Prešiček je ponudil odstop

Minister za kulturo Dejan Prešiček je predsedniku vlade Marjanu Šarcu posredoval pismo, v katerem je ponudil svoj odstop.
Fotografija: Dejan Prešiček je ponudil odstop. Ljubljana. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Dejan Prešiček je ponudil odstop. Ljubljana. FOTO: Leon Vidic

Kulturni minister Dejan Prešiček je ponudil odstop. Predsedniku vlade Marjanu Šarcu je med drugim zapisal, da je v zadnjem tednu doživel nekaj, kar ne privošči nikomur: »Javni linč, ki se je zgodil, ni prizadel samo mene in mojih sodelavcev, ampak tudi tiste v kulturi, ki – kot bi rekel Prešeren – 'dobro v srcu mislijo'. Tega pa ne morem dopustiti, saj nisem brezčuten človek, kot so me nekateri (mediji) želeli prikazati.«

Prešiček se je v pismu tudi zahvalil za sodelovanje in nanizal svoje dosedanje uspehe na mestu ministra, ponujeni odstop pa je opisal kot edino možno rešitev nastale situacije. Prešiček je doslej že večkrat zanikal obtožbe glede šikaniranja podrejenih, priznal pa je, da je službenemu kurirju devetkrat naročil prevoz svojih inštrumentov na glasbeni konservatorij.

V kabinetu predsednika vlade za zdaj molčijo, vse – vključno s tem, ali bo predsednik sprejel ponujeni odstop – bo znano na novinarski konferenci ob 10. uri. Brez komentarja je tudi prvak SD Dejan Židan, ki se je včeraj po šesturni klavzuri širšega vrha stranke, zahvalil za podporo, ki so jo prejeli v obliki pisem podpore in klicev. Na vprašanja ni odgovarjal, prav tako tudi ne Prešiček.


 

Dejan Prešiček odhaja. FOTO: Leon Vidic
Dejan Prešiček odhaja. FOTO: Leon Vidic
Prejel več izrazov podpore


Za ponedeljek je Dejan Prešiček sicer sklicati tudi svet delavcev ministrstva, kjer je upal, da mu bodo takrat v obraz povedali, kaj jih moti. Predsednik sindikata delavk in delavcev ministrstva za kulturo (SDDMK) Gregor Lesjak je to storil že v petek, ko je v odprtem pismu premierju sporočil, da z ministrom »ne morejo več sodelovati« in da naj ga »nemudoma zamenja«.

Po drugi strani pa je minister prejel tudi več izrazov podpore, med drugim od vodstva ljubljanskega konservatorija za glasbo in balet, ki ga je vodil med letoma 2010 in 2018, ter od nekaterih kulturnikov in institucij, ki poudarjajo, da so po dolgem času dobili sogovornika, ki je bil pripravljen sistemsko odpraviti anomalije.

Preberite še:

Komentarji: