Od srede do srede: Trump, Evropa, Rusija in ne le nogomet (VIDEO)

Aktualni domači politični trenutek se medtem ukvarja s tem, ali je šest strank sposobnih doseči dogovor o vladajoči koaliciiji.
Fotografija: Delova komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš. FOTO: Delo
Odpri galerijo
Delova komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš. FOTO: Delo

Svet se z Donaldom Trumpom dramatično spreminja, sta si enotna Delova komentatorja. »Čudi me to, da je tako strahotno predvidljiv in ko mu poveš, kaj počne, še vedno to naredi in preseneti,« pravi Janez Markeš in dodaja, da dela Trump dela ZDA slabo uslugo, saj država še kako potrebuje Evropo in Nato pakt. 

Če bo Trump še naprej uveljavljal svoj nacionalizem, moč dolarja ne bo več tako zelo samoumevna - na nekaterih borzah že sedaj ni. Če se bo sprl z Evropo, Kanado, bo to velik problem, sta si enotna komentatorja.

Dotaknila sta se tudi Angele Merkel, ki je pred časom na slikovito pojasnila, kaj je tisto, kar Nemčijo dela uspešno - mi znamo še vedno delati stvari, je dejala. V Nemčiji ne glede na izjemno moč finančnega kapitala, je industrijski kapital tisti, ki je reden vsega spoštovanja. To je ta tip kapitalizma, ki je relativno najbolj oddaljen od verzije, ki jo je celemu svetu vsilil zlasti ameriški Wallstreet. 

Države Nato pakta naj bi se malce zoperstavile Trumpu, da ne bi prišel kot slon v trgovino s porcelanom in vsega razbil, a je ravno to storil. Markeš dodaja, da Evropska unija ne ve povsem natančno, kaj bi rada. Recimo - najprej brexit pripelje do neracionalnih razsežnosti in nato odstopi. Ko so se stepli, je Corbyn v parlamentu dejal, da ne morejo doseči soglasja niti med seboj, kako bi ga lahko šele s 27 državami EU.Aktualni slovenski politični trenutek se medtem ukvarja s tem, ali je šest strank sposobnih doseči dogovor o vladajoči koaliciji. Če tega niso sposobne, obstaja tveganje novih predčasnih volitev. Markeš zatrjuje, da novih volitev ne bo, Žerdin se kljub temu sprašuje, kako politikom zaupati vodenje države, če se šesterica ne more dogovoriti, komu dati funkcije in katere. 

In kateri trenutek je za Markeša tisti, ko našo politično realnost označi za življenje na »ladji norcev«?

Uporabnike prosimo, da nam svoje mnenje pošljejo na elektronski naslov internet@delo.si. Komentarje bomo objavili po lastni presoji.

Komentarji: