Pred odločanjem o ustavni obtožbi še po Pahorjevo mnenje?

O ustavni obtožbi Janeza Janše naj bi poslanci odločali v torek, o razrešitvi Zorčiča predvidoma v petek.
Fotografija: DZ lahko v skladu s poslovnikom od predsednika republike zahteva mnenje o predlogu obtožbe predsednika vlade. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
DZ lahko v skladu s poslovnikom od predsednika republike zahteva mnenje o predlogu obtožbe predsednika vlade. FOTO: Blaž Samec/Delo

Kolegij predsednika DZ se je danes dogovoril o časovnem poteku redne seje, ki se bo začela v ponedeljek. Osrednja točka tokratne seje bo predlog ustavne obtožbe predsednika vlade Janeza Janše, ki mu v opozicijskih LMŠ, SD, Levici in SAB očitajo kršenje več členov ustave in zakonov. O predlogu ustavne obtožbe predsednika vlade Janeza Janše bo DZ odločal v torek, dan prej pa bodo poslanci odločili, ali bodo zahtevali mnenje predsednika republike Boruta Pahorja na to temo. Parlamentarni poslovnik namreč določa, da predsednik republike na zahtevo DZ poda mnenje o predlogu obtožbe predsednika vlade. Če bi bil predlog izglasovan, bi Pahor svoje mnenje lahko predstavil bodisi pisno bodisi ustno.

Po odločanju o tem predlogu bodo sicer poslanci točko prekinili in jo nadaljevali v torek, ko ji bodo namenili dobrih devet ur in pol razprave. Glasovanje bo isti dan v večernih urah, da bi poslanci Janšo obtožili pred ustavnim sodiščem, pa bi potrebovali večino glasov vseh poslancev, torej najmanj 46.

Na sejo je med mandatno-volilne zadeve uvrščen tudi predlog za razrešitev predsednika DZ Igorja Zorčiča. Gre za že drugi poskus Zorčičeve razrešitve, pred vložitvijo predloga pa mu je koalicija prinesla 47 poslanskih podpisov s pozivom k odstopu, nato pa predlog vložila z 38 podpisi koalicijskih SDS, NSi in SMC. Zorčič je sicer prejšnji teden predlagal, da bi o predlogu odločali že na izredni seji, ki je bila v sredo, a so tak predlog podprli le v delu opozicije.

Koliko časa bodo poslanci namenili za razpravo o tem predlogu, še ni znano, za Zorčičevo razrešitev pa mora na tajnem glasovanju glasovati vsaj 46 poslancev. Glede na časovni potek seje je glasovanje predvideno v petek, 21. maja. Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec je danes sicer predlagal, da bi mandatno-volilne zadeve preložili na sredo, 19. maja. O tem predlogu danes na seji kolegija sicer niso glasovali, saj je Zorčič pojasnili, da kolegij odloča le o najavi časa za razpravo, medtem ko je časovni potek v pristojnosti predsednika DZ. Ali bo Zorčič pobudo upošteval, pa še ni znano.

Med mandatno-volilnimi zadevami bo imel DZ na sporedu še eno tajno glasovanje, in sicer o kandidatu za sodnika na Sodišču Evropske unije v Luksemburgu Marku Ilešiču. Kandidat je že dobil podporo mandatno-volilne komisije, na plenarni seji pa za potrditev potrebuje vsaj 46 poslanskih glasov.

Med pomembnejšimi točkami dnevnega reda bo tudi predlog ustavnega zakona za vpis znakovnega jezika v ustavo. Ta točka bo na sporedu v torek, glede na doslej izraženo podporo pa je pričakovati, da bo predlog na seji sprejet soglasno.

Daljša, skoraj šest ur in pol dolga razprava je napovedana tudi za četrtek ob obravnavi predloga opozicijskih Levice, LMŠ, SD in SAB, naj DZ za vladni predlog zakona o nacionalnem demografskem skladu razpiše posvetovalni referendum. Če bi DZ takšen predlog izglasoval, bi se postopek sprejemanja zakona zamaknil do odločanja na posvetovalnem referendumu. A takšnega izida ni pričakovati, saj je že matični odbor za finance ocenil, da predlog ni primeren.

Komentarji: