Po poteh tradicije in kulinarike

Slovenija hodi: Več kot sto organiziranih pohodov, 23 samo spomladi v Posavju
Fotografija: V okviru akcije Slovenija hodi bodo letos potekali festivali na devetih območjih. Foto Katja Željan
Odpri galerijo
V okviru akcije Slovenija hodi bodo letos potekali festivali na devetih območjih. Foto Katja Željan

Ljubljana – V okviru akcije Slovenija hodi, ki letos združuje festivale devetih območij, se bo v soboto v Loki pri Zidanem Mostu s tradicionalnim pohodom po tamkajšnjih poteh začel spomladanski del Posavskega festivala pohodništva. Do konca junija bo v šestih posavskih občinah organiziranih 23 pohodov.

Namen akcije, ki jo vodijo gospodarsko in interesno združenje Pohodništvo & kolesarjenje in regijske turistične organizacije, je združevati prireditve pohodniških festivalov v posameznih območjih pod eno streho in z usmerjeno enotno promocijo povečati število tujih in domačih obiskovalcev ter njihovih prenočitev. Pohodniki spoznavajo znane in manj znane pohodniške poti ter tradicijo in kulinariko teh regij.


Spoznavanje lokalnih zanimivosti


Posavskega festivala se vsako leto udeleži približno dva tisoč pohodnikov, pripravlja pa ga krški center za podjetništvo in turizem v sodelovanju s posavskimi turističnimi ponudniki, zavodi in društvi. Spomladanski pohodi bodo strokovno vodeni, vključujejo posavsko gastronomijo, lokalne zanimivosti ter spoznavanje naravne in kulturne dediščine, pravijo organizatorji. Obiskovalce želijo privabiti v Posavje z zanimivimi rečnimi dolinami, številnimi prenovljenimi gradovi, toplicami, vinskimi kletmi, pestro kulinarično ponudbo in turističnimi kmetijami, tudi na krajše oddihe za konec tedna.

Po sobotnem pohodu bo 4. maja brestaniški Pohod po poti trapistov. Letošnja novost je večdnevni pohod po Zasavski planinski poti med 13. in 18. majem, ki ga bodo začeli na Bizeljskem, nadaljevali na Bohor in končali na Kumu. Spomladanski pohodniški sklop bodo sklenili 30. junija z Bosonogim pohodom na Sv. Vid nad Čatežem. Oktobra in novembra pa bo še jesenski posavski festival pohodništva in kulinarike, z gastronomsko obarvanimi pohodi.


Več kot sto pohodov


V akciji Slovenija hodi bo sicer letos na devetih območjih po državi organiziranih več kot sto pohodov. V soboto je bil na Kočevskem že Vzdržljivostni pohod po medvedovih stopinjah. Terme Snovik bodo 11. maja pripravile pohod z naslovom Klepet na naj tematski poti 2018, v Goriških Brdih bo 2. junija Pohod od češnje do češnje. Od 23. do 25. maja bo pohod po Rakiški planoti in Krimskem pogorju, 24. in 25. maja pa popotovanje na križišču evropskih pešpoti E6 in E7 Iški vintgar–Mačkovec–Bloško jezero.

Od 25. maja do 10. junija bo 13. mednarodni Festival alpskega cvetja v Bohinju, 16. junija pa Dan slovenskih planinskih doživetij na Lisci. Od 20. do 23. junija bo Pohodniški festival v Kamniško-Savinjskih Alpah. Od 5. do 7. septembra bodo Jesenski pohodniški dnevi po Rakiški planoti in Krimskem pogorju, od 15. septembra do 15. novembra pa Jesen v Bohinju. Od 20. septembra do 6. oktobra bo potekal Festival pohodništva v dolini Soče.

Komentarji: