Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Poplava grdo zasvinjala portoroško obalo

Gasilci so imeli v noči iz sobote na nedeljo polne roke dela.
Poplava vejevja in kmetijskih odpadkov iz doline Dragonje v morju. FOTO: Boris Šuligoj
Poplava vejevja in kmetijskih odpadkov iz doline Dragonje v morju. FOTO: Boris Šuligoj
L. Z., B. Š.
3. 2. 2019 | 07:37
3. 2. 2019 | 18:19
8:09
Padavine, ki so v soboto zajele Slovenijo, so povzročile veliko težav. Na več mestih je voda prestopila bregove, nastali so tudi plazovi, povišana je bila gladina morja.

Največ težav je bilo na območju Ilirske Bistrice, ki ga je ob 11. uri obiskal minister za okolje in prostor Jure Leben. Meteorna voda je v naseljih Jasen, Vrbovo in Vrbica ogrožala stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci, ki so očistili odtoke in namestili protipoplavne vreče.

»Z mojo celotno ekipo smo cel vikend spremljali razmere na terenu, v soboto na Gorenjskem, danes pa tukaj,« je v izjavi povedal minister in dodal, da so ugotovili, da se bo moralo ministrstvo tudi na tem območju aktivneje vključiti v izvajanje projektov. V letošnjem letu Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) za ta namen namenja 149,6 milijonov evrov. Tudi na področju Ilirske Bistrice se bo MOP na čelu z Direkcijo RS za vode (DRSV) aktivneje vključil v izvajanje projektov protipoplavne zaščite.



Nadpovprečna količina padavin je bila kriva, da so visoke vode poplavile njive, polja in nasade v Sečoveljski dolini, od koder je voda odnesla izjemne količine pokošenega trstičja, vejevja in celo na stotine kilogramov jabolk v morje. Zato je v Tržaškem zalivu še zmeraj izjemno velika količina trstičja, hlodov in vejevja, ki predstavlja nevarnost za plovbo.

Precej dela je poplava povzročila komunalnim delavcem, ki so morali ves dan pospravljati obalo. Nekateri deli plaže med Sečo in Piranom so bili do neprepoznavnosti nastlani z vejevjem, trstičjem in hlodi. Kar 35 delavcev intervencijske skupine Okolja Piran je ves dan s pomočjo mehanizacije odpeljalo več kot 100 kubičnih metrov naplavin. Toda to je po ocenah komaj ena desetina naplavin, saj je velika večina ostala v morju in jo bo še ena poplava (visoka plima) to noč najbrž še enkrat vrnila na obalo. Krivi so bili tisti kmetovalci oziroma urejevalci brežine Dragonje, ki porezanega vejevja in trstičja niso odpeljali z njiv. Oziroma tisti, ki doslej niso dovolj poskrbeli, da Dragonja ob večjih nalivih ne bi poplavljala. V Piranu upajo, da bo dodobra onesnaženo morje v naslednjih dneh počistila burja.

Nevarna je tudi pot med Fieso in Piranom, ki so jo zaradi plazenja in kotalečih skal s klifa, morali začasno zapreti.



Vipava poplavlja pri Saksidu. FOTO: Petra Štolfa
Vipava poplavlja pri Saksidu. FOTO: Petra Štolfa




Okoli 1.30 se je v naselju Prem v občini Ilirska Bistrica na gasilsko vozilo, ki se je vračalo z druge intervencije, prevrnil telefonski drog. Gasilci so odstranili telefonske kable, tako da je vozilo lahko odpeljalo naprej.

Morje bo še nekaj dni odlagalo naplavine na obalo. FOTO: Boris Šuligoj
Morje bo še nekaj dni odlagalo naplavine na obalo. FOTO: Boris Šuligoj


Gasilci so nudili pomoč voznici osebnega vozila, ki je obstala z vozilom na poplavljenem vozišču v naselju Lozice v občini Vipava. Dve osebni vozili sta obtičali na poplavljeni cesti med Mančami in Vipavo. Gasilci PGD Podnanos so vozili povlekli na del ceste, kjer so lahko odpeljali. Ob 1.20 so vipavski gasilci nudili pomoč občanki, ki je z osebnim vozilom obtičala v poplavljenem cestnem podvozu na Goriški cesti v Vipavi. Zaradi obilnih padavin so meteorne vode ogrožale objekte ob Goriški cesti v Vipavi zato so gasilci to področje zavarovali z vrečami peska. Iz stanovanjskega objekta v Gradišču ob Vipavi so izčrpalimeteorno vodo iz kletnih prostorov.

Vipava poplavlja pri Saksidu. FOTO: Petra Štolfa
Vipava poplavlja pri Saksidu. FOTO: Petra Štolfa


V naselju Senožeče je poplavljal hudournik in zalival gostinski lokal. Gasilci PGD Senožeče so z postavitvijo protipoplavnih vreč preusmerili vodni tok, črpali vodo iz gostinskega objekta in dvorišča ter postavili potopne črpalke za samodejno črpanje. Ponoči se je čez cesto Podčelo–Ulovka v občini Vrhnika vsul zemeljski plaz.

»Ta konec tedna je na zahodu padlo čez 300, na severovzhodu pa manj kot en liter padavin na kvadratni meter. V visokogorju Julijcev je zapadlo več kot 1,5 metra snega. V noči na nedeljo je snežilo tudi v alpskih dolinah,« je na twitterju zapisal Arso.


Težave tudi na Obali


Meteorna voda je zalila kletne prostore stanovanjske hiše v Hrvatinih. Gasilci GB Koper in PGD Hrvatini so prečrpali okoli 40 kubičnih metrov vode. Tudi v Dekanih je voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše, gasilci  so prečrpali okoli 500 litrov vode. V Popetrah je poplavilo klet. Gasilci so iz kletnih prostorov prečrpali okoli kubični meter vode.

Minuto čez polnoč je v Trubarjevi ulici v Piranu poplavilo klet. Gasilci so postavili protipoplavne vreče in preprečili poplavljanje stanovanje .Ob 0.50 je v Gažonu v občini Koper meteorna voda poplavljala klet. Posredovali so gasilci JZ GB Koper in PGD Krkavče, ki so postavili protipoplavne vreče in preprečili vdor vode v stanovanje. Ob 2.00 so zaradi visokega vodostaja reke Rižane gasilci JZ GB Koper, PGD Dekani in delavec VGP Drave zaprli zapornico v Miših.


Arso opozarja na visok pretok rek in nevarnost snežnih plazov


Na Arsu so izdali opozorilo, da bo Reka Reka še naprej močneje narašča in bo v prihodnjih urah poplavila v širšem obsegu.
Reki Kolpa in Vipava pa se razlivata na izpostavljenih mestih. Vipava bo največji pretok dosegla ponoči, reka Kolpa pa jutri čez dan. Ob močnih lokalnih padavinah se lahko razlijejo reke in manjši vodotoki tudi drugje v južnem in osrednjem delu države.

Reka Sava v srednjem toku bo ponoči še zmerno narasla in se razlivala na izpostavljenih mestih, v spodnjem toku pa bo največje pretoke dosegla predvidoma v nedeljo čez dan. V nedeljo in v naslednjih dneh se bo vodnatost na notranjskem in dolenjskem krasu povečevala, kraška polja se bodo ojezerila, še napovedujejo na Arsu.

Opozorili so tudi na veliko nevarnost snežnih plazov v gorah.

Padavine so se v nedeljo umirile. Popoldne se bo predvsem na vzhodu deloma razjasnilo. Najvišje dnevne temperature bodo večinoma od 6 do 12 stopinj Celzija. V ponedeljek zjutraj bo deloma jasno, več oblačnosti bo na jugovzhodu.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine