Pred poslanci iskanje rešitve za otroško kardiologijo

Jutri prva izredna seja parlamenta: med prvimi nalogami tudi izvolitev novega guvernerja in ustavnega sodnika.
Fotografija: Novoizvoljene poslance čaka še pred sestavljanjem vlade več nalog. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Novoizvoljene poslance čaka še pred sestavljanjem vlade več nalog. FOTO: Uroš Hočevar

Ljubljana – Medtem ko predsednik republike Borut Pahor danes začenja posvetovanja z vodji poslanskih skupin o kandidatu za mandatarja, se bo zakonodajni organ lotil rednega dela. Novoizvoljeni poslanci bodo na jutrišnji prvi izredni seji ustanovili tri začasne odbore za nujne zadeve, kmalu pa bodo morali odločati tudi o zakonih in kadrovskih vprašanjih.

Na treh odborih bodo nekatere nujne postopke obravnavali do sestave nove vlade. Za tožbo proti Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe bo zadolžen odbor za zunanje zadeve, odločitve na ravni Evropske unije bodo sprejemali na odboru za zadeve EU, druge nujne postopke pa na skupnem odboru. Medtem ko je SDS obdržala vodenje že ustanovljene mandatno-volilne komisije, bo skupni odbor prevzela LMŠ, odbor za zunanjo politiko SD, odbor za zadeve EU pa SMC. Kdo iz poslanskih skupin jih bo začasno vodil, bo po napovedih predsednika državnega zbora Mateja Tonina znano danes.
 

Rešitev za srčno kirurgijo


Prva naloga poslancev bo obravnava predloga novele zakona o zdravniški službi po nujnem postopku. S sprejetjem novele se mudi zaradi razmer na otroški kardiologiji ljubljanske pediatrične klinike, od koder 7. julija odhaja zadnji otroški kardiolog. Oddelek bo po tem ostal brez svojega specialista, zato otrokom s srčnimi napakami ne bodo mogli zagotoviti nenehne bolnišnične oskrbe. S sprejetjem novele zakona bi verjetno že ta teden odpravili nekatere birokratske ovire, kar bi olajšalo zaposlovanje tujih zdravnikov v Sloveniji.

Prav tako naj bi državni zbor v kratkem odločal o usodi največje slovenske banke. Na ministrstvu za finance hitijo s pripravo predloga zakona, ki bi banko zaščitil pred posledicami sodnih postopkov proti NLB na Hrvaškem v zvezi s prenesenimi deviznimi vlogami hrvaških varčevalcev. Ta teden pa bo ministrstvo po besedah ministrice v odhajanju Mateje Vraničar Erman vladi predlagalo končno slovensko različico predloga prodaje NLB.

Novi sklic državnega zbora bo odločal tudi o kandidatu za novega guvernerja Banke Slovenije. Predsednik republike Borut Pahor bo poslancem predstavil predlog za kandidata do sredine septembra, torej 30 dni po tem, ko se bo iztekel rok za prijavo na javni razpis za to mesto. »Dolžan sem predlagati kandidata za guvernerja Banke Slovenije ne glede na razplet postopka imenovanja nove vlade,« je Pahor poudaril na ustanovni seji državnega zbora. Spomnil je še, da se bodo v kratkem začeli postopki za izvolitev novega ustavnega sodnika. Državni zbor ga bo izvolil še pred sredino decembra, ko se bo mandat iztekel predsednici ustavnega sodišča Jadranki Sovdat.

Več iz te teme:

Komentarji: