Poslanci opravičila zaradi tvita o Srebrenici niso dočakali

Zaradi tvita o Srebrenici so v opoziciji pričakovali, da se bo Janez Janša opravičil. Ker tega ni storil, je večina opozicijskih poslancev zapustila sejo DZ.
Fotografija: Večina opozicijskih poslancev je zapustila sejo, ker se Janša ni opravičil za tvit o Srebrenici. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Večina opozicijskih poslancev je zapustila sejo, ker se Janša ni opravičil za tvit o Srebrenici. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Opoldne se je nadaljevala redna seja državnega zbora s poslanskimi vprašanji predsedniku vlade in ministrom, a se je za večino opozicijskih poslancev tudi razmeroma hitro končala. V opoziciji so namreč pričakovali, da se bo Janez Janša zaradi tvita o Srebrenici opravičil in svojo prisotnost na seji s tem tudi pogojevali.

Poslanec SD Marko Koprivc je predsednika DZ Igorja Zorčiča prosil, da naj pozove predsednika vlade, »da se opraviči vsem žrtvam Srebrenice za žaljiv tvit, ki ga je napisal pred dnevi v zvezi z dogajanji v Srebrenici«. Kot je dodal, je tvit zelo žaljiv in odpira številne rane žrtvam oziroma njihovim svojcem.

Janša je namreč v soboto, na 25-letnico genocida v Srebrenici, tvitnil, da »pokola v Srebrenici ne bi bilo, če bi na ozemlju bivše Jugoslavije po njenem razpadu počistili s komunistično ideologijo in obsodili povojne poboje v Sloveniji in drugod.«Zorčič je Koprivčev predlog zavrnil, ker to ni postopkovni predlog. »Jaz se mogoče lahko vsebinsko celo v določenem delu z vami strinjam, ampak začetka seje državnega zbora danes ne bomo uporabili za razčiščevanje tistega, kar je zapisano na twitterju,« je dejal Zorčič. »Če tega opravičila ne bo, poslanske in poslanci Socialnih demokratov pri tej točki ne bomo sodelovali,« je odgovoril Koprivec. In takrat so številni opozicijski poslanci res odkorakali iz dvorane. 

Premier Janez Janša se ni hotel opravičiti, je pa poskušal pojasniti svoj tvit o Srebrnici. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Premier Janez Janša se ni hotel opravičiti, je pa poskušal pojasniti svoj tvit o Srebrnici. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


»Glede na to, da se predsednik vlade danes ni bil pripravljen opravičiti niti za to neokusno izjavo v Srebrenici, tudi v Levici napovedujemo obstrukcijo te seje,« je nadaljeval Luka Mesec in s sabo iz dvorane popeljal še poslance Levice. 

Zorčič je želel nadaljevati in besedo dati Marku Bandelliju (SAB), a ga je prekinil kar Janša: »Oprostite, predsednik. Če lahko poslanec vpraša nekaj in govori karkoli, potem je najbrž možno odgovoriti.«

Miha Kordiš, Matej Tašner Vatovec in Luka Mesec, poslanci Levice, med zapuščanjem seje državnega zbora. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Miha Kordiš, Matej Tašner Vatovec in Luka Mesec, poslanci Levice, med zapuščanjem seje državnega zbora. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Janša je povedal, da mu je zelo žal, da tisti, ki zahtevajo opravičilo zaradi neke izjave, te izjave niso sposobni niti citirati. Pojasnil je, da leta 2009 ob 20. obletnici padca Berlinskega zidu napisal študijo, v kateri je analiziral dogajanja po padcu zidu, tudi na ozemlju nekdanje Jugoslavije in vzroke, zaradi katerih je prišlo do balkanske morije. »Od leta 2009 naprej jaz vedno ob obletnici genocida v Srebrenici to študijo ponovno izpostavim. To sem naredil tudi letos,« je povedal. Dodal je, da doslej argumenti in te študije niso nikogar zmotile, nihče ni nanjo odgovarjal v Sloveniji, v mednarodni javnosti pa da je bilo o tem precej razprave, a ugotovitvi ni nihče ugovarjal. »Genocid v Srebrenici je zasnovalo isto zlo, ki se je kotilo na Akademiji jugoslovanske armade v Beogradu,« je povedal.

Marko Koprivc FOTO: Voranc Vogel/Delo
Marko Koprivc FOTO: Voranc Vogel/Delo


Matjaž Han, poslanec SD FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Matjaž Han, poslanec SD FOTO: Uroš Hočevar/Delo


​Tvit odmeval tudi v tujini


Janševa objava na twitterju ni sprožila le odzivov na omenjenem družbenem omrežju. Spletni portal Slobodna Bosna je tvit označil kot »morbidno, nedržavniško provokacijo« slovenskega premierja. »Uvrščati genocid v Srebrenici na seznam komunističnih zločinov, postavljati enačaj med obračuni partizanskih enot z vojnimi nasprotniki po drugi svetovni vojni na eni ter pokolom nad Bošnjaki Podrinja v sklopu uresničevanja velikosrbskega načrta na drugi strani, to zmore le nepoučen ali zlonameren in neuravnovešen um. Janez Janša pa ni nepoučen,« so med drugim zapisali na portalu.

»Medtem ko ves svet govori o genocidu v Srebrenici, ta politik obrača pozornost javnosti na nekaj drugega, z izražanjem sporočil, ki jih je mogoče razumeti kot fašistične. Ali skuša Janša na ta način amnestirati zločince, ki so zakrivili enega največjih genocidov na tem območju?« pa so zapisali pri sarajevskem časniku Oslobođenje.

Igor Zorčič FOTO Uroš Hočevar/Delo
Igor Zorčič FOTO Uroš Hočevar/Delo


Marjan Šarec FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Marjan Šarec FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Preberite še:

Komentarji: