Ob kurban bajramu osrednja slovenska slovesnost na Kodeljevem

Praznik je tesno povezan z obredom romanja v Meko, ki se ga je letos udeležilo tudi 17 romarjev iz Slovenije.
Fotografija: V dvorani Kodeljevo že nekaj let praznujejo kurban bajram. FOTO: Jože Suhadolnik / Delo
Odpri galerijo
V dvorani Kodeljevo že nekaj let praznujejo kurban bajram. FOTO: Jože Suhadolnik / Delo

Ljubljana - Ob muslimanskem prazniku kurban bajram bo v športni dvorani na Kodeljevem danes od 6.45 naprej poteka bajramska molitev. Vodil jo bo mufti Nedžad Grabus, ki je tudi nagovoril vernike. Praznik je tesno povezan z obredom romanja v Meko, ki se ga je letos v organizaciji Islamske skupnosti v Sloveniji udeležilo tudi 17 romarjev iz Slovenije.

Kot so zapisali v Islamski skupnosti Slovenije, kurban bajram in romanje v Meko vernike spominjata na poslanca Ibrahima oziroma Abrahama, »ki je bil graditelj Kabe, simbolne črne kocke v Meki, ki predstavlja vero v enega Boga in proti kateri se vsi muslimani sveta obračajo v času molitve«.

»To je obdobje medsebojnega odpuščanja, v katerem se poskušamo izogniti slabim navadam ter izboljšati duhovno stanje.« FOTO: Dado Ruvić / Reuters
»To je obdobje medsebojnega odpuščanja, v katerem se poskušamo izogniti slabim navadam ter izboljšati duhovno stanje.« FOTO: Dado Ruvić / Reuters

 

»To je obdobje medsebojnega odpuščanja«


Dolžnost hadža, romanja v Meko, je ena od praktičnih islamskih dolžnosti, ki naj bi jo enkrat v življenju opravil vsak polnoleten, zdrav, razumen in finančno sposoben vernik. Po navedbah Islamske skupnosti pa romanje, na katerem se verniki v belih oblačili poenotijo v molitvi in iskanju Božjega odpuščanja, predstavlja »podobo splošne enakosti vseh ljudi pred Bogom, med katerimi ni razlik v barvi kože, kot tudi ne glede na premoženjski ali družbeni status«.



Tisti, ki ostanejo doma, praznik preživljajo v družinskem krogu, saj gre za družinski praznik, čas medsebojnega obiskovanja in obdarovanja. »To je obdobje medsebojnega odpuščanja, v katerem se poskušamo izogniti slabim navadam ter izboljšati duhovno stanje,« so še navedli.

Preberite še:

Komentarji: