Umrlo 40 oseb, Gantar vztraja pri zaostritvi ukrepov

V torek so ob 7515 testih potrdili 2217 okužb, delež pozitivnih testov pa je skoraj 30-odstoten. Umrlo je 40 oseb.
Fotografija: Minister za zdravje Tomaž Gantar. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Minister za zdravje Tomaž Gantar. FOTO: Jure Eržen/Delo

V torek so ob 7515 testih potrdili 2217 okužb s koronavirusom, delež pozitivnih testov pa je 29,50-odstoten, je na twitterju sporočil minister za zdravje Tomaž Gantar in se pri tem vprašal, ali še kdo dvomi, da zaostritve ukrepov niso nujne. »Za zdravje ljudi gre,« je še pripisal.

V torek je umrlo 40 bolnikov s covidom-19, kar je največ doslej. Skupno število umrlih s covidom-19 je naraslo na 645. Vlada je na twitterju še sporočila, da je hospitaliziranih 1192 ljudi, zdravljenje na oddelkih za intenzivno nego potrebujeta 202 bolnika. Iz bolnišničnega zdravljenja je bilo doslej odpuščenih 96 ljudi.


Pomurje pred Gorenjsko


Kot je na vladni novinarski konferenci povedal Jelko Kacin, je delež pozitivnih testov zaradi ponovnega splošnega testiranja večji. Dodal je še, da je bilo v torek opravljenih veliko več testov kot pretekle dni, kar je večinoma posledica spremenjenega načina testiranja v skladu z odločitvijo, ki ga je prejšnji konec tedna sprejelo zdravstveno ministrstvo. 

Kacin je komentiral tudi dnevni prirast bolnikov, ki je trenutno nekoliko manjši, kot je bil pred dnevi. Najbolj obremenjene ostajajo postelje intenzivne nege, razmere pa so še posebej resne v vzhodnem delu države, kjer so zasedene tako rekoč vse postelje, je povedal. »Zelo verjetno bo jutri Pomurje prevzelo štafeto najbolj okužene regije od Gorenjske, saj je incidenca v Pomurju že presegla 1500 okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh, na Gorenjskem pa je iz 2000 že padla pod 1600,« je napovedal vladni govorec. 

image_alt
Drugi val podaljšuje okrevanje v sredino leta 2021


Po Gantarjevih navedbah število okužb upada prepočasi. »Okužen je vsak 22., potrebe po posteljah naraščajo, zaposleni so izčrpani, med zdravstvenimi delavci je veliko okuženih. Dokler bo več sprejemov kot odpustov, je zaostrovanje ukrepov za krajši čas smiselno,« je prepričan. Nadzor nad upoštevanjem ukrepov se izvaja, a to po njegovi oceni ne odtehta resnosti situacije. »Bolje krajša zaostritev, ki tudi omogoča hitrejši prehod v normalnost,« je dodal.Kot smo že pisali, zdravstveni minister meni, da bi glede na epidemiološko sliko za 14 dni morali omejiti nenujne dejavnosti, tudi javni promet, predvsem pa v tem času še ne bi smeli sproščati ukrepov, saj še nismo dosegli dovolj stabilnega stanja. Medtem je minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek spomnil, da je ta kriza zdravstvena in ekonomska, zato so pri ukrepih nujni kompromisi.

image_alt
V času epidemije manj odkritih rakavih obolenj


O ukrepih in vseh predlogih, vezanih na zajezitev epidemije, bo vlada razpravljala in odločala v četrtek. Gantar je tudi zanikal, da bi s sprejetjem predlogov pogojeval svoje ministrovanje. 

Preberite še:

Komentarji: