranje zadeve Aleš Hojs, javnosti pa so predstavili zaostrene ukrepe.



Kacin je dejal, da so novi vladni ukrepi v »bistvu le doslednejše upoštevanje že obstoječih.« Večina ukrepov bo v veljavo stopila jutri ali v soboto.
 

Dvotedenska zaostritev ukrepov


Tomaž Gantar. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Tomaž Gantar. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Gantar je poudaril, da je situacija v bolnišnicah resna in da ga je število okužb v drugem valu presenetilo. Meni, da je še vedno najpomembnejši ukrep, da se ljudje ne družijo. »Kakršnokoli sproščanje ukrepov bi ponovno spodbudilo eksponentno rast okužb,« meni minister. Gantar napoveduje, da bo zaostritev ukrepov veljala dva tedna, nato se bo pričelo nadzorovano sproščanje.

Šole in vrtci bodo zaprti, razen vrtcev za nujne primere, napoveduje minister. Virus se je namreč izredno hitro širil po šolah. V zaprtih prostorih lahko trenirajo le poklicni športniki. Javni transport, razen taksijev ne bo obratoval. Obratovali bodo lahko dimnikarji in vulkanizerji. Ukrepi na področju gospodarstva bodo začeli veljati v ponedeljek. Industrijska proizvodnja in gradbeništvo na nenaseljenih gradbiščih bosta lahko delovala normalno, vse ne nujne trgovine pa bodo zaprte. Vsi ukrepi, ki so se sprostili prejšnji teden se uvajajo ponovno. 

image_alt
Kljub težavam pouk na daljavo za vse


Cepljenje bi se lahko začelo že v drugi polovici decembra, a zadostnega števila cepiv za vse tudi, ko bodo cepiva že na voljo ne bo, svari minister za zdravstvo. Napovedal je, da tudi med decembrskimi prazniki brez ukrepov ne bo šlo. Slovenija bi morala cepiti 60 odstotkov prebivalstva, meni minister. Prvi bodo cepivo prejeli prebivalci domov za ostarele in zdravstveni delavci. 
 

Prepovedano vsakršno zbiranje


Aleš Hojs. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Aleš Hojs. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Notranji minister Hojs je povedal, da bo po novem prepovedano vsakršno zbiranje. Dovoljeno ne bo več niti zbiranje do šest ljudi, razen v primerih, ko gre za skupno gospodinjstvo ali družino. Dovoljeno pa bo delovanje organov političnih strank. Dovoljena izjema je tudi sklenitev zakonske zveze, a soglasje mora predhodno dati minister za delo Janez Cigler Kralj

S ponedeljkom začne veljati odlok, ki prepoveduje prehajanje državnih meja. Po novem ne bo dovoljeno več obiskovati nepremičnine in plovila v tujini brez testa ali karantene ob vrnitvi. Obiski ožjih družinskih članov v tujini, ki so bili do sedaj mogoči za 72 ur, bodo dovoljeno le še znotraj EU oziroma šengenskega območja. »Preživljanje vikendov v Bosni ne bo več mogoče,« je opisal namen odloka.
 

Preberite še:

Komentarji: