Poziv, naj končno naredijo red

Invalidski denar: nujna priprava novega zakona. Sestanek ministrice za delo pri protikorupcijski komisiji
Fotografija: Elena Pečarič že več let dokazuje izprijenost in preživelost sistema Fiho. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Elena Pečarič že več let dokazuje izprijenost in preživelost sistema Fiho. FOTO: Matej Družnik

Ljubljana – Predstavniki protikorupcijske komisije so ministrico za delo, družino in socialne zadeve pozvali k pripravi zakona, ki bo zagotavljal, da bo denar Fiho razdeljen pregledno, brez možnosti za korupcijo.

Poslovanje Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (Fiho) je vezano na zastarel in preohlapen zakon o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije, kar pomeni velika tveganja za koruptivna in neintegritetna ravnanja. Delovanje Fiho, ki na leto razdeli 17 milijonov evrov, je zato treba postaviti na nove temelje. »Nujno je treba pripraviti pravni okvir, ki bo jasno določil strukturo in delovanje fundacije ter poostril nadzor nad njenim delovanjem,« so jasni v KPK. Ministrstvo za delo pozivajo, naj končno naredi red.


Četrti poskus


Z ukrepi na tem področju se že tako dolgo odlaša, da je Elana Pečarič, avtorica knjige Invalidski Catch the Cash, izgubila upanje, da se bodo stvari sploh kdaj uredile: »Če se ne motim, bo to že četrti poskus spremembe zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije.« Za Pečaričevo so stvari že več kot desetletje jasne: »Že leta sem pri različnih predsednikih KPK predstavljala številne predloge in dokazovala izprijenost delovanja sistema Fiho, v katerem največji prejemniki sredstev tudi sami določajo pravila, merila in akte Fiho, se med seboj dogovarjajo, kdo koliko dobi, in tudi nadzorujejo sami sebe.«
Tudi Iztok Suhadolnik, direktor Zveze Sonček, izgublja optimizem. Bil je član dveh delovnih skupin, ki so pripravljali spremembe, a jih še danes ni: »Morali bi napisati jasen zakon, v katerem bi bilo jasno določeno, kako se kaj financira in po kakšnih postopkih. Le tako bi lahko onemogočili arbitrarno odločanje o razdelitvi denarja.«


Čakanje na nov pravni okvir


Vlado Kukavica, direktor Fiho, je povedal, da podpirajo prizadevanja vseh deležnikov, ki pripomorejo k temu, da bi fundacija tudi v prihodnje lahko uresničevala svoje poslanstvo. To so trajni in splošno koristni nameni pri financiranju dejavnosti invalidskih in humanitarnih organizacij v Sloveniji. Poudaril je, da se zavedajo, da je pravni okvir, ki ureja njihovo delovanje, zastarel in da so nujne spremembe. Fundacija glede tega sodeluje s pristojnim ministrstvom, KPK ter invalidskimi in humanitarnimi organizacijami, ki svoje programe, delovanje in naložbe sofinancirajo s sredstvi fundacije. Po besedah Kukavice si bodo prizadevali, da bo poslovanje fundacije, predvsem pa razdeljevanje sredstev še transparentnejše, k čemur bi gotovo pripomogel tudi nov pravni okvir.

Komentarji: