Poskus preboja z zvenečimi imeni

Tako uveljavljene kot neuveljavljene stranke volilne glasove lovijo z znanimi obrazi.
Fotografija: Poslanec, filmski in gledališki igralec Saša Tabaković bo spet magnet za volivce stranke SMC. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Poslanec, filmski in gledališki igralec Saša Tabaković bo spet magnet za volivce stranke SMC. FOTO: Jure Eržen/Delo

Ljubljana – Stranke poskušajo v tekmi za prestop parlamentarnega praga volivce pritegniti z nekaterimi prepoznavnimi obrazi. Velika večina ima med kandidati kakšno nepolitično ime, ki je javnosti znano zaradi svojega udejstvovanja v strokovnih, športnih, umetniških ali estradnih krogih.

Med skupno 24 strankami, ki so del predvolilnega boja – zaradi zapletov nekatere ne nastopajo v vseh osmih volilnih enotah – jih ima vsaj polovica v svojih vrstah znano osebnost. Tako pod okriljem SMC spet kandidira njen dosedanji poslanec, filmski in gledališki igralec Saša Tabaković. V SDS so privabili ribiča Silvana Radina, ki so ga hrvaške oblasti oglobile, Lucijo Šikovec Ušaj, večkratno uvrščenko med deset najvplivnejših pravnikov, lastnika portala Politikis Dejana Kaloha in operno pevko Alenko Gotar. Desusovi listi se je ob že uveljavljenem poslancu iz košarkarskih krogov Petru Vilfanu pridružil še Saša Dončić, s katerim sta komentirala zadnje evropsko prvenstvo, v državni zbor pa se jim bo pomagal prebiti še popevkar Lado Leskovar.
 

Podjetnik, sindikalist, slaščičarka ...


V SD so v svoje vrste iz glasbenega sveta pritegnili skladatelja Gorana Šarca. Poleg tega so iz gospodarstva zvabili direktorja Duola Dušana Olaja, iz prava mednarodno pravnico Dominiko Švarc Pipan, iz mladinskega sektorja predsednika mladinskega sveta Tina Kampla, iz pokoja pa so potegnili dolgoletnega prvega človeka zveze svobodnih sindikatov Dušana Semoliča.

V Levici so nekatera imena našli v civilni družbi. Poleg poslanke in igralke Violete Tomić ter njene kolegice Lare Janković so v svoje vrste povabili ustanovitelja delavske svetovalnice Gorana Lukića ter Delovo osebnost leta 2016 Milana Jakopoviča iz društva Petka za nasmeh. Stranki so obraz posodili še slaščičarka Alma Rekić, ljubljanska mestna svetnica in nekdanja nominiranka za kresnika Nataša Sukič, nekdanji poslanec LDS Aleš Gulič, filozof Luka Omladič in režiser Janez Janša.
 

Znani v obrobnih strankah


Z znanimi osebnostmi poskušajo volivce angažirati tudi v neparlamentarnih strankah. Na Listo Marjana Šarca so uvrstili novinarko Uršulo Majcen, poznavalca družbenih omrežij Mateja Špeharja, nekdanjega košarkarja Dušana Hauptmana, nekdanjega predsednika uprave Leka Vojmirja Urlepa in glavno delovno inšpektorico Natašo Trček.

Na skupni listi Andreja Čuša in Zelenih Slovenije so se znašli borci za čisto okolje, denimo nekdanji okoljski minister Miha Jazbinšek, mikrobiolog Gorazd Pretnar in dosedanji predsednik Zelenih Vlado Čuš ter predsednik vojaškega sindikata Gvido Novak in predsednica stranke Glas žensk Monika Piberl.

Nekaj znanih se je nabralo tudi na Listi novinarja Bojana Požarja, poleg njegove partnerke, plesne novinarke Barbre Drnač, so na njej še pobudnik referenduma o zakonu o drugem tiru Vili Kovačič, astrologinja Ema Kurent in novinar Tino Mamić, ki je zaradi nastopa na volitvah odstopil kot predsednik združenja novinarjev.
 

Z občine na Šubičevo


Medtem Stranka Alenke Bratušek stavi na nekatere že preverjene obraze – pod njenim okriljem kandidirajo trije nekdanji poslanci Pozitivne Slovenije, ki so prestopili v Zavezništvo – Alenko Pavlič, Mašo Kociper in Jerko Čehovin. Poleg tega njene vrste zapolnjujejo še župani Komna, Bohinja in Renč - Vogrskega, Marko Bandelli, Franc Kramar in Aleš Bucik ter predsednica društva Beli obroč Milojka Vida Intihar.

Na listi Dobre države je nekdanji stalni predstavnik Slovenije pri EU Zoran Kus, SLS bosta glasove pomagala zbirati njena predsedniška kandidatka Suzana Lara Krause in nekdanji poslanec Roman Žveglič, SNS njen predsednik Zmago Jelinčič s soprogo Moniko, nekdanji poslanec Srečko Prijatelj in igralec Jos Zalokar.

Več o letošnjih državnozborskih volitvah si preberite v <a href=posebni izdaji Sobotne priloge Dela, ki jo lahko najdete na več prodajnih mestih po Sloveniji. FOTO: Delo" img_id="1133692"/>
Več o letošnjih državnozborskih volitvah si preberite v posebni izdaji Sobotne priloge Dela, ki jo lahko najdete na več prodajnih mestih po Sloveniji. FOTO: Delo

Komentarji: